Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Komerční banka přes nižší důvěru spotřebitelů v ekonomiku zvýšila zisk

Komerční banka přes nižší důvěru spotřebitelů v ekonomiku zvýšila zisk.
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Celkové výnosy klesly o 5,5 procenta na devět miliard korun. Banka neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Mateřská firma Komerční banky, francouzský finanční ústav Société Générale, v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 5,7 procenta na 868 milionů eur.

Reklama

Výsledky byly podle banky ovlivněny nižší úrovní ekonomické důvěry mezi spotřebiteli a podniky a také tvrdou konkurencí na bankovním trhu, uvedla banka.

Stoupá poptávka po hypotékách a úvěrech 

„Celkové výsledky přesto byly solidní, klienti nadále prokazovali velmi dobrou disciplínu při splácení svých úvěrů, a dokonce jsme zaznamenali známky zlepšující se poptávky po úvěrech na bydlení a spotřebitelské úvěry, což snad naznačuje zlepšení optimismu lidí,” uvedl předseda představenstva a generální ředitel Jan Juchelka.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Celkový hrubý objem úvěrů vzrostl meziročně o 5,1 procenta na 789,1 miliardy korun. Půjčky na bydlení stouply o 3,8 procenta. Objem spotřebitelských úvěrů se zvýšil o 6,6 procenta. Objem úvěrů poskytnutých podnikům a ostatním subjektům byl meziročně vyšší o 6,2 procenta.

Reklama

Vklady klesly o čtyři procenta

Vklady klientů v 1. čtvrtletí meziročně klesly o 3,5 procenta na 979,5 miliardy korun. "Vývoj byl ovlivněn tím, že klienti přesouvali část svých úspor do podílových fondů. Konkurence o vklady na trhu zůstala silná," uvedla banka. Vklady občanů se snížily meziročně o devět procent, vklady korporátních a podnikatelských klientů nepatrně vzrostly.

Lepší, než se čekalo. Opatrný růst HDP dostal českou ekonomiku z recese, věří bankovní asociace

Lepší, než se čekalo. Opatrný růst HDP dostal českou ekonomiku z recese

Česká ekonomika vystoupila z recese, v letošním roce mírně poroste o 0,4 procenta. Růst bude postupně zrychlovat, v příštím roce se přiblíží ke třem procentům. Inflace se letos v průměru dostane k 11 procentům a citelněji ke třem procentům klesne až v roce 2024. Vyplývá to z makroekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA)

Přečíst článek

Čistý úrokový výnos klesl o 7,4 procenta na 6,3 miliardy korun, protože podle banky vliv vyšších průměrných nákladů na vklady nestačily kompenzovat rostoucí objemy úvěrů. Čistý výnos z poplatků a provizí mírně vzrostl na 1,5 miliardy korun, a to především díky větší transakční aktivitě s platebními kartami. Čistý zisk z finančních operací klesl o 7,5 procenta z rekordního výsledku prvního čtvrtletí minulého roku na jednu miliardu korun.

Podle analytika CTB Tomáše Cverny provozní výnosy Komerční banky za první čtvrtletí nesplnily očekávání trhu, zatímco čistý zisk ano. „Na nesplnění konsenzu výnosů se výraznou měrou podílely čisté úrokové výnosy, které mezičtvrtletně klesly o 11 procenta," uvedl.

Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Inflace v dubnu klesla na 12,7 procenta. Tak nízkou úroveň prakticky nikdo nečekal, ani Česká národní banka. Ta patrně bude nynější čísla interpretovat jako úspěch své měnové politiky z posledního bezmála roku, kdy s inflací bojuje skrze kurz a posilování koruny, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dodal, že vzhledem k tomu, že Komerční banka působí zejména v Česku a je závislá na výši úrokových sazeb ČNB, budou se její výnosy odvíjet právě od politiky centrální banky.

KB patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Komerční banka

Čistý zisk Komerční banky vzrostl loni meziročně o dvě pětiny

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v roce 2022 meziročně o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. Výnosy bance stouply o 23,2 procenta na 38,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které banka zveřejnila.

Přečíst článek

Mateřská firma Komerční banky, francouzský finanční ústav Société Générale, v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 5,7 procenta na 868 milionů eur (20,4 miliardy korun). Výsledky překonaly odhady analytiků, zejména díky obchodování s dluhopisy, které kompenzovalo slabý výkon divize bankovních služeb pro drobné klienty ve Francii. 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme