Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

0,75 procenta. ČNB zvýšila sazby nejrazantněji za poslední čtvrtstoletí

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK

Bankovní rada České národní banky výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu.

Reklama

Globální tlaky v podobě nedostatku výrobních vstupů a zdražujících se cen energií vedle lokálních tlaků v České republice v podobě velmi napjatého trhu práce a uvolněné měnové a fiskální politiky tlačí už od června ČNB k normalizaci úrokových sazeb. Vzhledem k množství, síle a kombinaci proinflačních tlaků bylo navýšení úrokových sazeb očekáváno. „Navýšení dvoutýdenní repo sazby o 75 bazických bodů bylo překvapením. Jedná se o nejvyšší zvýšení úrokových sazeb v ČR od roku 1997,” uvedl Pavel Peterka, hlavní ekonom Roklen Holding. 

Česká národní banka, Praha, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ČNB všechny překvapila. Firemní úvěry i hypotéky výrazně zdraží

Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75procentního bodu na 1,50 procenta.

Přečíst článek

Navýšení o 75 bazických bodů je tak podle něj fundamentem pro posilování koruny v následujících týdnech. „Trhy na horizontu 12 měsíců počítají s dalšími pěti koly zvyšování sazeb, které by mělo posunout dvoutýdenní repo sazbu k 2,5 procenta”, dodal.  Na krok ČNB reagují i komerční banky. Trinity Bank dnes oznámila, že od zítřka zvedne úrokovou sazbu na spořicím účtu na 1,58 procenta ročně, což je nyní nejvyšší sazba na trhu. Air Bank podle mluvčí Jany Pokorné také plánuje zvýšení úroku, konkrétní výši oznámí v horizontu čtrnácti dnů. 

Ostatní banky jsou k růstu úročení vkladů skeptičtější. „Jak a kdy na dnes oznámený vyšší růst úrokových sazeb ČNB budeme reagovat, je otázkou hlubších analýz vývoje ekonomiky,“ uvedl pro ČTK generální ředitel Expobank CZ Lubomír Lízal. „Nyní navýšení (úročení) nezvažujeme u vkladů a stejně tak u spotřebitelských úvěrů,“ doplnil mluvčí UniCredit bank Petr Plocek. Ani Raiffeisenbank zatím strategii v nabídce zhodnocení vkladů klientům nemění. „Aktuálně též neplánujeme okamžitě měnit sazby u úvěrů, uvidíme, jak se vyvine situace na trhu,“ poznamenala mluvčí banky Petra Kopecká. V podobném duchu se vyjadřuje i Česká spořitelna a Komerční banka.

ČNB vyrazila dech

„Trh s takovým jednorázovým posunem nepočítal. Nicméně ČNB letos plánovala celkově větší růst sazeb, a proto si mohla nyní dovolit koncentrovat část zamýšleného zvýšení do jednoho pohybu, a vyslat tak jasný signál trhu,” uvedl pro newstream.cz Karel Růžička, šéf Treasury Trinity Bank.

Vůbec poprvé v historii se stalo, že ČNB utáhla měnové podmínky o více než čtvrt bodu, a to rovnou trojnásobně. Je tak jedinou ze světových centrálních bank, která kvapem zvedá sazby. 

Čeští centrální bankéři zdražením úvěrů reagují na rostoucí ceny zboží na pultech obchodů.

„Rozjezd inflace představuje pro ekonomiku riziko: jde o nerovnováhu, jež by vedla k rozkolísání cenových i dalších očekávání v ekonomice a v konečném důsledku by vedla ke zpomalení hospodářského růstu,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

bavlna

Lukáš Kovanda: Čechům zdraží džíny i trička. Bavlna prudce zdražila

Lidé v Česku se musí připravit na zdražení džín a dalších oděvů. Na světových burzách totiž citelně zdražuje bavlna. Výroba textilií se tak prodraží. A vyšší náklady výrobci přenesou na konečného zákazníka, i toho v Česku.  

Přečíst článek

A co to bude znamenat? Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

„Především se zdraží spotřebitelské úvěry i hypotéky. Byty budou ještě méně dostupné než dosud. Dá se čekat, že ČNB navíc přinutí banky k obezřetnosti v oblasti hypoték tím, že nastavenými podmínkami stlačí maximální půjčku na bydlení na 80 procent. To v praxi bude znamenat, že na pořízení bytu či domu bude muset mít kupující 20 procent ceny nemovitosti vlastních. ČNB tím chrání bankovní systém před situací, kdy by šel, vlivem vysokých úroků, nahoru počet lidí, kteří nebudou schopni splácet své hypotéky a další druhy úvěrů,” komentoval  Tomáš Volf z Citfin.

ČNB dnes také zvýšila lombardní sazbu o 0,75 procentního bodu na 2,50 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zvýšila o 0,45 procentního bodu na 0,5 procenta.

Budova ČNB

Analytici: ČNB ve čtvrtek zvýší úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu, shodují se analytici oslovení ČTK. Důvodem je především rostoucí inflace, která v srpnu překonala čtyři procenta.

Přečíst článek

Na posledním měnovém jednání na počátku srpna rada zvýšila úrokové sazby 0,25 procentního bodu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy stoupla na 0,75 procenta. Pro toto rozhodnutí tehdy hlasovali čtyři členové rady ČNB. Jeden člen hlasoval pro zvýšení o 0,5 procentního bodu a dva členové pro sazby beze změny.

Bitcoin, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Bitcoinem se nikdo nezachrání

Část portfoliomanažerů a finančních poradců přistupuje k bitcoinu a dalším velkým kryptoměnám jako k alternativě tradičních investic a doporučuje je (malým dílem) jako část diverzifikovaného portfolia. V posledních měsících je ale celkem dobře vidět, že krypto tuto funkci ztrácí a celý trh se začíná chovat podobně jako akciový, jen s větší volatilitou. Budoucím zlatem, které do úspor přináší stabilitu a protipohyb k výkyvům akcií, se tedy evidentně nestane. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eurobankovky, ilustrační foto

Půjčky v eurech vyjdou české podniky stále výrazně levněji. Zájem o ně výrazně roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme