Reklama

Zdaňte nás, žádá lídry v Davosu dvě stě miliardářů. Je mezi nimi i dědička impéria Disney

Abigail Disney, filmová producentka a dědička filmového impéria Disney
U.S. Institute of Peace / Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner
duk

Není to vtip. Společenská odpovědnost některých velmi movitých lidí je vede tak daleko, že již před lety dali dohromady nevládní uskupení Patriotic Millionaires s cílem prosadit vyšší daně bohatým a ultrabohatým lidem ve světě s cílem zlepšit podmínky těch méně movitých. A nyní se dvě stovky z nich včetně dědičky zábavního impéria Disney či herce Marka Ruffala obrátili na ekonomickou elitu shromážděnou na tradičním summitu v Davosu, aby se opět plánem na vyšší daně pro superbohaté zabývali, napsal server CNBC.

Reklama

Více než 200 milionářů z celého světa vyzvalo účastníky Světového ekonomického fóra v Davosu, aby pomohli zmírnit rostoucí životní náklady běžných domácností zdaněním superbohatých. „Zdaňte nás a udělejte to hned,“ napsali v otevřeném dopise pro účastníky tradičního summitu ve švýcarském letovisku, o kterém informoval server CNBC.

Je to jednoduchá ekonomika se zdravým rozumem a investice do našeho společného dobra a lepší budoucnosti, kterou si všichni zasloužíme. A jako milionáři tuto investici chceme udělat,“ uvedli milionáři v dopise adresovaném účastníkům elitního ekonomického summitu v Davosu.

Žena u rozbombardovaného domova

Ruský vpád na Ukrajinu uvrhl do chudoby další čtyři miliony dětí, varuje OSN

Dopady války, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, a následné rostoucí inflace uvrhly do chudoby další čtyři miliony dětí ve východní Evropě a Střední Asii. Oproti roku 2021 žije nyní v chudobě o 19 procent více dětí, uvedl ve zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). Studie zahrnuje data z 22 zemí regionu včetně Ruska, Ukrajiny, Běloruska, balkánských a kavkazských států a středoasijských republik.

Přečíst článek

Patriotic Millionaires – kteří se označují jako „skupina Američanů s vysokým čistým jměním, kteří sdílejí hluboké obavy z destabilizující úrovně nerovnosti v Americe“ – požadovali podobná opatření již ve své loňské kampani. Jejich dopis podpořily i další podobné organizace, jako například Tax Me Now a Millionaires for Humanity. Dopis varuje politiky a nejvlivnější byznysmeny před „dobou extrémů“, která se vyznačuje rostoucí chudobou, majetkovou nerovností, antidemokratickým nacionalismem a zmenšujícími se příležitostmi pro běžné zaměstnance vydělat si na živobytí.

Budování spravedlivé ekonomiky

Dopis zpochybňuje poslání Světového ekonomického fóra a kritizuje absenci konkrétních opatření, které by z něj měly vzejít. „Současný nedostatek opatření je vážně znepokojující. Setkání ‘globální elity’ v Davosu k diskusi o ‘spolupráci v roztříštěném světě’ nemá smysl, pokud nezpochybníte základní příčinu rozdělení společnosti. Obrana demokracie a budování spravedlivější ekonomiky vyžaduje akci právě teď – to není problém, který můžeme nechat řešit naše děti,“ míní celkem 206 signatářů dopisu z 12 zemí včetně dědičky zábavního impéria Abigail Disney (na hlavním snímku) či herce Marka Ruffala.

Dolary, ilustrační foto

Chudým zemím hrozí bankroty

Rostoucí ceny potravin, energií a vysoké úrokové sazby tlačí chudší země ke zdi. Řada z nich brzo nebude mít na splácení svých dluhů.

Přečíst článek

Extrémní bohatství požírá náš svět zaživa. Podkopává naše demokracie, destabilizuje naše ekonomiky a ničí naše klima,” řekla Disney. „Ale přes všechny ty řeči o řešení světových problémů odmítají účastníci Davosu diskutovat o jediné věci, která může mít skutečný dopad – zdanění bohatých,” míní. 

Davos je fraška, míní dědička Disney

„Byla jsem v Davosu. Seděla jsem ve stejné místnosti s některými z nejbohatších a nejmocnějších lidí na světě, když mluvili o tom, jak mohou něco změnit. Takže to mohu říci z vlastní zkušenosti – Davos je fraška. Dokud účastníci Davosu nezačnou mluvit o zdanění bohatých, celé shromáždění zůstane velmi veřejným příkladem toho, jak jsou ve skutečnosti mimo,“ prohlásila.

Studie vytvořená organizací Patriotic Millionaires zjistila, že progresivní roční daň z bohatství – modelovaná ve výši dvou procent pro jednotlivce s majetkem v hodnotě pět milionů dolarů, tří procent pro osoby s 50 miliony dolary a pěti procenty pro ultrabohaté s více než miliardou dolarů – by mohla v roce 2022 přinést více než 1,7 bilionu dolarů. To by z chudoby vytrhlo dvě miliardy lidí.

Ceny potravin rostou nejen v Česku. Jídlo je ve světě nejdražší v historii

Světové ceny potravin loni vzrostly na rekord. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v průměru zvýšil o 14,3 procenta na 143,7 bodu. To je nejvíce od roku 1990, kdy se index začal sledovat. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Nejbohatší procento obyvatel světa nashromáždilo za poslední dva roky téměř dvě třetiny veškerého nového globálního bohatství a nashromáždilo 26 bilionů dolarů ze 42 bilionů dolarů vytvořených v tomto období, zjistila organizace Oxfam bojující proti chudobě v nedávné zprávě.

Prohlášení přichází v době, kdy domácnosti po celém světě se snaží udržet krok s rostoucími životními náklady v důsledku pandemie COVID-19, zpřísňování měnových politik kvůli rapidní inflaci a zdražování pohonných hmot v důsledku protiruských sankcí kvůli invazi Kremlu na Ukrajinu, podotkla CNBC. 

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Zimní ruská taktika útočení na ukrajinské energetické cíle včetně těch v černomořských přístavech, blokace lodí s obilím mířících z Ukrajiny přezdívané „obilnice světa“ a s válkou související rapidní růst cen energií jsou hlavními důvody značného nárůstu počtu obyvatel planety, kteří hladoví nebo jim hrozí akutní nebezpečí hladu. Aktuálně jich je podle odhadu Světového potravinového programu OSN 345 milionů, dvakrát více než před třemi lety, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bernard Arnault

Boj o moc v domě šampaňského, šperků a módy. Kdo z pěti dětí získá impérium, co vládne luxusu celého světa?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme