Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak bydlí vyšší střední třída? Podívejte se

Dům v Doubravčicích.
Se svolením Radka Úlehly
Petra Jansová

V Doubravčicích na Kolínsku postavili krásný minimalistický dům.

Reklama

Domek architektonického ateliéru Neuhäusl Hunal v malé obci na Českobrodsku rozhodně nejde přehlédnout. Není to ale kvůli tomu, že by urážel: naopak. Jeho „krása“ tkví v jednoduchosti. A to byl i záměr jeho autorů.

Na domek se můžete podívat v následující galerii.

„Z hlediska stylu by jej bylo pravděpodobně možné zařadit do kategorie minimalismu – minimálně takový byl náš přístup,“ přibližují architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal.

Jak se staví v nedalekém městě Říčany se můžete podívat v následující galerii.

A přesně takový dům, elegantní a světlý, si přáli investoři. „Stavební program v zásadě potvrzoval současný standard rodinných domů pro (vyšší) střední třídu,“ přibližují architekti.

Jako výjimečné ale popisují místo. „Krásný pozemek se vymyká z kontextu standardně banální kolonie, jež se pomalu rozrůstá na okraji středočeské obce. Parcela se nachází na vrcholu jižně orientovaného svahu a poskytuje fantastické výhledy do krajiny,“ popisují Neuhäusl s Hunalem.

Jaké se v Česku staví chaty a chalupy? Podívejte se.

Dům je pasivní a využívá obnovitelné zdroje energií. Má prý velmi kvalitní izolace a navíc pracuje se solárními zisky a větrání s rekuperací tepla. Zdrojem tepla pro podlahové vytápění je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Systém doplňují fotovoltaické panely a solární kolektory umístěné na střeše.

Výstavba vyšla na 14 milionů korun. 

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: V zahraničí stavíme raději, v Česku je to náročné

Hodně času tráví architekt Petr Kolář mimo Česko. Ateliér ADR, který s Alešem Lapkou založil před více než 30 lety, má hodně zakázek v zahraničí. Stavět tam je totiž mnohem jednodušší než v tuzemsku. Aktuálně pracuje třeba na projektu vesnice v Kanadě nebo resortu v Hondurasu. Ale realizace ateliéru lze najít i v Česku, třeba v Krkonoších.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dům v Hlubočepech

Původně měl být dům v Hlubočepích větší, kvůli rozpočtu ho ale osekali. A vypadá to skvěle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme