Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa opět citelně zdražuje, cena Brentu se vrátila nad 120 dolarů

ropná plošina, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí obavy z výpadku dodávek suroviny prostřednictvím ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC). Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 středoevropského času vykazovala růst asi o čtyři procenta na 120,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,7 procenta zhruba na 113,30 dolaru za barel.

Reklama

Ruský vicepremiér Alexandr Novak dnes uvedl, že dodávky ropy prostřednictvím ropovodu CPC by se mohly až na dva měsíce zcela zastavit, protože bouře poškodila přístaviště v černomořském terminálu. Ropovod přepravuje na pobřeží Černého moře kolem 1,2 milionu ruské a kazachstánské ropy denně. To odpovídá zhruba 1,2 procenta globální poptávky po ropě, upozornila agentura Reuters.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek

Na trhu s ropou navíc přetrvává napětí kvůli vyhlídkám na další sankce vůči Rusku, které je druhým největší vývozcem ropy na světě. Odborník na obchodování s ropou Ben Luckock ze společnosti Trafigura předpověděl, že barel ropy v létě vystoupí až na 150 dolarů. Nevyloučil ani překročení hranice 200 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

burza typ konkrakt aktuální cena předchozí
Londýn (ICE) Brent květen 120,15 115,48
New York (NYMEX) WTI květen 113,31 109,27

TotalEnergies, ilustrační foto

Francouzská TotalEnergies přestane odebírat ruskou ropu a plyn. Podíly v ruských společnostech si ale ponechá

Francouzská energetická skupina TotalEnergies informovala, že neobnoví smlouvy na dodávky ruského plynu a ropy pro svou německou rafinerii. Místo toho bude odebírat plyn ze Saúdské Arábie a ropu z Polska.

Přečíst článek

Těžební věž na moři

Trhu s ropou hrozí šok, kvůli protiruským sankcím budou trhu chybět miliony barelů denně

Trhu s ropou hrozí kvůli protiruským sankcím šok, už příští měsíc by mohly denně chybět tři miliony barelů ruské ropy a ropných produktů. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ta se také domnívá, že by současná situace mohla zrychlit světový odchod od fosilních paliv.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme