Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalších 10 tisíc nepotřebných. Zuckerberg ohlásil druhé kolo propouštění v Metě

Dalších 10 tisíc nepotřebných. Zuckerberg ohlásil druhé kolo propouštění v Metě
ČTK
 ČTK

Mark Zuckerberg, šéf společnosti Meta, která mimo jiné provozuje sociální sítě Facebook a Instagram, oznámil druhou vlnu propouštění. Ze společnosti má odejít dalších 10 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Americká internetová společnost Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, propustí dalších 10 tisíc pracovníků. Ve zprávě zaměstnancům to podle médií uvedl generální ředitel Mark Zuckerberg. Meta je tak první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění.

Meta už před koncem loňského roku uvedla, že zruší asi 11 tisíc  pracovních míst, což bylo zhruba 13 procent pracovní síly. Bylo to největší propouštění za 18 let, co firma existuje. Na konci loňského roku měl podnik téměř 86 500 zaměstnanců, uvedla agentura Reuters.

„Očekáváme, že snížíme velikost našeho týmu zhruba o 10 tisíc lidí a zrušíme dalších přibližně 5000 otevřených pozic, na které jsme ještě nepřijali zaměstnance,” uvedl Zuckerberg.

2023 je v Metě rokem efektivity

Propuštění je součástí širší restrukturalizace společnosti, v jejímž rámci se má zjednodušit organizační struktura, zrušit méně prioritní projekty a snížit počet zaměstnanců. Zuckerbergovou snahou je proměnit rok 2023 v „rok efektivity” a snížit náklady o pět miliard dolarů (více než 111 miliard korun).

Zhoršující se ekonomická situace přinesla řadu hromadných propouštění v amerických společnostech, od velkých bank jako Goldman Sachs a Morgan Stanley až po velké technologické firmy, včetně společností Amazon a Microsoft. Podle stránek monitorujících propouštění Layoffs.fyi od začátku loňského roku propustil technologický sektor více než 280 tisíc zaměstnanců, z toho zhruba 40 procent v letošním roce.

Společnost Meta Platforms investuje miliardy dolarů do budování futuristického metaversa. Firma se ale potýká s postpandemickým propadem výdajů na reklamu od společností, které trápí vysoká inflace a růst úrokových sazeb.

Zuckerberg rozdá další výpovědi. Meta chystá další vlnu propouštění

Americká internetová společnosti Meta Platforms plánuje nové kolo snižování stavu zaměstnanců. Reorganizace se může dotknout tisíců pracovníků. S odvoláním na obeznámený zdroj o tom ve středu informoval list The Washington Post (WT). Firma na žádost agentury Reuters o komentář zatím nereagovala. Loni Meta oznámila, že propustí více než 11 tisíc lidí, což je zhruba 13 procent její pracovní síly.

Přečíst článek

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Na trhu se již brzy objeví desítky tisíc IT specialistů. Velké firmy jako Microsoft, Amazon a Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zahájily výrazné propouštění. Nyní se k nim přidává Google, který propustí 12 tisíc lidí. To je šest procent všech zaměstnanců. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Balík pro Zuckerberga. Jeho Meta mu z dividendy přihraje stovky milionů dolarů ročně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme