Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert zažaloval Rakušana a hnutí STAN kvůli výrokům o odposlouchávání

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan
ČTK
 ČTK

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podal žalobu na předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli výrokům o odposlouchávání telefonů, uvedla firma na svých webových stránkách.

Reklama

Požaduje od něho omluvu za podle holdingu zcela nepravdivé tvrzení či přinejmenším snahu vyvolat dojem, že Agrofert protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. Rakušan to uvedl v rozhovoru s deníkem MF Dnes, který hnutí STAN zveřejnilo v září na svých webových stránkách. Holding žaluje i samotné hnutí STAN.

„Nejsem si vědom, že bych jakkoliv poškodil pověst Agrofertu. A jsem zvědavý na soudní prokazování toho, jaká pověst Agrofertu ve skutečnosti je a čím se zabývá bezpečnostní divize holdingu,“ uvedl v reakci Rakušan na síti X. Mluvčí hnutí Sára Beránková už před tím sdělila, že informaci zatím strana oficiálně nedostala, proto zatím nebude věc komentovat.

Agrofert požaduje, aby STAN odstranil vyjádření Rakušana z webu a aby předseda STAN také smazal post na sociální síti X, který obsahuje podle společnosti nepravdivé tvrzení. „Agrofert usiloval o mimosoudní vyřešení této situace, a to prostřednictvím výzvy oběma žalovaným, kde požadoval odstranění zmíněných textů a omluvu,“ uvedla společnost. Včasná omluva by podle ní mohla zmírnit negativní dopad na pověst Agrofertu. Předžalobní výzvy zůstaly bez odezvy ze strany Rakušana i samotného hnutí STAN, uvedl holding.

Rakušan o holdingu mluvil v souvislosti s kauzou týkající se šifrovaných telefonů. Novinář z MF Dnes se ho ptal, proč měl šifrovaný telefon, který mu údajně pořídil europoslanec za STAN Stanislav Polčák. „Stanislav Polčák mi přinesl telefon se speciální aplikací proto, že jsme po volbách do Poslanecké sněmovny měli dost významné indicie, že naše komunikace je odposlouchávaná. A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit,“ řekl Rakušan.

Skupina Agrofert uvedla, že výroky Rakušana jsou pro společnost velmi poškozují a zdůraznila, že je pronesl ne jako běžný občan, ale jako ministr vnitra. U ministra podle Agrofertu lze předpokládat vyšší stupeň informovanosti hlavně v nezákonném odposlouchávání osob a to, že veřejnost vnímá jeho vyjádření velmi vážně. „Pokud tedy pan Vít Rakušan se vší vážností obviní Agrofert ve veřejném prostoru z toho, že jej odposlouchával, má to velmi negativní dopad na dobré jméno společnosti,“ uvedl ve svém vyjádření holding.

Agrofert získal většinu v zemědělském podniku Ciz-Agro

Agrofert rozšiřuje své portfolio. Za stovky milionů získal většinu v Ciz-Agro

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) dokončil převzetí většinového podílu ve firmě Krow, která je mateřskou společností zemědělského podniku Ciz-Agro z Cizkrajova na Jindřichohradecku.

Přečíst článek

Andrej Babiš mladší u soudu

Najít Babiše mladšího byl veřejný zájem. Švýcarský soud zamítl žalobu na české reportéry

Soud v Ženevě zamítl žalobu na reportéry serveru Seznam Zprávy, kteří v roce 2018 ve Švýcarsku natočili skrytou kamerou rozhovor se synem tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Politici přitvrdili, evropské volby se blíží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme