Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Domek v Říčanech
Se svolením Radka Úlehly
Petra Jansová

V Říčanech se staví i kvalitní architektura. Třeba tamní školka zaujala v zahraničí a novostavba domku je citlivě zasazena do chatové osady.

Reklama

Už šestkát za sebou se Říčany u Prahy staly nejlepším místem pro život. Žebříček poradenské společnosti Delloite sestavuje třeba podle dostupnosti škol, lékařů, obchodů a kuturního vyžití. Tohle „vítězství“ s sebou přináší i spousty nových lidí, v Říčanech se hodně staví. Naštěstí už tam ale nevznikají jen náhodné shluky ne příliš povedených budov, ale i kvalitní architektura, která rezonuje i v zahraničí.

Například barevná školka, kterou postavili uprostřed tamních, zaujala i prestižní architektonický server a jeho čtenáři na projekt architekta Davida Krause a jeho studia Architektura pěli samou chválu. „Nulová zkostnatělost, zřejmě inspirace Kafkou.“ Nebo „zážitek, na který děti nikdy nezapomenou,“ komentovali čtenáři server Dezeen.

Na školku se můžete podívat do následující galerie.

V zahraničí vyvolala Školka Větrník, jméno se odkazuje na část Říčan, v níž školka stojí, víceméně pozitivní reakce. A jak ale přiznávají sami architekti, notnou dávku velkorysosti a odvahy s jejich návrhem muselo prokázat i vedení města. Než návrh získal finální podobu, proběhlo mnoho setkání architektů s učitelkami nebo zástupci sportovních oddílů.

Mění se i chatová osada u dráhy

Kvůli velkému zájmu o bydlení se mění i chatová osada na kraji města, poblíž železničního koridoru. Chatky tam postupně mizí a nahrazují je novostavby domů. Ta od Ateliéru Hajný ale respektuje okolní zástavbu i genius loci místa. „S klientem jsme se shodli na tom, že vzhledem k charakteru území a sentimentálnímu vztahu k původní budově, který má, bude vhodné v návrhu zohlednit výraz a tvar staré chaty,“ přibližuje architekt Martin Hajný. 

Tvar střechy a její přesahy proto vychází z typických tvarů původních chat a zároveň poskytují stínění jižní fasády a chrání terasu před deštěm.

Na realizaci se můžete podívat do následující galerie.

Takto bude vypadat budova bývalého Interiéru v Říčanech.

Vyráběl se v ní i nábytek pro IKEA, teď se výšková budova v Říčanech promění na apartmány

Staronová výšková dominanta středočeských Říčan bude dokončena už příští rok. Rekonstrukce hrubé stavby budovy ze 70. let je už ale hotová.

Přečíst článek

Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

„Hlavní nádraží v Praze je jedinečné, jeho postmoderní brutalistní architektura spoluvytváří identitu města,“ říká spoluzakladatel architektonického ateliéru re:architekti Ondřej Synek. Projekt, na němž spolupracovali v pražské kanceláři s italskými architekty ze studia baukuh, se umístil na třetím místě soutěžního dialogu na podobu Nového Hlaváku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme