Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tuzemský výrobce dronů Primoco zosminásobil zisk, Češi jsou na špici hned za USA

Český výrobce dronů Primoco UAV
ČTK
 ČTK

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnil generální ředitel a majoritní akcionář Primoco UAV Ladislav Semetkovský.

Reklama

„Loňský rok přinesl společnosti rekordní hospodářské i provozní výsledky. Spolu s růstem tržeb jsme se také významně posunuli v přípravě rozvoje společnosti na delší časové období, uzavřeli spolupráci s Airbus Defence and Space a její dceřinou společností Airbus Airborne Solutions (ADAS), což nám otevírá příležitosti oslovovat klienty této společnosti," uvedl Semetkovský.

Díky Primoco UAV obsadilo podle něj Česko druhou příčku celosvětového žebříčku v dodávkách středně velkých bezpilotních letounů. Tento tržní segment ovládli ze dvou třetin výrobci z USA a z jedné třetiny právě Primoco UAV.

„Poptávka po bezpilotních zařízeních kvůli geopolitické situaci trvale roste, přičemž mezi zájemci o tyto produkty jsou jak armády, tak i bezpečnostní složky či soukromé firmy, které si uvědomují výhody a důležitost bezpilotních systémů,” dodal.

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda

V Česku se rodí další zbrojařský magnát, Robert Schönfeld. Jeho investiční skupina RSBC kupuje rakouského výrobce pušek Steyr Arms. Schönfeld se tak zařadí mezi zbrojařskou první ligu, které vládne miliardář Michal Strnad, majitel CSG a úspěšně mu sekunduje René Holeček, který vlastní Colt.

Přečíst článek

Skok na burze

Od 29. ledna 2024 se akcie společnosti obchodují na hlavním trhu pražské burzy, tzv. Prime Marketu. K 18. březnu 2024 se staly také součástí indexu PX. Akcie Primoco UAV loni díky finančním výsledkům a příznivému výhledu do budoucna zaznamenaly výrazný růst. Zatímco 31. prosince 2022 se cenné papíry na burze obchodovaly za 410 korun za kus, do konce prosince roku 2023 jejich cena vyrostla až na 885 korun. Dnes byl jejich kurz 920 korun.

Primoco podle Semetkovského pokračuje v projektu revitalizace areálu letiště Písek - Krašovice. Vedle nové montážní haly na místě vyroste i nové řídící středisko pro provoz letounů Primoco UAV po celém světě, výcvikové centrum pilotů či výzkumné oddělení pro vývoj a testování nových technologií. Spuštění výstavby plánuje na rok 2025, což by umožnilo od roku 2027 firmě zvýšit celkové kapacity dodávek na více než trojnásobek současného stavu.

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Firemní dluhopisy jsou standardní a důležitý nástroj financování pro podniky v každé vyspělé ekonomice. Tyto cenné papíry umožňují firmám získat kapitál prostřednictvím půjčky od investorů v pozici věřitelů na stanovenou dobu a s jasně danými podmínkami. Investoři přitom dostanou jako protiplnění nad rámec poskytnuté jistiny smluvený výnos z investovaných prostředků. Přístup k tomuto typu financování je ale různý a bližší pohled na české prostředí odhalí oproti zahraničí řadu specifik.

Přečíst článek

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Akciím na pražské burze se letos podle indexu PX dařilo. Index v prvním čtvrtletí posílil o 7,2 procenta na 1515,2 bodu. Nejvíce se zhodnotily akcie Komerční banky, naopak nejvíce oslabily akcie ČEZ. Index PX se dostal na konci března nad hranici 1500 bodů a kvartál tak zakončil na nejvyšší hodnotě od konce června 2008, řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme