Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pokuta - informace o tématu

aMAZON

Dva pohledy na opakované nákupy. Amazon v nich viděl úsporu pro spotřebitele, úřad manipulaci

Italský antimonopolní úřad vyměřil Amazonu pokutu za nekalé obchodní praktiky. Internetový prodejce se brání. Argumentuje tím, že služba Subscribe and Save je pro spotřebitele ekonomicky výhodná.

Přečíst článek
Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Evropská komise (EK) vyměří americké technologické společnosti Apple pokutu kolem 500 milionů eur, v přepočtu téměř 13 miliard korun, za porušování antimonopolních pravidel Evropské unie v souvislosti se streamováním hudby. Informuje o tom britský list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Podle listu se předpokládá, že Brusel pokutu oznámí začátkem příštího měsíce.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump musí zaplatit obří pokutu. Jde o drtivou porážku, míní americká média

Pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) uložil newyorský soudce bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho firmám v kauze zveličování hodnoty majetků v komunikaci s bankami či pojišťovnami. Rozhodnutí soudce Arthura Engorona také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést ve státě New York jakýkoli podnik včetně jeho vlastní firmy Trump Organization.

Přečíst článek
ÚOHS potrestal Electrolux pokutou 125 milionů korun

Antimonopolní úřad potrestal firmu Electrolux vysokou pokutou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal výrobce elektroniky Electrolux pokutou 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma prodejcům svých výrobků zakazovala zlevnit spotřebiče pod stanovenou hranici. Společnost pochybení přiznala a nepodala rozklad, rozhodnutí úřadu je tak pravomocné.

Přečíst článek
Armex Energy je dodavatelem elektřiny a plynu

Energetický regulační úřad uložil rekordní pokutu. Armex Energy musí zaplatit miliony

Energetický regulační úřad (ERÚ) uložil společnosti Armex Energy rekordní pokutu 4,746 milionu korun za nekalé obchodní praktiky. Jde o dosud nejvyšší sankci uloženou za protispotřebitelské chování jednomu konkrétnímu dodavateli. Firma podle úřadu spáchala 55 dílčích útoků vůči spotřebitelům. Rozhodnutí je pravomocné, řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Proti prvoinstančnímu rozhodnutí společnost podala rozklad, úřad ho zamítl.

Přečíst článek
Novinářka Jean Carrollová

Trump je vinen, rozhodl soud. Poškozené novinářce musí zaplatit skoro dvě miliardy

Soud v New Yorku nařídil bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zaplatit dalších 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka, poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. Bývalý americký prezident v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.

Přečíst článek

Mlžili kolem konečné ceny ojetin. Teď musí AAA v Polsku zaplatit pokutu 400 milionů

Prodejce ojetých vozů AAA Auto dostal v Polsku pokutu přes 72 milionů zlotých (408 milionů korun). Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele (UOKiK) firmu potrestal za způsob, jakým informovala o cenách, napsal ve středu web Business Insider. AAA Auto má základnu v České republice, odkud firma expandovala do dalších zemí regionu střední Evropy.

Přečíst článek
Petr Nečas je prvním odsouzeným expremiérem

Nečas s odvoláním neuspěl. Soud mu potvrdil podmíněný trest i milionovou pokutu

Odvolací soud ve středu potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je pravomocný.

Přečíst článek
Changpeng Zhao,

Zakladatel Binance ohýbal pravidla, kryptoměnovou burzu už neřídí

Zakladatel největší světové kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao, v branži označovaný podle začátečních písmen svého jména jako CZ, se přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz a americké sankce. Souhlasil také, že zaplatí pokutu 50 milionů dolarů (1,1 milionu korun) a následně oznámil, že odstoupil z funkce generálního ředitele, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Chlív v kuchyni je zločin. Se šlendriány bych neměl slitování

Špína, smrad a plíseň v místech, kde se připravuje jídlo pro hosty? V těchto případech ztrácím veškerou svoji dobrosrdečnost. S původci tohoto gastronomického šlendriánu bych zacházel jako se zločinci, kteří ohrožují naše životy. Statistické údaje o kontrolách ve stravovacích zařízeních jsou však rok od roku více varující. Častých nešvarů bohužel přibývá.

Přečíst článek
Topgal musí zaplatit desetimilionovou pokutu kvůli zakázaným cenovým dohodám s prodejci

Výrobce batohů Topgal nutil jejich prodejce zdražit. Zaplatí pokutu 10 milionů

Sedm let výrobce školních batohů značky Topgal uzavíral s jejich prodejci zakázané cenové dohody, které zboží zdražovaly koncovému zákazníkovi. Za vměšování se do maržové politiky prodejců zaplatí Topgal pokutu přesahující 10 milionů korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Reklama
Reklama
Doporučujeme