Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Maison Ořechovka
Penta RE
Petra Jansová

Nejenom legislativa, ale i to, že do stavebního procesu může vstoupit prakticky každý bez jakékoliv osobní zodpovědnosti, komplikuje stavění v Česku.

Reklama

Praha, a nejenom ta, trpí radikálním nedostatkem bytů. Podle dat Institutu plánování rozvoje by metropole potřebovala, aby se každý rok postavilo zhruba devět tisíc nových bytů. To se dlouhodobě nedaří. Tempo výstavby navíc velmi výrazně zpomalilo. Obzvláště pak v posledním roce, což způsobila makroekonomická situace. Vysoké úroky zpomalily poptávku a zbrzdily výstavbu. Počet bytů, které v metropoli chybí, tak neustále narůstá. 

Jak vypadá Masaryčka, administrativní budova, kterou Penta Real Estate nedávno oficiálně otevřela se můžete podívat do následující galerie.

Proč se v Praze a v tuzemsku obtížně staví? Nezpůsobuje to pouze složitá legislativa povolovacího procesu, nebo ekonomická situace. „Myslím si, že jedním z velkých problému je i to, že do procesu má možnost vstupovat hodně subjektů, a to bez jakékoliv zodpovědnosti,“ přibližuje situaci, která panuje na tuzemském realitním trhu, šéf developerské společnosti Penta Real Estate Petr Palička.

Ředitel jedné z největších tuzemských developerských společností popsal jeden z konkrétní případů z pražských Dejvic. Tam Penta Real Estate společně s firmou Kaprain zastavuje proluku. „Dokončujeme bytový dům na místě, kde původně měla stát administrativní budova. Stavba plně respektuje Engelův urbanismus. I tak jsme ale dva roky stáli na místě,“ popisuje Palička.

Jak vidí Penta Real Estate budoucnost Florence se můžete podívat do následující galerie.

Proti výstavbě se totiž vzmohla vlna odporu, vznikla občanská iniciativa, která si nepřála, aby se v proluce stavělo, což velmi významně prodražuje výstavbu. 

Zda výstavbu v Česku ulehčí nový stavební zákon je zatím „ve hvězdách“. Podle Petra Paličky se to nedá odhadnout, ukáže to teprve praxe.

„To, že vám do výstavby může každý vstoupit i v novém stavebním zákoně, ze starého právního řádu zůstává. Tento moment je v Česku velmi obtížné oslabit, aby to nebylo vnímáno jako zásah do občanských práv,“ dodává Palička.

„Každý by měl za svoje činy nést zodpovědnost. I finanční,“ uzavírá Palička.

Podcast Realitní Club s Petrem Paličkou vyjde již zítra ráno.

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Streblov, Penta

Streblov z Penty: Investice do nemovitostí se dlouhodobě vyplatí. V portfoliu by je měl mít každý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme