Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinova Pevnost Rusko nečekaně odolává sankcím, ale návrat k prosperitě je daleko

Ruská ekonomika a systém vládnutí se ukázaly být mnohem silnější, než Západ předpokládal, chlubil se tento týden ruský vůdce Vladimir Putin.
ČTK / AP

Ruská ekonomika v loňském roce prokázala nečekanou odolnost vůči rozsáhlým hospodářským sankcím ze strany západních zemi, návrat prosperity Ruska na úrovně z doby před začátkem války na Ukrajině ale může být podle analytiků velmi vzdálený. Analytici podle agentury Reuters mimo jiné upozorňují, že vládní výdaje v Rusku se více zaměřily na armádu, což bude mít časem negativní dopad na rozvoj civilní ekonomické infrastruktury.

Reklama

Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles. Ruské ministerstvo hospodářství například v jednu chvíli předpokládalo, že ekonomika klesne o více než 12 procent. To by byl nejhorší propad od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Nejpozoruhodnější evropskou odpovědí na ruskou agresi na Ukrajině nebyly jen dodávky zbraní a další pomoci za miliardy eur. Byla to také bezprecedentní rychlost, kdy Evropa během jediného roku téměř odstranila závislost na ruských fosilních palivech, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Ruská ekonomika a systém vládnutí se ukázaly být mnohem silnější, než Západ předpokládal,” chlubil se tento týden ruský vůdce Vladimir Putin.

Podle pondělních předběžných údajů ruského statistického úřadu se však loni hrubý domácí produkt (HDP) snížil pouze o 2,1 procenta. Negativní dopady sankcí na ruskou ekonomiku pomohly zmírnit vysoké ceny energií. Ty spolu s poklesem importu vedly k rekordnímu přebytku běžného účtu platební bilance.

Rok ruské invaze na Ukrajinu obrazem. Podívejte se do následující galerie:

Loňský pokles ruské ekonomiky zhruba odpovídá prognóze Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ten koncem ledna ve svém aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl, že ruská ekonomika loni klesla o 2,2 procenta po nárůstu o 4,7 procenta v předchozím roce. Na letošní rok MMF očekává, že ruská ekonomika se vrátí k růstu, který fond nyní odhaduje na 0,3 procenta.

Vyhlídky se zhoršily

Analytici nicméně upozorňují, že útok na Ukrajinu vedl k výraznému a dlouhodobému zhoršení vyhlídek ruské ekonomiky. Před začátkem konfliktu ruská vláda předpokládala, že HDP za rok 2022 vykáže tříprocentní růst.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

„Skutečnost, že ekonomika loni každého překvapila, je (pro ruské hospodářství) rozhodně příznivý faktor,” uvedl na sociální síti Telegram analytik kanálu My Investments Grigorij Žirnov. „Je však vhodnější porovnávat dynamiku s tím, jaká by byla, kdyby pokračoval dřívější trend,” dodal. Předpověděl také, že výkon ruské ekonomiky se na úroveň z roku 2021 nevrátí dříve než ve roce 2025.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump se navezl do Bidena: Děláte vše pro to, aby byla třetí světová válka

Ukrajinská politika amerického prezidenta Joe Bidena může vést ke třetí světové válce, prohlásil v úterý bývalý americký prezident Donald Trump.

Přečíst článek

Moskva nachází v Asii nové trhy pro vývoz ropy a zemního plynu, což je životodárná míza ekonomiky, a udržela dodávky spotřebního zboží prostřednictvím šedého dovozu, píše agentura Reuters. Reálné disponibilní příjmy se loni snížily o 1 procento, což Rusy přimělo více šetřit a méně utrácet. Maloobchodní tržby klesly o 6,7 procenta.

Silnější sklon Rusů k úsporám je známkou ekonomické nejistoty, řekla Alexandra Prokopenková, nezávislá analytička a bývalá poradkyně centrální banky. „Můžeme s jistotou říci, že obrázek není černobílý. Putin může být hrdý na svou ‚pevnost Rusko’, kterou pro něj vybudovalo jeho finanční vedení,” řekla. „Ale byla postavena s vysokými náklady.”

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Ruskou ekonomiku neskolila pandemie ani válka. Za sebou nechává i německou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme