Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardy, které tekly ze státního rozpočtu do sportu, nikdo nehlídal

Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury
Profimedia
 ČTK

Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V některých případech ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a NSA, které v letech 2019 až 2022 vydaly ze státního rozpočtu na podporu sportu celkem 26,5 miliard korun, nepostupovaly transparentně a v souladu s právními předpisy. 

Reklama

Národní sportovní agentura byla zřízena v srpnu 2019 a převzala činnosti, které do té doby vykonávalo ministerstvo školství (MŠMT). Přínosem vzniku agentury mělo být posílení transparentnosti a zavedení funkčního systému vyhodnocování využití poskytnutých podpor. Podle kontrolorů ale očekávané přínosy „nebyly naplněny”. Agentura podle NKÚ například nevyhodnocovala, zda výdaje, které vynakládá, vedly například k zastavení poklesu tělesné zdatnosti dětí a mládeže, k zastavení růstu nadváhy a obezity u dětí a mládeže či ke snížení ekonomické spoluúčasti rodin ve sportu, což patří mezi priority vynaložených podpor.

Proces administrace žádostí o podporu byl podle kontrolorů jak u MŠMT, tak i v NSA u jedné pětiny kontrolovaných dotačních výzev zdlouhavý. Ministerstvo za roky 2019 a 2020 vydávalo rozhodnutí o poskytnutí dotace v průměru po 90 až 300 dnech a NSA za roky 2021 a 2022 v průměru po 172 až 335 dnech, uvedli.

Podle ministerstva souvisela delší administrace s více faktory, které NKÚ v hodnocení nezohlednil. „Jednalo se například o skutečnost, že výzvy MŠMT byly vyhlašovány v roce předcházejícím roku, na který byla dotace poskytována, administrace proto mohla probíhat (a také probíhala) několik měsíců, přičemž nemohlo dojít k vydávání rozhodnutí o poskytnutí dotace,” sdělil tiskový odbor resortu. Dodal také, že ne vždy žadatelé podali úplnou a bezchybnou žádost a bylo nutné je vyzývat k nápravě, případně k doložení dalších podkladů pro potřeby vydání rozhodnutí.

MŠMT připouští, že při výběru příjemců dotací mohlo v některých případech dojít k dílčímu pochybení u srovnání pořadí při shodném bodovém hodnocení, a to pravděpodobně chybou v administraci. Žádným způsobem však nedošlo k poškození některého ze žadatelů o dotaci," uvedlo ministerstvo.

Státní zástupce obžaloval bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Státní zástupce obžaloval bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Potvrdil to mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Mynáře žalobce obžaloval z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Přečíst článek

Čachry s pozemky

Nejvyšší kontrolní úřad odhalil nedostatky i v hospodaření NSA. „Například neodůvodněně snížila výnos z majetku minimálně ve výši půl milionu korun, když umožnila původním nájemcům, aby část sjezdového a skokanského areálu v Harrachově bezúplatně užívali i po ukončení platnosti nájemních smluv,” zjistili kontroloři. Podle nich se to týkalo šesti z celkem 46 pozemků. Ke zbylým 40 pozemkům neměla NSA v kontrolovaném období uzavřeny žádné nájemní smlouvy, přitom byly rovněž prokazatelně využívány jinými subjekty, uvedl NKÚ. Na pozemcích NSA byla například. lanová dráha, která je celoročně v provozu, hotel či stánky s občerstvením.

NSA poskytuje prostřednictvím svých programů na rozvoj sportu a turistiky sportovní dotace ze státního rozpočtu. Prvním šéfem NSA byl Milan Hnilička, který byl od roku 2017 do ledna 2021 poslancem za hnutí ANO. V květnu 2021 nahradil Hniličku Filip Neusser a na začátku prosince 2022 se funkce předsedy NSA ujal Ondřej Šebek.

Farma Dvorce u Bruntálu

Firma Schrom Farms z Agrofertu žaluje kvůli dotacím ministerstvo zemědělství

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), informovaly weby iROZHLAS.cz a Český rozhlas-Radiožurnál.

Přečíst článek

maratonská superstar Eliud Kipchoge

Podpora pro „chudé“ šampiony. Zlatí atleti v Paříži poprvé dostanou peníze za výkon

Vítězky a vítězové atletických disciplín na letošní olympiádě poprvé dostanou za své výkony finanční odměnu. I přesto však atletika zůstává chudým sportem. Kolik třeba dostává a jak žije nejlepší maratonec všech dob?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Kritika od NKÚ. Stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme