Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sečteno a podtrženo. Ropný gigant Shell má nejvyšší zisky za 115 let

Shell hlásí rekordní zirky.
iStock
Ondřej Bílek
obi

Ropný a plynárenský gigant Shell vykázal rekordní roční zisky poté, co loni vzrostly ceny energií po ruské invazi na Ukrajinu. Společnost za rok 2022 oznámila upravený zisk ve výši 39,9 miliardy dolarů (asi 862 miliard korunr), což je nejvíce ve své 115leté historii, uvádí BBC.

Reklama

Čtvrté čtvrtletí roku 2022 daleko předčilo očekávání, píše rovněž agentura Bloomberg, Shellu se dařilo zejména díky rostoucím cenám energií.

Skupina ČEZ letos státu odvede přes 100 miliard korun.

Štědrý ČEZ. Letos státu odvede na daních přes 100 miliard

Polostátní energetická skupina ČEZ odvede letos státu více než 100 miliard korun. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 30 až 40 miliard korun. Konečná částka se bude odvíjet především od tržních cen elektřiny. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Přečíst článek

Generální ředitel Shell Wael Sawan uvedl, že výsledky firmy „demonstrují sílu diferencovaného portfolia Shell a také naši schopnost dodávat životně důležitou energii našim zákazníkům v nestálém světě“.

Premiér Fiala a ministr Síkela (vpravo) na tiskové konferenci.

Česko jede skoro bez ruského plynu, nahradilo ho Norsko a LNG

Česko v loňském roce snížilo svou závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří. Do budoucna chce stát omezit závislost na ruském plynu úplně, nahradit jinými zdroji chce i dovoz ruské ropy. Po úterní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Tématem jednání byly i ceny energií, jejich aktuální zlevňování na trhu se podle Fialy bude u odběratelů projevovat postupně během roku.

Přečíst článek

Ceny ropy a plynu začaly růst po ukončení poté, co se ve světě začaly rušit pandemická opatření. Ovšem prudce vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu, což mělo za následek výrazné zisky energetických společností.

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Postup státu při zestátňování ČEZ je absolutně skandální

Jsem strašlivým způsobem zklamán, že s plánem zestátnit nejhodnotnější část ČEZ zcela protizákonným způsobem přišla vláda, která by měla být konzervativní a měla by ctít hodnoty, jako je soukromý majetek či právní stát, říká menšinový akcionář polostátní energetické společnosti Michal Šnobr. Plán vlády nyní negovala legislativní rada vlády. Jak bude vláda dál postupovat, zatím není jasné. Podle Šnobra by zákon tak, jak je nyní připravován, stejně soudy zrušily.

Přečíst článek

Cena ropy Brent se v březnu 2022 vyšplhala nad 120 dolarů za barel, ačkoli od té doby výrazně klesla. A dnes je ropa na světových trzích levnější, než byla před invazí na Ukrajinu.

To ale úplně neplatí o plynu, přestože například i Češi výrazně spotřebu omezili, ceny zůstavají vysoké.

Rekordní zisk oznámil za loňský rok také americký rival ExxonMobil, který je největším producentem ropy ve Spojených státech. Vlády v Británii, USA i některých dalších zemích se teď snaží prosadit vyšší zdanění těchto firem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v únoru stouply, ale bylo to méně než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme