Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tykačova elektrárna Chvaletice prohrává boj s ekology. Soud jí zrušil emisní výjimku

Tykačova elektrárna Chvaletice prohrává boj s ekology. Soud jí zrušil emisní výjimku
ČTK
 ČTK

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila na konci prosince rozhodnutí ministerstva životního prostředí o výjimce z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích. O rozsudku informovala na svém facebookovém profilu skupina Sev.en, do níž elektrárna patří. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes.

Reklama

„Nicméně stále věříme, že zdravý rozum nakonec zvítězí a výrobu nebudeme muset žádným způsobem omezovat,” uvedla elektrárna na Facebooku.

Reakce společnosti Sev.en na zrušení emisní výjimky pro Chvaletice

Elektrárna vypouští více emisí, než dovolují nové evropské emisní limity, takzvané Závěry o BAT, které vstoupily v účinnost 18. srpna 2021. Žádost o výjimku z limitů pro rtuť a oxidy dusíku podala elektrárna na konci roku 2018, ale stále ji mimo jiné i kvůli odporu ekologických organizací nemá. Případné omezení provozu chvaletické elektrárny přijde až ve chvíli, kdy krajský úřad v Pardubicích platné limity promítne do integrovaného povolení, jakéhosi technického průkazu elektrárny.

Uhelná Elektrárna bude téměř jistě mít od začátku roku 2024 nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

Tykač bude dál zpracovávat odpad z elektráren. Koupil k tomu firmu

Energetická skupina Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače koupila stoprocentní podíl ve společnosti Silo Transport, která zpracovává a prodává vedlejší energetické produkty. Hodnotu akvizice firma nezveřejnila.

Přečíst článek

V minulosti výjimku na šest let vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí, pobočka krajského soudu v Olomouci ji však zrušila. Nejvyšší správní soud (NSS) vloni v květnu vyhověl kasačním stížnostem elektrárny a ministerstva životního prostředí a vrátil spor k novému projednání. Poté krajský soud přiznal žalobě Hnutí Duha a Frank Bold Society odkladný účinek a následovala ústavní stížnost elektrárny. Po jejím odmítnutí se krajský soud musel problematikou znovu věcně zabývat.

Soudci dospěli k názoru, že úřady při rozhodování o emisní výjimce byly k elektrárně velmi vstřícné. O nových pravidlech bylo rozhodnuto už v roce 2017, přesto úřady v roce 2021 elektrárně uložily, aby teprve v roce 2026 předložila zprávu o analýze trhu, výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT ve vztahu k emisím oxidů dusíku.

Soudci v rozsudku uvedli, že stanovení klíčového opatření v podobě povinnosti k analýze trhu a výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT až na pátý rok z šestileté výjimky se jeví až absurdním. Krajský soud v minulosti uvedl, že by za odůvodněnou považoval výjimku o délce maximálně dvou let.

Dukovany

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Válka na Ukrajině obrátila naruby evropskou energetiku. Ruský plyn se stal rizikový a zároveň nežádoucí. Rizikový, protože může ze dne na den přestat téct, nežádoucí, protože pomáhá Putinovi financovat „speciální operaci“. Evropské země proto zoufale hledají způsob, jak krví potřísněné palivo co nejrychleji nahradit. Postupně při tom padají jaderná, a dokonce i uhelná tabu. Řada zemí už „něco“ dělá, Česko jen zbytečně otálí, píše ve svém komentáři Pavel Fiala, předseda představenstva Těžební unie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lidé se dusí zplodinami, půda je suchá na troud. Česko má páté nejhorší životní prostředí v EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme