Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úprk z Prahy do levnějšího Kladna? I tam se bydlení prodraží, říká developer

Největší středočeské město se dostalo do hledáčku tuzemských developerů. Kladno jako lokalitu budoucnosti objevila i společnost EBM. Rozvíjí tam hned dva developerské projekty nedaleko nádraží. Proč vsadila na rozvoj Kladna a jak se budou ceny v novostavbách, které jsou aktuálně významně nižší než v Praze, vyvíjet? O tom jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s ředitelem společnosti EBM Janem Šulcem.

Reklama

V Praze bude chybět čím dál víc bytů a jejich ceny i nadále porostou. Menší města za Prahou se stanou trendem blízké doby. A Kladno, které nabízí nižší ceny bydlení a dobrou dostupnost do hlavního města, kam většina středočeských rezidentů jezdí za prací, není výjimkou.

Nyní nabízíme v Kladně byty pod sto tisíc korun za metr čtvereční, v Praze je to dle lokality kolem sto třiceti tisíc,“ říká šéf developera EBM a dodává: „Uvědomujeme si, že ceny v Kladně budou růst na sto patnáct, sto dvacet, možná i sto třicet tisíc korun za metr čtvereční.“

Zatímco v Praze běžný byt o dispozici tři plus jedna má něco kolem 70 metrů čtverečních, v Kladně je výměra bytu o stejné dispozici o 10 metrů čtverečních větší. „To je skoro o jednu místnost navíc,“ upozorňuje Šulc, mimochodem téměř rodilý Kladeňák, který na své město nedá dopustit a vidí v něm obrovský rozvojový potenciál.

Bydlení na předměstí Prahy má i další výhody. Bydlíte v zeleni, s veškerou občanskou vybaveností a v centru Prahy jste pohodlně do tři čtvrtě hodiny.

„Praha není nafukovací, kdo chce větší prostor k žití, musí zkrátka hledat jinou lokalitu,“ uzavírá Šulc. 

Aktuální díl podcastu Realitní Club, jehož hostem byl šéf developerské společnosti EBM Jan Šulc, si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Staňte se odběrateli realitního podcastu, který moderuje duo Petra Jansová a Dalibor Martínek z Newstreamu.

Co se staví, co se chystá? Buďte v obraze s Realitním Clubem. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme