Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou
Pixabay
 Zlaťák

Při dovolené hrozí, že klienti bank přijdou o své platební karty. Dříve šlo o tragédii s vážnými důsledky. Dnes však díky digitálním kartám a mobilním telefonům lze vše vyřešit během několika minut a cestovatelé nezůstanou bez prostředků. Jak na to? Zde je několik tipů, jak postupovat při ztrátě či krádeži karty. 

Reklama

1. Ztracenou či ukradenou kartu zablokujte 

Blokace karty je první klíčová reakce na ztrátu či podezření z krádeže platební karty. Banky pro tento účel mají non-stop telefonickou linku, kterou byste si měli napsat a mít ji s sebou zejména v zemích, kde je drahé nebo nestabilní připojení k internetu. Druhou variantou, zejména pro evropské země, pak je blokace karty prostřednictvím aplikace internetového bankovnictví. 

Některé banky, například ČSOB, nabízejí variantu dočasné blokace karty. Ta se hodí zejména v případě, kdy kartu nemůžete najít v běžném prostředí (typicky při změně sezonního šatníku). Pro cestování dočasná blokace vhodná není, protože pravděpodobnost nálezu karty je minimální. 

„Pozor, dočasná blokace vás nezbavuje odpovědnosti za provedené platby,“ uvádí ČSOB. 

2. Zažádejte si o novou kartu 

Požádat o novou kartu lze již během hlášení o ztrátě či krádeži a opět lze využít telefonickou linku nebo internetové bankovnictví. Plastová karta bude doručena cca do 10 dnů od zažádání, a to na adresu klienta. Ten ji po doručení musí aktivovat, digitálně v internetovém bankovnictví nebo využitím karty v bankomatu či při platbě na terminálu. 

Je možné si kartu nechat poslat na pobočku banky, což má smysl zejména při cestování po ČR. Pak klient bude potřebovat doklad totožnosti. t

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

3. Lze vybrat peníze na pobočce bez karty? 

Ano, pokud jste na území České republiky a nemáte kartu, stačí zajít na pobočku vaší banky, předložit platný doklad totožnosti a vybrat příslušný obnos z pokladny. 

Počet poboček, které již nenabízejí možnost výběru hotovosti, však roste. 

4. Emergency Cash 

Ještě donedávna platilo, že pokud došlo ke ztrátě karty v zahraničí a klient neměl jinou možnost, mohl využít služby takzvané Emergency Cash. Jednoduše to znamenalo zaslání hotovosti na pobočku zahraniční banky, kterou si klient zvolil a telefonicky sjednal tuto možnost. Jednalo se však o velmi nákladnou službu a banky, které limitovaly sumy, které tímto způsobem klientovi poskytly, si účtovaly poplatek od tisíce do několika tisíc korun

5. Využijte digitální kartu 

V současnosti lze využít možnosti používat virtuální kartu. Jde o jednoduchý systém a není potřeba příliš kroků navíc nad objednání nové karty. Většina českých bank totiž v současnosti nabízí vedle klasické plastové platební karty také možnost nahrání jejího digitálního tokenu do mobilního zařízení (nejčastěji mobilní telefon či chytré hodinky). 

Postup je tedy následující: klient zablokuje starou kartu a objedná novou. Velmi rychle se mu nová karta objeví v internetovém bankovnictví se všemi důležitými údaji. Klient ji může okamžitě aktivovat, nahrát do systému Apple/Google/Garmin Pay a okamžitě ji začít používat k placení. Pro potvrzení plateb bude standardně využívat své biometrické údaje. 

Svět loni zbohatl. Díky investicím do akcií, realit, umění či vína

Globální bohatství dosáhlo loni rekordních 530 bilionů dolarů, o desetinu více než o rok dříve. A přes dopady války na Ukrajině, vysoké inflaci a rostoucím sazbám vzroste i letos, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na studii Boston Consulting Group. Trendem jsou udržitelné investice (ESG), které rostou třikrát až pětkrát rychleji než ty tradiční.

Přečíst článek

6. Výběr z bankomatu prostřednictvím mobilu 

V současnosti roste počet bankomatů, z nichž lze také vybírat prostřednictvím mobilního telefonu či chytrých hodinek. Funguje to stejně, jako když klient přikládá k bankomatu bezkontaktní kartu. Aktivuje kartu ve své mobilní peněžence a telefon přiloží na čtečku v bankomatu. 

Oproti platbě digitální kartou má výběr hotovosti tímto způsobem jeden zásadní rozdíl – bankomat chce vždy zadat PIN. Ten klient získá v internetovém bankovnictví i u karty, kterou ještě fyzicky nedostal. 

7. Aktivace fyzické karty 

Některé banky omezují dobu platnosti karty, pokud klient neaktivuje fyzickou kartu tradičním způsobem (bankomat, platba v terminálu) a využívá jen digitální token. Nejčastěji se uvádí lhůta 20 dní, která na většinu standardních dovolených stačí. 

bezkontaktní platba

Apple posune hranice bezkontaktní platby. Z iPhonů se stanou platební terminály

Apple chystá novou službu, která z klasických iPhonů udělá platební terminály, píše Bloomberg. Prodejcům k tomu, aby mohli přijímat platby, odpadne nutnost mít speciální hardware, vystačí si s mobilem. Akcie firmy Block, fintechu miliardáře Jacka Dorseyho, který se na platební řešení specializuje, v reakci na zprávu padají.

Přečíst článek

8. V zahraničí využívejte hlavně kreditní kartu 

A na závěr ještě dva tipy pro používání platebních karet v zahraničí. Na všechny platby (nikoli výběr hotovosti) používejte spíše kreditní kartu než kartu debetní. Pokud by došlo ke zneužití údajů, v případě kreditní karty totiž veškeré problémy řeší banka. Kreditka je totiž formou půjčky, nepřicházíte o „své“ peníze. 

9. Kartou plaťte v místní měně 

No a konečně tip na to, jak vlastně platit v zahraničí. Terminály nabízejí možnost zaplatit v místní měně, případně v některé z mezinárodně využívaných měn (euro, dolary), ale může se stát, že se na terminálu objeví možnost zaplatit rovnou v korunách (a to díky takzvanému DCC systému, tedy Dynamic Currency Conversion). 

Obecné poučky říkají: čím méně konverzí, tím lépe, a nechte kurz na trhu. Pokud tedy máte jen korunový účet, využijte možnost platby v místní měně, nikoli v korunách. Pak totiž půjde jen o jednu konverzi a plovoucí kurz je vždy výhodnější než ten pevný. Na platbě v hodnotě 1000 korun může rozdíl činit desítky korun. 

Revolut, ilustrační foto

Revolut v Česku rozšíří služby, bude lépe konkurovat bankám

Světová finanční platforma Revolut uplatnila v Česku specializovanou evropskou bankovní licenci. Zákazníci, kteří přejdou na Revolut Bank, budou moci využívat její další služby. Jejich vklady budou pojištěné do 100 tisíc eur. Revolut má v ČR více než 300 tisíc uživatelů.

Přečíst článek

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Zbytečný kus plastu. Mastercard zablokovala Rusům platební karty, Visa se na to připravuje

Společnost Mastrecard v prohlášení na své webu oznámila, že zablokovala v souvislosti se sankcemi uvalenými na Rusko systém vybraným finančním institucím. K obdobným krokům se chystá i Visa.

Přečíst článek

bezkontaktní platba
video

Visa spustila v Česku novou službu. Click to Pay zjednoduší platby kartou na internetu

Karetní společnost Visa v Česku spustila novou službu pro placení na internetu Click to Pay, která je již dostupná v několika e-shopech. Na on-line tiskové konferenci o tom informoval šéf Visa pro ČR Petr Polák.

Přečíst článek

Dubrovník, Jaderské moře

Do Chorvatska s kreditkou nebo obyčejnou kartou? Zde je finanční desatero cestovatele

Doba letních dovolených je tu a po dlouhé pandemii plánují statisíce Čechů vyrazit do zahraničí. Rady, jak mít finance v suchu a připravit se na dovolenou, sestavila UniCredit Bank. Nejlepší přípravou na klidný odpočinek je vyřízení potřebných záležitostí ještě doma. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme