Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

covid - informace o tématu

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Česko bylo loni devátou nejméně zadluženou zemí EU. Tak špatně na tom předtím bylo naposledy v krizovém roce 2013, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Naopak nejlepších výsledků v tomto miléniu dosahovalo v letech 2016 až 2020, kdy bylo soustavně čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU. 

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Saunia v listopadu splatila další emisi svých dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 24,9 milionu korun

Saunii covid neskolil. Provozovateli sítě saun vzrostl obrat o více než 90 procent

Saunia v listopadu splatila další emisi svých dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 24,9 milionu korun. Hospodaření firmy se navíc po investicích v minulosti a několika letech poznamenaných zásadními restriktivními opatřeními souvisejícími s covidem hned v prvním fiskálním roce po pandemii dostalo do kladných čísel.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Kterak si Johnson chtěl nechat píchnout covid

Londýňané byli po čase opět svědky pořádné královské akce. Přesto se v politických kruzích nejvíce hovoří o Johnsonovi a nezvládnuté pandemii, a také o knize bývalé ministryně, která se snaží poškodit expremiérovi stranické soky.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v českou ekonomiku spadla nejníže od covidu. Důvěra v průmyslu je nejnižší od roku 2009, od světové finanční krize, nebereme-li v potaz tři kritické covidové měsíce duben až červen 2020. Klesá ovšem opět i důvěra spotřebitelů. Na spotřebitele zřejmě dolehla tíseň průmyslníků, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Každý druhý Čech má půjčku, každý čtvrtý jich má více než tři. Česká míra zadluženosti je sice v rámci Evropské unie desátá nejnižší, přesto pětina populace má už i osobní zkušenost s problémovým splácením či exekucí v rámci rodiny. Od letošního března roste ale i počet Čechů, kteří mají finanční problémy či odkládají splátky. To vše způsobuje mimo jiné také finanční stres, který zúčastněným vše komplikuje. Neměli bychom tak určitě usínat na vavřínech, že jsme v půlce žebříčku. Máme na to být lepší, uvedl mimo jiné v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. 

Přečíst článek
Primark v Praze na Václavském náměstí

Primarku se loni v Česku dařilo. Ze ztráty je v zisku 80 milionů korun

Irský řetězec s levnou módou Primark vykázal v České republice za účetní rok končící 31. srpna 2022 čistý zisk přibližně 80,7 milionu korun. Společnost se tak dostala ze ztráty, která v předešlém finanční roce 2020/2021 vinou pandemie covidu-19 činila zhruba 68,7 milionu korun. Tržby Primarku vzrostly z 254,3 milionu korun na 1,02 miliardy korun. První prodejnu Primark v Česku otevřel v červnu 2021 v Praze, další loni v září v Brně.

Přečíst článek
Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Poměr globálního dluhu loni opět klesl. Je na úrovni před covidem

Poměr globálního dluhu k výkonu světové ekonomiky se loni druhý rok za sebou snížil. Zůstal nicméně nad úrovní z doby před příchodem pandemie covidu-19. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Poměr globálního dluhu k celosvětovému hrubému domácímu produktu (HDP) se loni podle MMF snížil na 238 procent z 248 procent v roce 2021. V nominálním vyjádření dluh činil 235 bilionů dolarů (zhruba 5,3 biliardy korun), a byl tak o 200 miliard dolarů nižší než v roce 2021.

Přečíst článek
Farmaření se slepicemi

Půjč si slepici. Nový typ byznysu je v USA čím dál populárnější

Půjčování slepic jako vzkvétající byznys může pro někoho znít jako nonsens. Ve Spojených státech amerických se ale právě tomuto novému typu podnikání docela daří a rok od roku američtí farmáři půjčují do domácí péče více a více slepic. Přečtěte si, jak se také dá za oceánem podnikat a jak se to dělá v Česku. 

Přečíst článek
Počítače Lenovo (ilustrační foto)

Osobní počítače netáhnou. Čistý zisk společnosti Lenovo se propadl o 66 procent

Čistý zisk čínské společnosti Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, se v prvním finančním čtvrtletí meziročně propadl o 66 procent na 177 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy korun). Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, snížily o 24 procent na 12,9 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Návrat čínských turistů do České republiky bude v souvislosti se zrušením zákazu skupinových zájezdů, který Čína ve čtvrtek oznámila pro dalších 78 zemí, trvat nejméně tři roky. Číňané se budou znovu učit cestovat do vzdálenějších destinací, uvedla mluvčí státní agentury CzechTourism Štěpánka Filipová. Kvůli dobrým vztahům s Tchaj-wanem podle ní Česko na zrušení zákazu čekalo dlouho. Dodala, že CzechTourism bude s Letištěm Václava Havla pracovat na tom, aby mezi Českem a Činou znovu létala alespoň jedná přímá linka.

Přečíst článek
Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Endemická lepra na Floridě, hrozba desítek tisíc případů spalniček v Londýně a 50procentní nárůst případů syfilidy v Irsku a Portugalsku. To není úryvek z viktoriánského románu, ale střízlivý obraz západního světa v roce 2023. Klesající proočkovanost dětí, změny v chování a stravovacích návycích - a samozřejmě klimatické změny - přispěly k dokonalé bouři, kdy se nebezpečné nemoci, o nichž se myslelo, že jsou odsunuty do historie, vrátily do zemí, které je dříve prakticky vymýtily, napsal server Politico.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme