Reklama

Insolvenční správce Arcy žaluje přednostně vyplacené věřitele o skoro čtyři miliardy

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
Trend

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Arca Investments Lee Louda podal k 11. květnu k Městskému soudu v Praze 174 odpůrčích žalob v souhrnné hodnotě 3,9 miliardy korun. Žaloby jsou vedeny proti proti transakcím, které upřednostňovaly některé věřitele. Mezi žalovanými je podle serveru Seznam Zprávy miliardář Zbyněk Frolík nebo zakladatel Fortuny Petr Bouma.

Reklama

„Veškeré výstupy z forenzního auditu byly zpracované a žaloby podány včas. S právním týmem DRV Legal jsme podali 174 odpůrčích žalob, jejichž předmětem je plnění dosahující téměř 3,9 miliardy korun,“ uvedl Louda.

Odpůrčími žalobami se Louda domáhá vrácení peněz od předčasně vyplacených věřitelů. „Většina žalob plyne ze skutečnosti, že Arca platila své závazky v čase, kdy již byla fakticky v úpadku,“ řekl Louda. Dodal, že nad rámec uvedené částky potom ještě podal další žaloby vůči některým převodům podílů či akcií, které v částce 3,9 miliardy korun nejsou zahrnuty.

Určitá část odporovaných úkonů se podle něj týká též transakcí, které byly učiněny v rámci skupiny, tedy úspěch v těchto vnitroskupinových sporech nepovede k navýšení majetkové podstaty, ale pouze k přeskupení aktiv či závazků uvnitř skupiny.

Rastislav Velič, majitel Arca Investments

Úpadek Arca Investments bude řešen reorganizací

Do insolvence padlé investiční firmy Rastislava Veliče (na snímku) jsou přihlášeny pohledávky za 23 miliard korun.

Přečíst článek

Městské státní zastupitelství v Praze před několika dny vyjádřilo pochybnosti, zda Arca Investments myslí své sliby reorganizace poctivě. Uvedlo, že firma pravděpodobně neposkytuje dostatečnou součinnost insolvenčnímu správci. Státní zástupkyni znepokojil také pokles hodnoty aktiv firmy a krátící se čas pro podání žalob proti majetkovým transakcím. Lhůta uplynula tuto středu, tj. 11. května.

Insolvenční řízení s Arca Investments zahájil pražský městský soud loni v květnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána. O řešení úpadku reorganizací, nikoli konkurzem, rozhodla schůze věřitelů na počátku října. Arca uvedla, že reorganizace věřitelům zajistí aspoň 50procentní uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Arca Investments byla mateřskou společností skupiny Arca Capital.

Pavol Krúpa, bývalý majitel Arca Investment

Krúpův a Veličův sen o lithiu z Cínovce končí, firma požádala o konkurz

Sen o zbohatnutí podnikatelů Pavola Krúpy a posléze Rastislava Veliče na lithiu z Cínovce zřejmě po čtyřech letech končí. Firma České Lithium, kterou založil Krúpa v rámci své tehdejší skupiny Arca Investments (v níž má nyní většinový podíl právě Velič), čelí insolvenčnímu řízení. To vyvolal kvůli čtyřistatisícové pohledávce investiční fond IFIS a sama firma se k němu připojila s žádostí o prohlášení konkurzu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme