Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Tykač - informace o tématu

Uhlobaron Tykač chce do roka zavřít elektrárny Počerady a Chvaletice

Uhlobaron a majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač varuje, že do roka zavře své dvě uhelné elektrárny. Jsou nerentabilní. Ohroženo je 3000 pracovních míst. Zprávu jako první přinesl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Sev.en jedná o koupi podílu v uhelné elektrárně ve Vietnamu

Tykač nakupuje ve Vietnamu. Skupina Sev.en chce podíl v tamní uhelné elektrárně

Americká energetická společnost AES Corp. jedná o prodeji svého podílu 51 procent v jedné z největších uhelných elektráren ve Vietnamu s investiční společností Sev.en Global Investment, která patří do české energetické skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Není jasné, zda AES jedná i s dalšími potenciálními kupci.

Přečíst článek
Podnikatelé Tykač a Holeček založili nadaci, která bude podporovat školu CEVRO

Miliardáři Tykač a Holeček budou podporovat CEVRO, cílem je vytvořit školu univerzitního typu

Soukromá vysoká škola CEVRO sídlící v Praze podepsala smlouvu o dlouhodobé spolupráci a podpoře s novou nadací C-EDUCA, kterou založili podnikatelé Pavel Tykač a René Holeček. Cílem je transformace školy na vysokou školu univerzitního typu.

Přečíst článek
Tykačova skupina kupuje většinu ve výrobci metalurgického uhlí Coronado

Uhlobaron Tykač rozšiřuje své impérium. Sev.en kupuje většinu v těžařské firmě Coronado

Investiční skupina Sev.en Global Investments českého miliardáře Pavla Tykače kupuje podíl 51 procent v producentovi metalurgického uhlí Coronado Global Resources, který působí v USA a Austrálii. Pro transakci je potřebný souhlas úřadů z obou těchto zemí. Cena transakce není známa.

Přečíst článek
Soud se zastal Elektrárny Chvaletice miliardáře Tykače. Boj o emisní výjimku pokračuje

Soud se zastal Elektrárny Chvaletice miliardáře Tykače. Boj o emisní výjimku pokračuje

Elektrárna Chvaletice miliardáře Pavla Tykače získala zpět výjimku týkající se přísnějších emisních norem. Pokud by o ní znovu přišla, znamenalo by to pro ni mimořádné stamilionové náklady. O výjimce nyní musí soud rozhodnout znovu.

Přečíst článek
Ocelárna

Jeden z největších zaměstnavatelů na Slovensku, ocelárny US Steel, může být na prodej

Jeden z největších zaměstnavatelů na Slovensku, ocelárny US Steel Košice, může být na prodej. Prodej by potenciálně ohrozil pracovní místa tisíců jeho zaměstnanců. Kolos US Steel podle své dnešní zprávy (viz níže) zvažuje prodej svých částí nebo celého podniku, možná doprovázené stažením z burzy. Největším akcionářem US Steel je nyní společnost BlackRock, největší správce majetku na světě.

Přečíst článek
Elektrárna Chvaletice má nůž na krku. Musí plnit přísnější emisní limity

AKTUALIZOVÁNO: Elektrárna Chvaletice miliardáře Tykače má nůž na krku. Musí plnit přísnější emisní limity

Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice, která patří do skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače, na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší, než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Vyplývá to z dokumentu v jednotném informačním systému IPCC.

Přečíst článek
Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Tykačova elektrárna Chvaletice loni vydělala miliardu

Elektrárna Chvaletice, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, vytvořila loni zisk po zdanění 1,003 miliardy korun. Rok předtím činil 132 milionů korun. Výroba v roce 2022 byla rekordní - nejvyšší od zprovoznění elektrrny v roce 1977. Přispěl k tomu mimo jiné válečný konflikt na Ukrajině, uvedla společnost ve výroční zprávě.

Přečíst článek
Česká skupina Sev.en Global Investments, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech.

Tykačova firma koupila práva na těžbu dvou miliard tun uhlí ve Spojených státech

Česká skupina Sev.en Global Investments, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech. Náklady na nákup práv neuvedla. Kromě toho skupina chystá i další investice v zahraničí.

Přečíst článek
Monitorovací automobily Eltodo - malé bílé automobily s několika kamerami na střeše - křižují v pravidelných intervalech některé části hlavního města a s pomocí speciální technologie skenují registrační značky, přičemž vyhledávají vozy, které v nových parkovacích zónách stojí načerno a dopouštějí se tak dopravního přestupku.

Třicetiletá dcera miliardáře Tykače za stamiliony koupila elektrotechnickou skupinu Eltodo

Dcera podnikatele Pavla Tykače koupila stoprocentní podíl ve skupině Eltodo. Firma je dodavatelem elektrotechnických technologií se zaměřením na energetiku, dopravu, veřejné osvětlení či telekomunikace. Jejím dosavadním vlastníkem byl podnikatel Libor Sadílek. Podle odhadu webu E15.cz se prodejní cena mohla pohybovat ve stovkách milionů korun. Na transakci upozornil server MotejlekSkocdopole.com.

Přečíst článek

Týden tradera: Nebývalý tržní optimismus přetrvává

Solidní čísla z americké ekonomiky udržují burzy na nejvyšších úrovních za poslední měsíce, do výprodejů se trhům zatím příliš nechce. Není divu, zveřejněné makroekonomické údaje potvrzují růstový trend v americké ekonomice, což posiluje optimismus, a to i přes stále více inverzní výnosovou křivku. Můžeme se navíc důvodně obávat, že se inflace opět pomalu vrací. Americký index S&P 500 se přesto stále drží nad 4100 body a rovněž index volatility VIX zatím nepůsobí, že by se k nám blížila výraznější korekce.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Německá letecká společnost Lufthansa prodloužila  pozastavení svých letů do Teheránu a Bejrútu až konce tohoto měsíce, informovala dnes agentura AFP. Důvodem je napětí na Blízkém východě vyhrocené po sobotním útoku Íránu na Izrael. Ve středu oznámily největší kanadské aerolinky Air Canada, že do konce května prodlužují pozastavení letů do Tel Avivu, kam také až do října nebude létat britský EasyJet.
Výroba osobních aut v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně 📈 vzrostla o 11,5 procenta na rekordních 394 443 vozů. Produkce elektrických vozidel naopak klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na celkové tuzemské produkci automobilů se meziročně snížil z 11,7 procenta na 6,8 procenta, oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).
Akciové indexy ukazují podle analýzy společnosti XTB největší strach za posledních šest měsíců. Index strachu VIX, který měří rozkolísanost na americkém akciovém indexu S&P 500, hlásí největší nervozitu od října 2023. Od začátku roku 📈 vzrostl o 36 procent na 18 bodů.
Reklama
Reklama
Doporučujeme