Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrná cena starších bytů v Česku po třech letech klesla. Výjimkou je Brno

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze
Pixabay
 ČTK

Průměrná cena staršího bytu v Česku poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. Na začátku léta se starší byt prodával za 88 756 korun na metr čtvereční, což je o dvě procenta levněji než na jaře. Jen v Brně cena mezičtvrtletně stoupla o tři procenta na 95 215 korun za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Reklama

V Praze klesla průměrná cena staršího bytu o tři procenta na 118 263 korun za metr čtvereční a ve Středočeském kraji o šest procent na 72 578 korun. Průměrné ceny podle EHS nejvíce klesly ve Zlínském kraji, a to o 21 procent na 44 828 korun za metr čtvereční, na Vysočině o 18 procent na 48 072 korun a v Ústeckém kraji o 14 procent na 32 528 korun za metr čtvereční.

hypotéky, ilustrační foto

Hypotéky prudce zdražují, splátka za panelákový byt bude 45 tisíc měsíčně

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle nejnovějších údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta, nyní už se blíží úrovni 6,5 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Podle šéfa realitní skupiny EHS Hendrika Meyera se nedá čekat, že ceny propadnou rovnoměrně napříč celým trhem. Průměrné ceny sráží spíše propady konkrétních typů nemovitostí, které byly v posledních měsících nadhodnocené. Například středně velké byty v centrech měst s dobrou dopravní dostupností budou růst i nadále. A kde nebudou mít kupní sílu domácnosti, tam je nahradí investoři, kteří se budou stále častěji zaměřovat i na starší bydlení, míní Meyer.

Rodinné domy stouply o desetinu

Průměrné ceny ploch rodinných domů v rámci provedených transakcí stouply proti prvnímu čtvrtletí o desetinu na 52 264 korun na metr čtvereční. Nejvíce rostly ceny v Moravskoslezském kraji, kde se začaly prodávat i dražší nemovitosti, což průměrnou cenu podle EHS zvedlo o skoro 60 procent na 48 174 korun za metr čtvereční. Naopak o 25 procent klesly ceny domů na Karlovarsku (29 996 korun za metr čtvereční), kde je hodně domů před generální rekonstrukcí.

účty, ilustrační foto

Žádná pozitiva ani jistoty. Spotřebitelé se bojí utrácet, podnikatelé jsou skeptičtí

Žádná pozitiva ani jistoty. Taky by se daly shrnout výsledky červencového průzkum důvěry v české ekonomice. Důvěra spotřebitelů se dokonce propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

Přečíst článek

„Česko se nachází uprostřed několika souběžných trendů. Regiony doplácí na ochlazení zájmu investorů a rostoucí náklady, které je nutné vynaložit pro rekonstrukci. Cenové nůžky mezi kraji i okresy se po letech sbližování opět začínají rozevírat. Zájemci v těchto krajích nyní nemají potřebu přeplácet a vyčkávají,” řekl Jan Škrabánek, generální ředitel Bezrealitky.

Rostou také nájmy

Rostou průměrné ceny za nájemní byt. Nájemné mezičtvrtletně průměrně vyskočilo o šest procent. V Praze se nájem poprvé dostal nad třísetkorunovou hranici za metr čtvereční a průměrný byt se na začátku léta nabízel za 304 korun za metr čtvereční.

Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Těžký propad. Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla na pět procent z květnových 4,64 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun, což je proti květnu pokles o osm procent. Meziroční propad zrychlil na 65 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Nejpoptávanější byly nadále garsoniéry a byty 2+1. O čtyři procenta na 258 korun vyrostly nájmy v Brně a okolí. Nejvíce vzrostly ceny ve Zlínském kraji, kde se vyšplhaly o 17 procent na 204 korun za metr čtvereční pronajímané plochy.

„Jsme teprve na začátku. Dá se předpokládat, že ceny nájmů porostou po zbytek roku. Šok to bude hlavně pro menší města, která mají nájemních bytů nedostatek a jejichž obyvatelé nejsou na kontinuální zdražování nájmů, které asi přijde, připraveni,” uvedl Škrabánek. Podle jeho odhadů by nájmy mohly být zhruba o 15 procent vyšší než na začátku letošního roku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Přečíst článek
Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Lukáš Kovanda: Nevěřte developerům, vedle starších bytů nakonec zlevní i novostavby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme