Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komerční bance vyskočil zisk o 75 procent. Lidé sypou peníze na spořící účty a do fondů

Komerční banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Vklady klientů stouply oproti loňskému prvním čtvrtletí o tři procenta na 1,015 bilionu korun. Ještě rychleji roste objem úvěrů, které se meziročně zvýšily o 8,1 procenta na 750,7 miliardy korun.

Reklama

Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 75,9 procenta na 3,5 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 27,7 procenta na 9,5 miliardy korun. Meziroční srovnání je ovlivněno nízkou základnou z loňského roku, kdy byl první kvartál poznamenán významným omezením pohybu obyvatel a podnikatelských aktivit v důsledku protiepidemických opatření. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na webu.

Provozní náklady Komerční banky narostly v letošním úvodním čtvrtletí meziročně téměř o desetinu. Banka to zdůvodňuje především 26procentním zvýšením odvodu do Fondu pro řešení krize. Osobní náklady banky stouply o 2,6 procenta, přestože průměrný počet zaměstnanců klesl.

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Úvěry klientům se meziročně zvýšily o 8,1 procenta na 750,7 miliardy korun. Půjčky na bydlení poskytované Komerční bankou a její stavební spořitelnou Modrá pyramida stouply o devět procent. Spotřebitelské úvěry vzrostly o téměř pět procent. Objem úvěrů poskytnutých podnikům a ostatním subjektům byl meziročně větší o 7,5 procenta.

Vklady rostou, ale ne na běžných účtech

Vklady klientů stouply oproti loňskému prvním čtvrtletí o tři procenta na 1,015 bilionu korun. „Klienti často přesouvali své vklady z běžných účtů na výnosnější termínované a spořicí účty, nebo do podílových fondů,“ uvádí banka. Objem aktiv klientů skupiny Komerční banky v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 7,6 procenta na 206,9 miliardy Kč.

Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Přečíst článek

Dubnová valná hromada Komerční banky schválila návrh na rozdělení zisku včetně výplaty dividendy 8,3 miliardy korun. Představuje to 43,80 Kč na akcii před zdaněním.

Banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Francouzská banka Société Générale zvýšila v prvním čtvrtletí meziročně čistý zisk o 3,2 procenta na 842 milionů eur (20,7 miliardy korun). Dařilo se jí navzdory tomu, že její podnikání v Rusku poškodila invaze na Ukrajinu. Třetí největší francouzská banka to uvedla ve svém dnešním sdělení. V období od ledna do března rostlo retailové bankovnictví ve Francii i v zahraničí, finanční služby pro firmy a také pojišťování. Tržby se zvýšily o 16,6 procenta na 7,28 miliardy eur.

J&T Banka loni vydělala 2,8 miliardy

J&T Bance stoupl loni meziročně čistý zisk o 68 procent na 2,8 miliardy korun. V hospodaření banky se v průběhu roku 2021 odráželo nejen relativní uklidnění situace a klientských očekávání souvisejících s vývojem pandemie covid-19, ale i pozitivní trend na finančních trzích, uvedla banka.

Přečíst článek

PPF

PPF banka stále nevydělává tolik, co před covidem. Kvůli válce omezuje operace v rublech

PPF bance, která spadá do skupiny zesnulého miliardáře Petra Kellnera, stoupl loni čistý zisk o 600 milionů korun na 1,747 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2021. Zisk se ale nedostal na úroveň předpandemického roku 2019, kdy činil 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme