Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert rozšiřuje své portfolio. Za stovky milionů získal většinu v Ciz-Agro

Agrofert získal většinu v zemědělském podniku Ciz-Agro
Profimedia
 ČTK

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) dokončil převzetí většinového podílu ve firmě Krow, která je mateřskou společností zemědělského podniku Ciz-Agro z Cizkrajova na Jindřichohradecku.

Reklama

Ciz-Agro chová skot a prasata, má také rostlinnou výrobu. Obhospodařuje zhruba 2400 hektarů. Zdroje ze zemědělského trhu odhadly už dříve hodnotu transakce na 200 milionů korun, uvedl server Hospodářské noviny.

Třicetiprocentní podíl ve firmě Krow si ponechal původní vlastník a ředitel podniku Jaroslav Pokorný. Zbytek podle údajů v obchodním rejstříku nově drží Agrofert prostřednictvím svojí dceřiné společnosti ZZN Pelhřimov.

Stanjura: Nákup RobinOilu zapadá do energetické bezpečnosti státu

Nákup sítě čerpacích stanic RobinOil státní společností Čepro zapadá do energetické bezpečnosti státu, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jehož resort je stoprocentním vlastníkem Čepra. Stanjura upozornil, že Čepro má třetí největší síť čerpacích stanic v Česku, dvě větší jsou ale vlastněné jinými státy, což by podle ministra mohlo být problematické v době krize. Zdůraznil také, že akvizice nebude financována ze státního rozpočtu.

Přečíst článek

Ciz-Agro se v rostlinné výrobě zaměřuje na produkci krmných směsí a dodává biomasu pro partnerskou bioplynovou stanici, která spadá přímo pod Krow. Loni Ciz-Agro s tržbami 160 milionů korun vykázalo čistý zisk 23 milionů. Zisk firmy před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) v loňském roce přesáhl 46 milionů korun.

Zájem o nákup zemědělských podniků podle Hospodářských novin letos opadl po změnách ve vyplácení zemědělských dotací, které snížily podporu pro větší firmy. Nakupují tak vesměs jen největší a finančně nejsilnější skupiny, píše server. Agrofert nedávno koupil například ve středních Čechách společnost ZKS Agro Zahořany či pěstitele chmele TUFA. Podle HN holding také vede pokročilá jednání o koupi jihomoravské farmy Svornost Těmice.

Holding Agrofert vedle zemědělství podniká také v potravinářství a chemickém průmyslu. Loni více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Tržby skupiny vzrostly o třetinu na 245 miliard korun. Agrofert zaměstnává přes 30 tisíc lidí, z toho téměř 21 tisíc v Česku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme