Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pandemie - informace o tématu

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Evropská komise uvolnila Česku dotace v objemu 702 milionů eur (17,7 miliardy korun) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. O svém souhlasu s výplatou těchto peněz informovala unijní exekutiva již v únoru. Česko podle komise splnilo podmínky, aby mohlo další finance z Národního plánu obnovy získat.

Přečíst článek

Ruskou ekonomiku neskolila pandemie ani válka. Za sebou nechává i německou

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Boj s dezinformacemi je nedostatečný, míní většina Čechů. Zcela nekriticky je přejímá asi šest procent veřejnosti

Vláda nedostatečně bojuje proti konspiracím a dezinformacím, domnívá se 63 procent Čechů. Naopak 18 procent veřejnosti považuje boj s dezinformacemi za dostatečný. Zbývajících 19 procent dotázaných to podle svých slov nedokáže posoudit. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas (ČRo). Konal se na konci června a zúčastnilo se ho tisíc lidí starších 18 let.

Přečíst článek
Škoda Group

Škoda Group loni zvýšila provozní zisk o víc než pětinu. Přibývají kontrakty na zahraničních trzích

Škoda Group, přední evropský výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, zvýšila meziročně provozní zisk EBITDA (před úroky, daněmi a odpisy) o 22 procent na loňských 50,2 milionu eur, tedy v přepočtu přes 1,194 miliardy korun. Tržby strojírenské skupiny vzrostly o 26 procent na 763,7 milionu eur, v přepočtu přes 18,168 miliardy korun.

Přečíst článek
Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Růst poptávky po ropě, který se dostavil díky oživení po pandemii, v letošním roce skončí. Výhled světové ekonomiky a přechod na čistší paliva totiž poptávku od roku 2024 omezí. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii. Agentura také poprvé předpovídá vrchol světové poptávky "před koncem desetiletí".

Přečíst článek
Pocovidová euforie. Letecké společnosti více než zdvojnásobily výhled letošního zisku

Pocovidová euforie. Aerolinky více než zdvojnásobily výhled letošního zisku

Letecké společnosti více než zdvojnásobily výhled letošního zisku, a to na 9,8 miliardy dolarů, v přepočtu 216,5 miliardy korun. K pozitivnímu výhledu přispěla silná poptávka, odvětví se zotavuje z útlumu způsobeného pandemií. Na konferenci v Istanbulu to řekl šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Willie Walsh. Původní odhad z loňského prosince počítal s tím, že zisk aerolinek dosáhne 4,7 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Část zemí EU odmítala platit za vakcíny proti covidu. Češi byli poslušní, přesto EU omezí dodávky

Evropská sedmadvacítka omezí nákupy vakcín proti covidu-19, které jí dodává společnost Pfizer zhruba o třetinu. Důvodem je neochota některých států platit za nové dodávky vakcíny. Češi mezi rebelanty nepatří.

Přečíst článek
Prodavač v Casa Magazines Syed Khalid Wasim zvaný "Ali"

REPORTÁŽ: Mizející svět papírových médií uchovává unikátní obchůdek v New Yorku

V New Yorku najdete tisíce míst, o kterých má cenu psát. Patří k nim i malinkatá trafika Casa Magazines, která od sedmdesátých let patří k neodmyslitelným ikonám umělecké čtvrti Chelsea. Dnes tu seženete magazíny z celého světa.

Přečíst článek

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá

Celosvětové hrozbě pandemie covidu-19 je oficiálně konec a situace už nevyžaduje stav nouze. Rozhodla o tom Světová zdravotnická organizace (WHO), kterou citují zahraniční tiskové agentury. Pro jednotlivé země se tím nic nemění. A neznamená to ani konec úmrtí v důsledku covidu. 

Přečíst článek
Lufthansa

Lufthansa snížila provozní ztrátu o víc než polovinu. I přes drahé letenky jsou lidé hladoví cestovat

Největší německá letecká společnost Lufthansa v prvním čtvrtletí snížila provozní ztrátu meziročně zhruba o 53 procent na 273 milionů eur (6,4 miliardy korun). Firma uvedla, že jí pomohl růst poptávky po cestování a vyšší ceny letenek. Stejné období loni ještě poznamenala pandemie covidu-19. Výsledek byl zhruba v souladu s očekáváním analytiků, kteří ztrátu odhadovali na 279 milionů eur.

Přečíst článek
Pfizer vakcína

Americkému gigantu klesl zisk. Pfizer zachraňují nové léky

Americké farmaceutické společnosti Pfizer klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 5,5 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba na 118 miliard korun.

Přečíst článek
Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Za kolik se létá z Prahy? Podstatně za víc než z okolních zemí, přiznává v rozhovoru pro Newstream Bořivoj Trejbal, area manažer aerolinky Emirates pro Česko. Jde o nový, po covidu nastolený normál? Aerolinky se musejí po pandemii finančně zahojit. „Poptávka je obrovská, takže podle toho i nastavujeme ceny,“ říká Trejbal. A Češi na ně, zdá se, ochotně přistupují.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme