Reklama

Nejdražší byty jsou na Vinohradech, nejlevnější na Zbraslavi. Podívejte se na cenovou mapu

Čtvrť Emila Kolbena
Se svolením Skanska
 nst
nst

Ve druhém čtvrtletí přibyly v Praze nové byty. Nyní jich je přes čtyři tisíce, zejména ve třetí, páté a deváté městské čtvrti. Nejdražší byty jsou na Praze 2, 7 a 6, nejlevnější naopak na jihozápadním okraji metropole, tedy v Lipencích, Lochkově a na Zbraslavi, ukazují data společnosti Skanska. Cena nových bytů ale v průměru za celou Prahu kvůli stále nedostatečné nabídce stoupla o téměř pětinu.

Reklama

Nejdražší lokalitou je Praha 2, kde se metr čtvereční prodává v průměru za 207 465 korun. I přes vysokou cenu je o tuto lokalitu zájem, o čemž svědčí i pokles nabídky volných bytů, ta meziročně klesla o 33 procent. Zcela výjimečné postavení jakožto rezidenční lokality zaujímá vedlejší Praha 1, kde se podle analýzy Skansky nenachází jediný volný byt.

zdroj: Skanska

Ceny bytů a domů zpomalují růst, meziročně jsou ale dražší o pětinu

Vysoké úrokové sazby a snížený zájem o hypotéky prozatím ve druhém letošním čtvrtletí neměly větší dopad na ceny nemovitostí. Snížení tempa růstu cen bytů a domů se podle expertů na nemovitostní trh dostaví ve větší míře až ve druhé polovině roku.

Přečíst článek

Nejlevněji naopak vychází byty na jihozápadním okraji části Prahy, konkrétně lokality Zbraslav (113 027 korun za metr čtvereční) , Lochkov (115 628 korun), Lipence (116 199 korun). Pod hranící 120 tisíc korun za metr čtvereční se nachází ještě Radotín na jihu a Kbely na severovýchodě Prahy.

Nabídka nových bytů stoupla, dlouhodobě nestačí

Ve druhém letošním čtvrtletí se v Praze navýšila nabídka nových bytů, která nyní přesahuje čtyři tisíce jednotek s průměrnou cenou 152 051 korun za metr čtvereční, meziročně se jedná o 17procentní nárůst. 

Takto bude v budoucnu vypadat Nová Krč.

Stavba metra D zásadně promění Prahu. V okolí trati vyrostou tisíce bytů za miliardy

Tisíce městských bytů, nové čtvrti i parky vzniknou poblíž plánované linky D pražského metra. Podívejte se, jak se promění frekventovaná ulice Novodvorská a jak bude nově vypadat Písnice.

Přečíst článek

Jednou z hlavních příčin růstu cen nového bydlení v Praze je dlouhodobě nízká nabídka," uvedla Renata Vildomcová, ředitelka odboru komunikace rezidenčního developera Skanska. Největší úbytek meziročně zaznamenala Praha 10, kde se nabídka snížila o 36 procent.

„Doplnění nabídky nových bytů ve druhém letošním čtvrtletí je pro trh dobrou zprávou. Aby však přineslo skutečně viditelný efekt, musel by být růst dlouhodobý a musel by být generován novými projekty, nikoliv stagnací, která je v současnosti způsobena především nedostupností hypoték,“ dodala Vildomcová.

zdroj: Skanska

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Průměrná cena starších bytů v Česku po třech letech klesla. Výjimkou je Brno

Průměrná cena staršího bytu v Česku poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. Na začátku léta se starší byt prodával za 88 756 korun na metr čtvereční, což je o dvě procenta levněji než na jaře. Jen v Brně cena mezičtvrtletně stoupla o tři procenta na 95 215 korun za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme