Reklama

Po Metě oznámil druhé kolo propouštění také Amazon. O práci přijde dalších 9 tisíc lidí

aMAZON
Michael Tomeš / Newstream.cz
 ČTK

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Šéf podniku Andy Jassy to uvedl ve sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18 tisíc míst. 

Reklama

Nové kolo snižování počtu zaměstnanců se bude týkat zejména cloudových služeb, reklamních aktivit a streamovací platformy Twitch. Jassy rušení pracovních míst zdůvodnil současnými ekonomickými podmínkami i nejistotou ohledně budoucího vývoje.

V České republice působí Amazon od roku 2013. Od roku 2015 funguje v Dobrovízi u Prahy jeho distribuční centrum, které nyní zaměstnává přes 3000 stálých pracovníků. V korporátních kancelářích v centru Prahy má společnost dalších více než 1000 specializovaných pracovníků.

K rozsáhlému snižování počtu zaměstnanců v posledních měsících přikročila řada velkých technologických podniků. Amazon se dnes připojil ke společnosti Meta Platforms, která minulý týden oznámila druhé kolo hromadného propouštění.

Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, minulý týden uvedla, že propustí dalších 10 tisíc pracovníků. Už loni v listopadu firma oznámila, že zruší asi 11 tisíc pracovních míst.

Dalších 10 tisíc nepotřebných. Zuckerberg ohlásil druhé kolo propouštění v Metě

Mark Zuckerberg, šéf společnosti Meta, která mimo jiné provozuje sociální sítě Facebook a Instagram, oznámil druhou vlnu propouštění. Ze společnosti má odejít dalších 10 tisíc zaměstnanců.

Přečíst článek

Jassy upozornil, že Amazon v uplynulých letech nabíral mnoho nových zaměstnanců. „Dávalo to smysl vzhledem k tomu, co se dělo v našem podnikání a v celé ekonomice. Kvůli nejisté ekonomice, ve které se nacházíme nyní, a nejistotě, které čelíme v blízké budoucnosti, jsme se rozhodli být efektivnější z hlediska nákladů i pracovní síly,” dodal.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Patří mezi podniky, které těžily z dopadů pandemie covidu-19. Šíření koronaviru totiž vedlo k omezení pohybu obyvatel i k dočasnému uzavření mnoha kamenných prodejen, takže domácnosti začaly více nakupovat prostřednictvím internetu.

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Na trhu se již brzy objeví desítky tisíc IT specialistů. Velké firmy jako Microsoft, Amazon a Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zahájily výrazné propouštění. Nyní se k nim přidává Google, který propustí 12 tisíc lidí. To je šest procent všech zaměstnanců. 

Přečíst článek

Nyní se však firma potýká s omezováním spotřebitelských výdajů i s růstem nákladů. V únoru uvedla, že její provozní zisk by v letošním prvním čtvrtletí mohl pokračovat v poklesu. V loňském roce se provozní zisk firmy propadl o více než polovinu na 12,25 miliardy dolarů (274 miliard korun).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme