Reklama

Uhlobaron Tykač chce od Babiše koupit Mafru. Zájem má i Křetínský

Vydavatelství Mafra na Smíchově
ČTK
 ČTK

Podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač jedná o koupi vydavatelství Mafra. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Pokud jde o Mafru, zájem jsme projevili, ale ta jednání jsou na počátku, řekl Tykač. Skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Reklama

Podle dřívějších informací magazínu Forbes by kromě Tykače mohl být dalším ze zájemců i podnikatel Daniel Křetínský, který vlastní vydavatelství Czech Media Center. Forbes před časem uvedl, že cena Mafry se může pohybovat okolo 150 milionů eur.

O možném prodeji Mafry se spekuluje už delší dobu. Neúspěšný prezidentský kandidát a expremiér Babiš totiž čelí podezření ze střetu zájmů. Už v roce 2017 firmy včetně Mafry převedl do svěřenských fondů. Přesto se ale podle kritiků od podnikání úplně neodstřihl.

Daniel Křetínský

Křetínský půjčí 14 milionů eur francouzskému deníku Libération. Další milion daruje

Český miliardář Daniel Křetínský posiluje vliv na francouzském mediálním trhu. Jeho nejnovější investicí je půjčka ve formě dluhopisů deníku Libération v hodnotě 14 milionů eur.

Přečíst článek

Mediální skupina Mafra v roce 2021 snížila ztrátu na 113 milionů korun z předchozích 868 milionů. Obrat společnosti stoupl o jedno procento na 2,69 miliardy korun. Tituly vydavatelství pravidelně oslovují 3,24 milionu čtenářů a 7,4 milionu návštěvníků internetu.

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDnes.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDos.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz.

Podle loňského žebříčku časopisu Forbes byl Tykač šestým nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 84 miliard korun.

Solární elektrárna

Uhlobaron Tykač postaví na Mostecku soláry za miliardy

Energetická skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače chce na Mostecku postavit pět nových fotovoltaických elektráren za až tři miliardy korun.

Přečíst článek

Tykačova elektrárna Chvaletice prohrává boj s ekology. Soud jí zrušil emisní výjimku

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila na konci prosince rozhodnutí ministerstva životního prostředí o výjimce z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích. O rozsudku informovala na svém facebookovém profilu skupina Sev.en, do níž elektrárna patří. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme