Reklama

Komerční banka u více než tisícovky klientů porušila zákon o úvěrech, zaplatí miliony

Komerční banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Komerční banka musí zaplatit pokutu 7,5 milionu korun za to, že u 1116 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení hypotéky, nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o úrokové náklady. Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí centrální banky, na které upozornil web Seznam Zprávy.

Reklama

Banka porušila zákon o spotřebitelském úvěru. Pokutu musí uhradit do 30 dnů od nabytí právní moci, přičemž právní moci nabylo rozhodnutí podle údajů na webu ČNB 10. června. Spotřebitelům, kteří požádali o předčasné splacení úvěru na bydlení v období od poloviny března 2019 do poloviny července 2020 a uskutečnili jej, banka nesnížila částku o úrokové náklady v celkové výši 12,89 milionu korun.

Komerční banka

Komerční bance vyskočil zisk o 75 procent. Lidé sypou peníze na spořící účty a do fondů

Vklady klientů stouply oproti loňskému prvním čtvrtletí o tři procenta na 1,015 bilionu korun. Ještě rychleji roste objem úvěrů, které se meziročně zvýšily o 8,1 procenta na 750,7 miliardy korun.

Přečíst článek

Počátkem roku dostala pětimilionovou pokutu za podobné pochybení stavební spořitelna Modrá pyramida, která patří do skupiny Komerční banky.

Podle zákona o spotřebitelském úvěru má spotřebitel v případě předčasného splacení úvěru právo na snížení celkových nákladů úvěru o výši úroku a dalších nákladů, které by musel platit v případě, že úvěr nebyl předčasně splacen. Věřitel, například banka, pak má právo na náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vzniknou v souvislosti s předčasným splacením, připomněl Seznam Zprávy.

Ilustrační foto

Šéf Hypoteční banky Jiří Feix: Úrok dvě procenta na hypotéce? To už se nezopakuje

Drahé nemovitosti a drahé hypotéky nutí stále více zájemců o vlastní bydlení s koupí nemovitosti vyčkat. Doba dvouprocentních úroků na hypotéce je však již nenávratně pryč, píše ve svém komentáři pro Newstream šéf Hypoteční banky Jiří Feix.

Přečíst článek

Komerční banka je podle serveru přesvědčena, že její přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu, a nevylučuje, že se problém dostane i před soud. „Víme, že ČNB zastává dlouhodobě odlišný názor a máme za to, že tuto otázku může závazně vyřešit pouze nezávislý soud,“ uvedl mluvčí KB Pavel Zúbek.

ČNB rozhodla o pokutě pro KB v polovině letošního února, minulý týden zamítla rozklad proti tomu a potvrdila původní únorové rozhodnutí.

Komerční banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v České republice i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou

Při dovolené hrozí, že klienti bank přijdou o své platební karty. Dříve šlo o tragédii s vážnými důsledky. Dnes však díky digitálním kartám a mobilním telefonům lze vše vyřešit během několika minut a cestovatelé nezůstanou bez prostředků. Jak na to? Zde je několik tipů, jak postupovat při ztrátě či krádeži karty. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit má zaplatit osmimístnou částku

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit zaplatí osmimístnou částku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme