Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský vpád na Ukrajinu uvrhl do chudoby další čtyři miliony dětí, varuje OSN

Žena u rozbombardovaného domova
ČTK
 ČTK

Dopady války, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, a následné rostoucí inflace uvrhly do chudoby další čtyři miliony dětí ve východní Evropě a Střední Asii. Oproti roku 2021 žije nyní v chudobě o 19 procent více dětí, uvedl ve zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). Studie zahrnuje data z 22 zemí regionu včetně Ruska, Ukrajiny, Běloruska, balkánských a kavkazských států a středoasijských republik.

Reklama

Nejvýraznější nárůst zaznamenalo Rusko, kde nyní žije v domácnostech pod hranicí chudoby dalších 2,8 milionu dětí. To jsou celkem tři čtvrtiny celkového nárůstu v regionu, uvádí UNICEF. Počet dětí žijících v chudobě na Ukrajině vzrostl o půl milion, což je druhý největší podíl.

 Vše o ruské invazi na Ukrajinu

Studie varuje, že důsledky dětské chudoby jsou dalekosáhlé a neznamenají jenom rodinu ve finanční tísni. Prudký nárůst dětí z rodin žijících pod hranici chudoby může znamenat až dalších 4500 úmrtí dětí předtím, než se dožijí prvního roku, a až 117 tisíc dětí bude podle odhadů kvůli nedostatku financí letos muset odejít ze školy.

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Muskova SpaceX tvrdí, že už nemůže platit internet na Ukrajině, píše CNN

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a žádá americký Pentagon, aby financováni převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup. Ukrajina podle ní obdržela odhadem 20 tisíc terminálů Starlink.

Přečíst článek

"Čím chudší je rodina, tím větší část jejího příjmu připadá na základní potřeby, jako je jídlo a pohonné hmoty. S prudce rostoucími náklady na základní zboží klesá objem peněz, které jsou k dispozici na uspokojení dalších potřeb, jako je zdravotní péče a vzdělání," uvádí UNICEF.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února a rozpoutalo tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Kvůli bojům musely miliony Ukrajinců opustit své domovy a konflikt vyvolal v některých regionech světa včetně Evropy energetickou krizi. Kvůli významnému postavení Ukrajiny a Ruska jako producentů a vývozců obilí navíc podle OSN hrozí globální potravinová krize.

Kerčský most mezi Krymem a Ruskem poškozený při bombovém útoku

Rusové zadrželi podezřelé z útoku na Kerčský most. Mezi nimi pět Rusů

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most, celkem pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev se k zodpovědnosti za sobotní explozi na mostě, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem, nepřihlásil.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Putin podle šéfa britských zpravodajců dělá chyby, jeho jednotky jsou vyčerpané

Ruský prezident Vladimir Putin se při vedení války na Ukrajině dopustil strategických chyb, a to i proto, že jeho vedení je prakticky neomezené. V projevu to dnes podle britských médií uvede ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Navzdory masivním pondělním útokům na ukrajinská města podle něj ruským silám chybí munice i zásoby, a Ukrajincům se daří zvrátit počáteční úspěchy Moskvy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme