Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bezos prodal akcie Amazonu za 200 miliard korun

Americký miliardář Jeff Bezos
ČTK
 ČTK

Jeff Bezos dokončil prodej obřího balíku akcií firmy, která z něj udělala třetího nejbohatšího muže planety.

Reklama

 Americký podnikatel a zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos dokončil avizovaný prodej akcií firmy celkem za 8,5 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). V úterý to uvedl v povinném hlášení pro regulační orgány. Bezos je podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg aktuálně třetím nejbohatším člověkem na světě s odhadovaným majetkem za 191 miliard dolarů (téměř 4,5 bilionu korun).

Bezos akcie prodal ve třech částech, za poslední zhruba dva týdny jich dohromady prodal kolem 50 milionů. To je počet, o kterém Amazon už dříve informoval, že je má Bezos v úmyslu prodat. V poslední transakci tento týden prodal kolem 14 milionů akcií. Bezos akcie podniku naposledy prodával v roce 2021. Bezos v rámci své filantropické činnosti akcie Amazonu čas od času také rozdával, naposledy v roce 2022.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Elon pláče a Mark se směje. A slíbená rvačka ani nemusela být

Elon Musk už není nejbohatším mužem planety, ale ještě se zuby nehty drží druhé příčky. Jeff Bezos i Mark Zuckerberg jsou však nebezpečně blízko, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Když prodat, tak výhodně 

Vzhledem k tomu, že se loni ze Seattlu ve státě Washington přestěhoval do Miami na Floridě, na dani z prodeje akcií v hodnotě 8,5 miliardy dolarů ušetří téměř 600 milionů dolarů, píše BBC. Výnosy nad 250 tisíc dolarů z prodeje akcií nebo jiných dlouhodobých investic jsou ve státě Washington zdaněny sedmiprocentní sazbou. Naproti tomu Florida státní daně z příjmů ani kapitálových výnosů nemá. Bezos ale výnos z prodeje akcií musí zdanit na federální úrovni.

Když Bezos oznámil, že se stěhuje na Floridu, vyvolalo to spekulace, zda tak nečiní právě kvůli potenciálnímu daňovému účtu, kterému by čelil ve státě Washington. Tam totiž místní vláda schválila novou daň z prodeje velkých balíků akcií. Bezos akcie Amazonu prodává v době, kdy jejich kurz výrazně zpevnil. Za poslední rok se zvýšil o více než 76 procent.

aMAZON

Amazon se stane součástí akciového indexu Dow Jones

Americký internetový prodejce Amazon se stane součástí akciového Dow Jonesova indexu, kde nahradí řetězec drogerií a lékáren Walgreens Boots Alliance. Změna proběhne v pondělí 26. února, uvedl poskytovatel indexu S&P Dow Jones Indices.

Přečíst článek

Loni v listopadu Bezos řekl, že jeho rodiče se nedávno přestěhovali zpět do Miami, kde strávil část dětství, a že jim chce být nablízku. Bezos tam ale má i svůj vesmírný projekt Blue Origin, který se postupně přesouvá na floridský mys Canaveral.

„Lauren a já milujeme Miami," napsal tehdy Bezos na síť Instagram s odkazem na svou snoubenku Lauren Sánchezovou. „Proto se plánuji vrátit do Miami a opustit tichomořský severozápad," dodal. I po ohlášeném prodeji akcií ale zůstává největším akcionářem Amazonu.

Společnost Amazon je největším internetovým obchodem na světě, od roku 2013 působí i v České republice. První distribuční centrum firma v tuzemsku otevřela v roce 2015 v obci Dobrovíz.

Jak zbohatnout na miliardářském trendu longevity

Od Big Pharma po krypto: Jak zbohatnout na miliardářském trendu longevity

Trh s produkty a službami zaměřujícími se na lidskou dlouhověkost má velkou budoucnost, už teď raketově roste. Pro drobné investory už je dostupný, ale zatím velmi rizikový.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za miliardy dolarů a opět pokukuje po postu nejbohatšího člověka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme