Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert - informace o tématu

Farma Dvorce u Bruntálu

Firma Schrom Farms z Agrofertu žaluje kvůli dotacím ministerstvo zemědělství

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), informovaly weby iROZHLAS.cz a Český rozhlas-Radiožurnál.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš se přiznal k vlastnictví Agrofertu. Koalice zneužívá moc na boj proti ní, řekl ve Sněmovně

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes ve Sněmovně označil koncern Agrofert za svou firmu, když prohlásil, že koalice zneužívá politickou moc na boj proti ní. Uvedl také, že Ústavní soud je podle něj součástí nové totality a polistopadového kartelu, který podporují média, zejména veřejnoprávní. Přisvojil si zásluhy za to, že KSČM už není zastoupena ve Sněmovně. Až po zhruba tříhodinové kritice vlády začal navrhovat úpravy programu zářijové schůze dolní komory. Odmítl, že by jeho vystoupení bylo obstrukcí kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku.

Přečíst článek
Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Jedna z největších akvizic roku je u konce. Investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka a společnost Agrofert se dohodly na prodeji chemických závodů Synthesia, vydavatelství Mafra vydávající mimo jiné deník MfDnes a společnosti Londa.

Přečíst článek
Marek Výborný, ministr zemědělství, Martin Kuba, hejtman, Petr Fiala, premiér, politik, Země živitelka 2023, mezinárodní agrosalon

Fiala zuří. Potravináři měli rekordní zisky. Přitom žádali pomoc

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin. Firmy z koncernu Agrofert mají za loňský rok nepřiměřeně vysoké zisky, předseda hnutí ANO Andrej Babiš by podle Fialy mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit. Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského ale nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

Přečíst článek

Olma ze skupiny Agrofert měla loni rekordní zisk i tržby. Mléko i jogurty lidem zdražily

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun. Čistý zisk olomoucké mlékárny v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této akciové společnosti. Vyplývá to z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.

Přečíst článek
Další firmě z Agrofertu se v době inflace dařilo. Pekárny Penam loni zvýšily zisk o více než polovinu

Další firmě Agrofertu se v době inflace dařilo. Pekárny Penam loni prudce zvýšily zisk

Největší česká pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert loni zvýšila tržby o 1,8 miliardy korun na 6,3 miliardy. To představuje nárůst o 41 procent ve srovnání s rokem 2021. Čistý zisk společnosti vzrostl o 54 milionů korun, tedy o 57 procent na 150 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek
Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku. Na snímku tehdejší šéf Agrofertu a pozdější premiér Andrej Babiš a šéfka mlékárny Olma Simona Sokolová v roce 2013.

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku

Mlékárně Olma loni vzrostl zisk meziročně o 4,4 procenta na rekordních 215,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny Agrofert, do které Olma patří. Tržby mlékárny zatím zveřejněny nebyly.

Přečíst článek
Sídlo holdingu Agrofert spojeného s expremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem v pražském Chodově.

Pět firem z Agrofertu muselo vrátit dotace státu. A na další nemají nárok

Pět firem z holdingu Agrofert muselo vrátit Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu (PGRLF) dohromady přes 2,6 milionu korun, které neoprávněně získaly jako podporu určenou pro malé a střední podniky. Šlo o dotace na pojištění hospodářských plodin a zvířat. Vrácení peněz firmám nařídily soudy, uvádí web iRozhlas.cz.

Přečíst článek

Chemička DEZA z koncernu Agrofert spadla z předloňského miliardového zisku na pětinu

Valašskomeziříčské chemičce DEZA, která zpracovává dehet a surový benzol, loni vzrostly tržby za prodej výrobků a služeb meziročně o 19 procent na 11,003 miliardy korun. Výrazně se jí snížil zisk, po zdanění činil 283 milionů korun, o rok dříve byl 1,1 miliardy korun. Chemička se loni potýkala s dostupností surovin, měla výpadek dodávek benzolu kvůli válce na Ukrajině. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné na webu justice.cz.

Přečíst článek
Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Firmy si loni udělaly mejdan na účet svých zákazníků

Firmy napříč obory měly loni „mejdan“, podařilo se jim náklady inflace přenést na řadového občana a leckdy na tom ještě vydělat dost navíc, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda a přidává příklady několika takových firem.

Přečíst článek

Klíčové chemičce z Agrofertu vzrostl zisk o 1225 procent

Drahá hnojiva v loňském roce podpořila výsledky hospodaření jedné z klíčových chemiček Agrofertu ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Tržby Lovochemie vzrostly téměř na dvojnásobek, zisk vzrostl o 1225 procent.

Přečíst článek
Reklama

News box

Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Reklama
Reklama
Doporučujeme