Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

embargo - informace o tématu

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Evropská komise (EK) navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Podle agentury Reuters má komise teď snahu uklidnit rozzlobené evropské farmáře, kteří protestují proti levnému dovozu.

Přečíst článek

Vyvézt obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Víckrát se to nestane, kaje se šéf české strojírenské firmy

Přečíst článek

Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však dál propadá

Přečíst článek
Tankování do kanystrů

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta zlevňují. Ale jen dočasně

Pohonné hmoty v Česku po dlouhé době zlevňují. Prudký pád cen ropy stahuje dolů i ruský rubl, který včera opět oslabil a prodával se za „potupný“ méně než jeden americký cent.

Přečíst článek

Konec embarga. Evropská komise neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí

Evropská komise neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do unijních zemí sousedících s Ukrajinou. Komise uvedla, že díky práci příslušné koordinační platformy a dočasným opatřením zavedeným v květnu zmizela narušení trhu v pěti členských státech EU, které zákaz uplatňují. Embargo vyprší o půlnoci, ale Maďarsko, Polsko a Slovensko již daly najevo odhodlání jednostranně v omezení dovozu pokračovat.

Přečíst článek
Šéf Agrární komory: ČR by se měla připojit k embargu na dovoz obilí z Ukrajiny

Šéf Agrární komory: ČR by se měla připojit k embargu na dovoz obilí z Ukrajiny

Česká republika by měla stejně jako Polsko, Slovensko nebo Maďarsko zavést embargo na dovoz některých zemědělských plodin z Ukrajiny. Uvedl to prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. ČR spolu s Německem nebo Francií po úterním jednání v Bruselu možné prodloužení embarga, které zatím platí do 15. září, kritizovala. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) není dlouhodobě udržitelné a prospěšné, aby se unijní země dělily na různé kategorie podle možnosti dovozu zboží z Ukrajiny.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Pšenice i kukuřice na světových burzách výrazně zdražují, v důsledku ruských útoků na sklady při Dunaji. Českou vládu to staví před dilema, zda se připojit k embargu na dovoz ukrajinské zemědělské produkce, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Nákladní vozidla

EU se chystá navrhnout embargo na tranzit řady zboží přes Rusko

Evropská unie se chystá navrhnout embargo na tranzit mnoha druhů zboží přes Rusko ve snaze zpřísnit vymáhání sankcí, které na Rusko uvalila v reakci na jeho útok na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů by se zákaz tranzitu vztahoval na řadu technologických produktů i na další zboží, včetně několika typů vozidel. Zákaz by byl součástí nového balíku protiruských sankcí, který připravuje Evropská komise.

Přečíst článek

Ropa zdražuje, hlavně kvůli Číně

Ropa zdražuje. Přispívají k tomu vyhlídky na oživení poptávky v Číně. Dalšímu zvýšení cen brání mimo jiné obavy ze zpomalení růstu v hlavních ekonomikách a z možného nedostatku dodávek.

Přečíst článek
Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Už tuto neděli vstupuje v platnost embargo EU na dovoz ruských ropných produktů, včetně třeba motorové nafty. EU tak vedle ruské ropy, jejíž dovoz námořní cestou zapovídá už od loňského 5. prosince, bude embargovat také právě produkty z ní. Rusko tudíž definitivně ztratí svůj největší vývozní trh pro ropu a ropné produkty.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

V EU hrozí kvůli embargu výrazný růst cen nafty, varuje německá Commerzbank

Cena nafty u českých čerpacích stanic by mohla prudce vzrůst v reakci na zavedení embarga EU na dovoz ruských ropných produktů, plyne z čerstvé analýzy německé Commerzbank. Čtvrtá největší německá banka varuje, že po 5. únoru, kdy embargo vstupuje v platnost, se silný cenový tlak projeví na již nyní napjatém trhu EU.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďarští motoristé panikaří. U pump stojí dlouhé fronty

Maďarský trh s pohonnými hmotami se v těchto hodinách hroutí nevídaným způsobem. Vláda premiéra Viktora Orbána se tak ocitá pod dosud nejsilnějším tlakem, aby zrušila své více než rok trvající zastropování cen paliv. Kabinet údajně v těchto chvílích věc řeší. U čerpacích stanic přitom panikařící motoristé tvoří podle informací agentury Bloomberg dlouhé fronty – čítající až stovky metrů. Zpravidla však nenakoupí žádaný objem pohonné hmoty, neboť odběr na jeden automobil je omezený, třeba na deset litrů. Benzín i nafta jsou tak v zemi již nyní vlastně „na příděl“.

Přečíst článek
Ropovod - ilustrační foto

Porušení slibu? Poláci využijí výjimku pro Družby. U Rusů objednávají miliony tun ropy

Rafinérie PKN Orlen podle ruského deníku Kommersant objednala tři miliony tun ropy na rok 2023. Polsko se přitom zavázalo, že do konce letošního roku přestane ruskou ropu dovážet.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme