Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

daně - informace o tématu

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako běžný investor ohlídat. A není třeba panikařit, dost možná se vás povinnost podávat daňové přiznání nebo nutnost do něho zahrnovat své investice týkat nebude.

Přečíst článek

Termín pro podání daňového přiznání na papírovém formuláři je dnes. Koho se týká?

Přečíst článek
Daňové přiznání

Daně v digitální éře měly být snadné. Pro Slováky a další cizince to ale neplatí

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Hůř než teď stát hospodařil už jen loni

Únorové hospodaření státního rozpočtu skončilo druhým nejhorším výsledkem v historii, hůře bylo už jen loni. Schodek ke konci února vzrostl na 102,5 miliardy korun. Letošní celoroční schodek by měl nakonec činit zhruba 230 miliard korun. Měl by být tedy o nějakých 22 miliard korun nižší, než ten naplánovaný. Státu pomohou vyšší daně a odvody, nižší inflace i mimořádné zdanění zejména menšinových akcionářů ČEZ.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže už není třeba těchto mimořádných dotací, které pochopitelně zatěžovaly státní kasu, proč nadále vybírat mimořádnou daň ze zisku zejména energetických společností – rozuměj hlavně ČEZ – a bank?

Přečíst článek
ministr zemědělství Výborný

Politický diář Jany Havligerové: Kde můžeme, pomůžeme

Ministr zemědělství Marek Výborný vymyslel, jak podpořit střední zemědělské podniky. Ta pravá cesta je podle něj mimo jiné v osvobození dotací od daní. Pokud by vládní koalice navrhované opatření vzala za své, hladce by prošlo v parlamentu – zvedli by pro něj ruku i opoziční poslanci z ANO. Aby také ne, ""anoisti" přece hlasovat proti zvýšení podpory pro zemědělce ani nemohou. Osvobození dotací od daní nic jiného neznamená.

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

Jak si poradit s přiznáním daní při prodeji nemovitosti či vozidla, při příjmech z pronajímání bytu či jiného prostoru, případně u akciových příjmů, radí v komentáři Monika Lodrová, daňová poradkyně ze společnosti BDO

Přečíst článek
Bezos prodal obří balík akcií Amazonu. Na snímku se svojí snoubenkou Lauren Sánchezovou.

Bezos prodal obří balík akcií Amazonu. A ušetřil na daních

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos prodal obří balík akcií podniku. A přesunem z Washingtonu na Floridu ušetřil na dani z prodeje víc než čtvrt miliardy dolarů.

Přečíst článek
Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v Blackpoolu

Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v chudé čtvrti. Krachující samosprávy volají po reformě

Města a obce v Anglii mají velký problém. Minulý rok se čtyři, včetně velkoměst, ocitly v insolvenci, v příštích měsících se k nim možná přidají desítky dalších. To už těžko lze svést na špatný management. Financování samospráv potřebuje důkladnou reformu.

Přečíst článek

Dnes je poslední den pro podání přiznání k dani z nemovitosti. Za pozdní podání jsou pokuty

Majitelé pozemků s novým stavebním povolením, zpevněnou plochou či vlastníci samostatných garáží by měli zbystřit a stejně tak i provozovatelé Airbnb. Novinky u daně z nemovitosti se totiž od roku 2024 týkají také většiny z nich. Spolu s nimi musí daňové přiznání do 31. ledna 2024 podat i ti, kdo cokoliv u svého pozemku či stavby změnili. Ostatní vlastníci přiznání podávat nemusí, stát jim výši nově vyměřené daně pošle sám. Zaplatit ji musí do 31. května 2024, upozorňuje v rozhovoru pro newstream.cz Jan Kotala, daňový poradce a šéf EKP Advisory.

Přečíst článek

Suchej únor letos připraví prodejce alkoholu o více než miliardu korun

Češi letos za alkohol utratí nejvíce v historii, asi 120 miliard korun, a to i přes to, že akce „Suchej únor“ připraví prodejce o víc než miliardu korun.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Stát zvyšuje daně, ale města dál nesmyslně utrácejí miliardy korun

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze začala rekonstrukce prostranství za půl miliardy korun. Ano, čtete dobře, půl miliardy. Místo současných stromů, trávy a laviček tam budou nové stromy, nová tráva, nové lavičky. Akce bude trvat 33 měsíců. Místní se nejvíce podivují nad délkou rekonstrukce. V debatách na Facebooku se pohoršují nad tím, že prý nebudou moci na náměstí venčit pejsky. Cena akce je nezajímá. Pokud jde o erární výdaje, cena totiž nikoho moc nezajímá.

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Dnes máte poslední šanci na přihlášení k paušální dani

Rok 2024 přináší vedle řady změn také úpravu vyměřovacích základů, a tedy z toho vyplývající i zvýšení paušální daně z příjmů. Její výše se přitom i letos mění znovu pro všechny tři pásma. Poslední den k přihlášení se k paušální dani, pokud již podnikáte, je tak 10. ledna. Pro ty, kdo teprve podnikat začnou platí pro přihlášení k paušální dani den zahájení činnosti, uvádí portál finanční správy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme