Reklama

Ropa zdražuje, hlavně kvůli Číně

Ropa zdražuje, hlavně kvůli Číně
iStock
 ČTK

Ropa zdražuje. Přispívají k tomu vyhlídky na oživení poptávky v Číně. Dalšímu zvýšení cen brání mimo jiné obavy ze zpomalení růstu v hlavních ekonomikách a z možného nedostatku dodávek.

Reklama

Severomořská ropa Brent kolem 7:00 SEČ stoupala o víc než procento na 82,11 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 1,1 procenta na 75,22 dolaru.

Uvolnění pandemických omezení v Číně zůstává hlavním faktorem růstu cen ropy. „Očekáváme, že zhruba polovina růstu globální poptávky po ropě v letošním roce bude pocházet z Číny,” řekl v neděli na konferenci výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Shell hlásí rekordní zirky.

Sečteno a podtrženo. Ropný gigant Shell má nejvyšší zisky za 115 let

Ropný a plynárenský gigant Shell vykázal rekordní roční zisky poté, co loni vzrostly ceny energií po ruské invazi na Ukrajinu. Společnost za rok 2022 oznámila upravený zisk ve výši 39,9 miliardy dolarů (asi 862 miliard korunr), což je nejvíce ve své 115leté historii, uvádí BBC.

Přečíst článek

Brzdu růstu cen ropy naopak představují páteční údaje o vývoji pracovního trhu v USA v lednu. Statistika zvýšila očekávání, že americká centrální banka (Fed) zvýší úrokové sazby ještě více než jednou, což by mohlo omezit hospodářský růst a snížit poptávku po pohonných hmotách.

K tomu se přidává vliv silného dolaru, který ropu zdražuje držitelům jiných měn.

V neděli začal platit cenový strop na ropné produkty z Ruska, které schválila skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská komise a Austrálie. U nafty činí 100 dolarů a u topných olejů 45 dolarů za barel. Už od 5. prosince zavedly EU, státy G7 a Austrálie kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.

Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme