Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krúpův a Veličův sen o lithiu z Cínovce končí, firma požádala o konkurz

Pavol Krúpa, bývalý majitel Arca Investment
ČTK
Dušan Kütner

Sen o zbohatnutí podnikatelů Pavola Krúpy a posléze Rastislava Veliče na lithiu z Cínovce zřejmě po čtyřech letech končí. Firma České Lithium, kterou založil Krúpa v rámci své tehdejší skupiny Arca Investments (v níž má nyní většinový podíl právě Velič), čelí insolvenčnímu řízení. To vyvolal kvůli čtyřistatisícové pohledávce investiční fond IFIS a sama firma se k němu připojila s žádostí o prohlášení konkurzu.

Reklama

Návrh na zahájení insolvenčního řízení řešeného konkurzu byl na počátku února zveřejněn v insolvenčním rejstříku a soud mu vyhověl. Podal jej IFIS investiční fond, který se odvolává na dluhopis vydaný společností České Lithium ve jmenovité hodnotě 350 tisíc korun s výnosem pět procent, který za tři výnosová období v letech 2018 až 2021 měl majiteli dluhopisu vynést 53 tisíc korun. Splatnost dluhu nastala v září loňského roku a nebyl podle navrhovatele uhrazen.

Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.

ČEZ řeší, jak naloží s lithiem. Jasno bude mít do dvou let

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku, uvedl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Přečíst článek

Fond se zároveň domáhá celé pořizovací částky dluhopisu, dohromady tedy 402 tisíc korun. Tvrdí přitom, že existují i další neuspokojení majitelé dluhopisů. Pohledávku zatím do insolvenčního řízení ale přihlásil pouze IFIS.

České Lithium se k řízení připojilo jako dlužník i navrhovatelZávazky firmy po splatnosti činí k datu podání návrhu 2,5 milionu korun pro osm fyzických osob, na účtech má však pouze k dispozici 203 tisíc, uvedla společnost. Firma zároveň požádala, aby insolvenční řízení řešil stejný soudní senát, jako řízení se společnosti Arca Investments, neboť společně tvoří koncern, a stoprocentním vlastníkem Českého Lithia je KGI – Global Investments (původně Arca Venture Capital), kterou vlastní Arca Investments.

Úlohou firmy byla zejména emise dluhopisů na zabezpečení finančních prostředků určených na investici a následně zhodnocení koncernem Arca. Z prodeje dluhopisů nashromážděné finanční prostředky následně firma ve formě úvěru poukázala koncernu Arca, který tyto peníze přijal za účelem investování, zhodnocení a vrácení prostředků zpět Českému Lithiu spolu s úrokem,“ uvedla firma České Lithium v prohlášení pro insolvenční soud.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

EFIT Bohemia z Veličovy skupiny Arca žádá o konkurz

Příběh ekonomicky se potápějící společnosti Arca Investments podnikatele Rastislava Veliče má další oběť. Dceřiná firma EFIT Bohemia zajišťující pro společnosti skupiny Arca účetní, kancelářské či IT služby, na sebe podala návrh na zahájení insolvenčního řízení řešeného prohlášením konkurzu. EFIT Bohemia má podle návrhu nesplacené pohledávky ve výši 45,4 milionu korun, z toho po datu splatnosti téměř 25 milionů – více, než činil její roční obrat v roce 2019, kdy zveřejnila poslední výroční zprávu o hospodaření. Soud návrhu na zahájení řízení vyhověl.

Přečíst článek

Do finanční situace dlužníka výrazným způsobem primárně zasáhla předluženost a platební neschopnost koncernu Arca Capital, konkrétně hlavního obchodního partnera dlužníka, společnosti Arca Capital Bohemia, která nebyla schopna plnit závazky vůči Českému Lithiu,“ uvedla firma. 

„Z důvodu existence insolvenčního řízení s Arca Investments je zřejmé, že kredibilita pohledávek dlužníka v průběhu roku 2022 se výrazným způsobem snižuje a tedy není možné v budoucnosti předpokládat pravděpodobnost existence jakéhosi ‚finančního zásahu’ Arcy Investments, respektive Arcy Capital Bohemia k uspokojení věřitelů Českého Lithia,“ dodala.

Krúpa založil České Lithium v roce 2018 s cílem podílet se na plánu těžit lithium na Cínovci. Tehdy také firma vydala dluhopisy za 25 milionů korun. Celou sumu půjčila společnosti Arca Capital Bohemia ze skupiny Arca Capital, v níž byl Krúpa do roku 2018 hlavním akcionářem. Tím se posléze stal podnikatel Rastislav Velič.

Rastislav Velič, majitel Arca Investments

Úpadek Arca Investments bude řešen reorganizací

Do insolvence padlé investiční firmy Rastislava Veliče (na snímku) jsou přihlášeny pohledávky za 23 miliard korun.

Přečíst článek

V loňském roce ale začaly firmě chybět peníze na splátky dluhopisů, protože Arca peníze nevracela. Investory proto na podzim požádala o posečkání až do roku 2026, uvedl loni v říjnu server SeznamZprávy. Samotná Arca Investments je v insolvenčním řízení od loňského ledna a v říjnu jí soud povolil reorganizaci.

„Pokud by Velič plnil dohody, České Lithium by dostalo zpět svou půjčku a vyplatilo by dluhopisy,“ uvedl v říjnu Krúpa pro SeznamZprávy. Arca naopak tvrdila, že je to Krúpa a jeho firmy, kdo společnosti Arca Capital Bohemia dluží na základě různých transakcí přes čtvrt miliardy korun.

Krúpa měl o rodící se lithiový byznys na Cínovci eminentní zájem, připomněl server. V roce 2020 podala firma České Lithium se spřízněnou firmou Krupa Global Investments nabídku na převzetí necelých 30 procent ve společnosti European Metals Holdings. Ta je menšinovým podílníkem firmy Geomet, která těžbu lithia plánuje. S nabídkou ale Krúpa neuspěl. O rok dříve se Krúpa neúspěšně ucházel také o samotný Geomet. Na jaře 2020 ale většinový podíl ve firmě ovládl polostátní ČEZ, podotkl server SeznamZprávy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme