Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brent - informace o tématu

Eskalace konfliktu na Blízkém východě zdraží ropu

V případě otevřeného konfliktu mezi Izraelem a Íránem by cena ropy mohla vystoupat až na dvojnásobek, barel černého zlata by tak stál 180 dolarů, varují analytici. Investoři zatím ale zůstávají obdivuhodně klidní. Cena ropy stagnuje či mírně klesá. Ve středu se barel severomořské ropy Brent obchodoval pod 89 dolary.

Přečíst článek
Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek

Ceny ropy dál rostou, vystoupaly na desetiměsíční maximum

Ceny ropy dál rostou, vystoupaly na desetiměsíční maximum. Nahoru jim pomáhá očekávání, že nabídka bude do konce roku omezená. Tento trend nezvrátil ani nečekaný růst ropných zásob ve Spojených státech.

Přečíst článek
Nafta bude v Česku do srpna nejlevnější v regionu CEE

Lukáš Kovanda: Ceny pohonných hmot ve zbytku prázdnin porostou. Ale jen mírně

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Litr benzínu stojí nejvíc od letošního dubna. U nafty je to podobně. Důvodů pro to je víc. Řidiči se však ve zbytku prázdnin výrazného zdražování bát nemusejí.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Inflace v USA mírní, a tak Fed může plně řešit bankovní průšvihy

Minulý týden se nesl ve znamení bankovní krize, která v řadě věcí připomínala dokonce Finanční krizi z let 2007-2009 (bankovní indexy totiž v týdnu padaly o 10 a více procent). V lednu tohoto roku jsem v rámci svého pravidelného komentáře nastínil určitý výhled na ekonomiku a jako jedno z potencionálních ekonomických rizik jsem pojmenoval stav, kdy bankovní sektor nese obrovskou zásobu dluhopisů emitovaných státy s možností turbulentního vývoje v určitých situacích (zejména úrokové riziko). To se nyní stalo.

Přečíst článek

Ropa zdražuje, hlavně kvůli Číně

Ropa zdražuje. Přispívají k tomu vyhlídky na oživení poptávky v Číně. Dalšímu zvýšení cen brání mimo jiné obavy ze zpomalení růstu v hlavních ekonomikách a z možného nedostatku dodávek.

Přečíst článek
ropa brent, ilustrační foto

Ropa výrazně zlevňuje. Dolů ji táhne obava o čínskou poptávku

Ceny ropy se prudce snižují kvůli obavám o poptávku v Číně, za kterými stojí nepříznivé údaje o červencovém vývoji čínské ekonomiky. Cena severomořské ropy Brent kolem ztrácela 4,6 procenta a pohybovala se blízko 93,60 dolaru (2241 korun) za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 4,5 procenta a dostala se pod 88 dolarů (2107 korun) za barel.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Řidiči, připravte se. Benzin zdraží o korunu na litr během pár dní

Už dnes zřejmě došlo ke „smazání“ efektu snížení spotřební daně z pohonných hmot z minulého týdne. Alespoň tedy v případě benzínu. Pohonné hmoty v dalších dnech podraží o korunu a více na litr.

Přečíst článek
ropná plošina, ilustrační foto

Ropa opět citelně zdražuje, cena Brentu se vrátila nad 120 dolarů

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí obavy z výpadku dodávek suroviny prostřednictvím ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC). Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 středoevropského času vykazovala růst asi o čtyři procenta na 120,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,7 procenta zhruba na 113,30 dolaru za barel.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Panický výprodej, tištění peněz a inflace

Druhý březnový týden byl pro investory a obchodníky opět výživným. Zejména ceny komodit se úplně zbláznily, ropa atakovala hodnoty kolem 135 dolaru za barel (Brent), plyn také nezahálel a jeho cena se na krátký čas podívala až na hodnoty kolem 345 eur za megawatthodinu. Takto silné energetické nabídkové šoky světové ekonomiky dlouho nepamatují a za vším hledejme probíhající konflikt na Ukrajině.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Benzín dál zdražuje. Ale v Polsku je levnější o osm korun za litr

Zdražování pohonných hmot nabírá na obrátkách, u ropy hrozí cena 100 dolarů za barel. V uplynulém týdnu v Česku zdražily jak benzín, tak nafta o více než dvacet haléřů na litr. Natural 95 vyjde podle údajů společnosti CCS na 36,41 koruny, nafta na 35,36 koruny za litr. Jedinou úlevou je Polsko – litr benzínu je hned za hranicemi levnější o osm korun a stojí tak zhruba stejně jako v Česku před rokem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme