Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Hypoteční banky Jiří Feix: Úrok dvě procenta na hypotéce? To už se nezopakuje

Ilustrační foto
ČTK
Jiří Feix

Drahé nemovitosti a drahé hypotéky nutí stále více zájemců o vlastní bydlení s koupí nemovitosti vyčkat. Doba dvouprocentních úroků na hypotéce je však již nenávratně pryč, píše ve svém komentáři pro Newstream šéf Hypoteční banky Jiří Feix.

Reklama

Ekonomická situace v Česku zůstává nadále poměrně nestabilní a má za výsledek další nárůst inflace. Nejnovější data za květen ukazují, že spotřebitelské ceny v Česku meziročně stouply o 16 procent. Míra inflace významně ovlivňuje výši základní úrokové sazby, kterou Česká národní banka průběžně zvyšuje od loňského léta. A veřejně se netají ani tím, že další zvýšení můžeme očekávat na jejím dalším červnovém zasedání.

hypotéky, domeček, dětská kresba

Hypoindex: Průměrná sazba atakuje šest procent. Zdražování hypoték by se mohlo zastavit v létě

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu se v červnu přiblížila hranici šesti procent ročně.

Přečíst článek

Vysoké cen nemovitostí v kombinaci s dále rostoucími úrokovými sazbami hypotečních úvěrů nyní nutí vyčkávat stále více zájemců o koupi nemovitosti. Ačkoliv poptávka po vlastním bydlení neklesá, oproti loňskému roku se rychle snižuje množství lidí, kteří jsou ochotní v aktuálních podmínkách do bydlení investovat.

U nových projektů hraje svou roli nedostatek stavebního materiálu či vysoké ceny energií, který nutí developery zdražovat i několikrát v průběhu stavby. I vzhledem k vysoké poptávce a dlouhotrvajícímu nedostatku nemovitostí bohužel nevidíme prostor, který by dovolil korekci jejich cen.

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Přečíst článek

To ostatně dokazují čísla z nejnovějšího HB Indexu skupiny ČSOB, který kvartálně sleduje růst cen nemovitostí. Ten se ani přes predikce o ochlazení trhu v prvním čtvrtletí nezastavil. Na začátku roku nejvíce vzrostly ceny bytů, a to o 5,4 procenta. Ještě více pak zrychlil růst cen pozemků, konkrétně o 5,6. Meziročně však tempo růstu pozemků dosáhlo na rekordních 23,7 procenta. Ceny tak dále rostou stejným tempem jako v minulém roce.

I přes aktuální míru inflace, která zatím nenarazila na svou horní hranici, věřím, že nás v příštím roce čeká její pokles pod dvouciferné hodnoty a s ním i snížení úrokových sazeb. Svou roli však budou hrát i kroky nového vedení České národní banky a nasměrování české ekonomiky novým směrem. Ani při zklidnění ekonomiky však nemůžeme počítat k s návratem úroků hypotečních úvěrů ke dvěma procentům.

Autor je generální ředitel Hypoteční banky

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Náklady na stavbu rodinného domu meziročně vzrostly téměř o pětinu. U menšího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu se cena stavby za rok zvýšila o více než 873 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy firmy ÚRS CZ, která se zabývá sledováním stavebních zakázek či tvorbou rozpočtů pro stavby.

Přečíst článek

Realitní bublina v eurozóně splaskne až s výrazně dražšími hypotékami, zní z ECB

Nemovitosti v zemích eurozóny jsou předražené, někde až o extrémních šedesát procent, zní z ECB. K vyfouknutí cenové bubliny na realitním trhu by podle zprávy evropské měnové autority mohlo dojít, pokud úroky u hypoték porostou rychleji než inflace.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme