Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sankce fungují. Ruská ekonomika poklesla o čtyři procenta

Vladimir Putin
Carmen Rodriguez
 ČTK

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla v meziročním srovnání o čtyři procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil ruský statistický úřad. Statistický úřad neposkytl žádné další podrobnosti. Podle analytiků byl pokles způsoben slabou spotřebitelskou poptávkou a následky sankcí.

Reklama

Pokles hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí nebyl tak vysoký, jak se očekávalo. Analytici v průměru předpovídali propad o sedm procent. V prvním čtvrtletím se HDP zvýšil o 3,5 procenta.

Ruská ekonomika se začala propadat do recese poté, co Moskva koncem února vyslala své ozbrojené síly na Ukrajinu. To vyvolalo rozsáhlé sankce Západu, které se dotkly energetického a finančního sektoru, včetně zmrazení ruských rezerv v zahraničí, a způsobilo odchod desítek západních společností z ruského trhu. Druhé čtvrtletí bylo prvním celým čtvrtletím, kdy se do vývoje ekonomiky invaze promítla.

Analytici centrální banky očekávali, že HDP ve druhém čtvrtletí klesne o 4,3 procenta a ve třetím předpovídají propad o sedm procent. Centrální banka předpokládá, že ekonomika začne oživovat ve druhé polovině roku 2023.

Ropná rafinérie

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Přečíst článek

Vzhledem k nestabilnímu politickému prostředí se ale oficiální prognózy hloubky ruské recese liší. Ministerstvo hospodářství v dubnu uvedlo, že HDP by mohl letos klesnout o více než 12 procent po loňském růstu o 4,7 procenta. Letošní pokles by znamenal nejhorší výkon od poloviny 90. let. Od té doby se ale prognózy zmírnily.

Centrální banka v dubnu očekávala pokles o osm až deset procent. Minulý měsíc však svoji předpověď revidovala, a čeká sníženi HDP o čtyři až šest procent.

Ropná rafinérie

Lukáš Kovanda: Česko nemá náhradu za ruskou ropu. Hrozí, že bude na příděl

Do České republiky neproudí ruská ropa. Ukrajina zastavila její dodávky jižní větví ropovodu Družba. Ruská strana tvrdí, že jí západní sankce znemožňují provést platbu za přepravu přes ukrajinské území. Je ale možné, že Kreml rozjíždí další hru a své dodávky omezuje uměle, jako tak podle mnohých činí v případě plynu potrubím Nord Stream 1.

Přečíst článek

Sevastopol, Krym

Rusové se sluní poblíž frontové linie na Krymu. Jinam nemůžou

Ruská turistka Alexandra Rumjancevová se opaluje na pláži Moskvou anektovaného poloostrova Krym, tedy nedaleko frontové linie na východě a jihu Ukrajiny. Zatímco v bílých bikinách sedí na skále u průzračných vod Černého moře na předměstí Sevastopolu, vzhlédne k nebi, kde po dokonale modré obloze prolétne stíhačka. „Samozřejmě nemůžu říct, že jsme v úplně uvolněném stavu,“ řekla agentuře AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme