Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny ropy dál rostou, vystoupaly na desetiměsíční maximum

Ceny ropy dál rostou, vystoupaly na desetiměsíční maximum
ČTK
 ČTK

Ceny ropy dál rostou, vystoupaly na desetiměsíční maximum. Nahoru jim pomáhá očekávání, že nabídka bude do konce roku omezená. Tento trend nezvrátil ani nečekaný růst ropných zásob ve Spojených státech.

Reklama

Zásoby ropy v USA vzrostly

Cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,4 procenta na asi 92,40 dolaru (2 101 korun) za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) přidávala také 0,4 procenta a prodávala se za zhruba 89,20 dolaru (2 029 korun) za barel. V průběhu obchodování Brent vystoupal až na 92,84 USD za barel a WTI na 89,64 USD za barel, což byla v obou případech nejvyšší hodnota od loňského listopadu.

Zásoby ropy v USA vzrostly za poslední týden o čtyři miliony barelů na 420,6 milionu barelů, uvedl dnes americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici v anketě agentury Reuters naopak odhadovali, že se zásoby o 1,9 milionu barelů sníží.

Další omezení těžby ropy ve státech mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zhorší situaci na trhu, uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). S omezením těžby až do konce roku počítají zejména Saúdská Arábie a Rusko. Posledně jmenovaná země není členem OPEC, ale patří mezi spojence této organizace.

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Poměr globálního dluhu loni opět klesl. Je na úrovni před covidem

Poměr globálního dluhu k výkonu světové ekonomiky se loni druhý rok za sebou snížil. Zůstal nicméně nad úrovní z doby před příchodem pandemie covidu-19. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Poměr globálního dluhu k celosvětovému hrubému domácímu produktu (HDP) se loni podle MMF snížil na 238 procent z 248 procent v roce 2021. V nominálním vyjádření dluh činil 235 bilionů dolarů (zhruba 5,3 biliardy korun), a byl tak o 200 miliard dolarů nižší než v roce 2021.

Přečíst článek

Pokračující omezování dodávek by mohlo zvednout cenu Brentu do konce roku nad hranici 100 dolarů (2274 korun) za barel, uvedli analytici společnosti Bank of America.

dolar

Inflace v USA v srpnu zrychlila růst na 3,7 procenta. Nejvíce za déle než rok

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v srpnu zrychlilo na 3,7 z červencových 3,2 procenta. Ve své zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce. Nárůst inflace je větší, než očekávali analytici. Zároveň je to největší nárůst za déle než rok. Vyšší jsou ceny energií i mnoha výrobků. Takzvaná jádrová inflace vyšla ale nižší, než se čekalo. To by podle analytiků mohlo americkou centrální banku (Fed) přimět, aby ponechala příští středu úrokové sazby beze změny.

Přečíst článek

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama

Úcta amerických republikánů k Ronaldu Reaganovi přežívá i trumpovskou dobu. Zatím. Biden, ačkoli je hegemonem primárek, na své demokratické předchůdce v hodnocení úspěšnosti mezi spolustraníky ztrácí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme