Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Epsteinova kauza dostihla i Deutsche Bank. Za urovnání hromadné žaloby banka zaplatí obří sumu

Epsteinova kauza dostihla i Deutsche Bank. Za urovnání hromadné žaloby banka zaplatí obří sumu
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Kauza nyní již zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina, jenž byl souzen za zneužívání žen, dostihla i prestižní Deutsche Bank. Za vyrovnání se s hromadnou žalobou žen, které banku vinily z podpory Epsteinových zločinů, zaplatí německý finanční ústav jedno největších urovnání týkající se kriminálního obchodu se sexem zahrnující bankovní instituci v historii USA, uvedl server BBC.

Reklama

Německý finanční ústav Deutsche Bank souhlasil, že zaplatí 75 milionů dolarů (1,6 miliardy korun) za urovnání sporu s ženami, jež žalovaly Jeffreyho Epsteina. Skupina žen tvrdila, že banka zesnulému finančníkovi pomáhala při obchodu se sexuálním zneužíváním.

Hříšné ostrovy na Amerických Panenských ostrovech z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Hříšné ostrovy z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Miliardář Stephen Deckoff koupil dva soukromé ostrovy na Amerických Panenských ostrovech, které dříve vlastnil již zesnulý sexuální delikvent a finančník Jeffrey Epstein. Jako první zprávu přinesl americký Forbes.

Přečíst článek

Žalobu podala nejmenovaná žena, která tvrdila, že bankovní gigant dál obchodoval s Epsteinem, přestože věděl, že jeho účty se používají k financování zneužívání. Tvrdila také, že ji Epstein zneužíval a prodával svým přátelům, informuje zpravodajský web BBC.

Banka prý zvolila zisk místo dodržování zákonů

Žena v soudních dokumentech vystupuje anonymně jako „Jane Doeová". Hromadnou žalobu podala loni v listopadu v New Yorku jménem svým i jménem dalších žen, které zesnulý americký finančník údajně zneužil. Žena uvedla, že Deutsche Bank „zvolila zisk místo dodržování zákona", protože věděla, že „vydělá miliony dolarů na umožňování Epsteinova obchodování se sexem". Žena také tvrdila, že ji Epstein sexuálně zneužíval a prodával svým přátelům po dobu přibližně 15 let, za což dostávala hotovostní platby.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle BBC bude částka použita k vyplacení odškodného desítkám žen. Dohoda řeší nároky v navrhované skupinové žalobě u federálního soudu na Manhattanu ze strany Epsteinových žalobců a ve středu ji potvrdili jejich právníci. Potřebuje ještě souhlas soudu.

Deutsche Bank obvinění odmítá, chybu ale přiznala

Epstein byl klientem Deutsche Bank od roku 2013 do roku 2018. Zemřel ve vězení v srpnu 2019, když čekal na soud za obchodování se sexem. Soudní lékař v New Yorku konstatoval sebevraždu.

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou.

Trump před 30 lety sexuálně zneužil novinářku, uznala porota. Zaplatí odškodné pět milionů dolarů

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota dnes žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů korun).

Přečíst článek

Deník The Wall Street Journal informoval o vyrovnání už dříve a uvedl, že banka podle lidí obeznámených s věcí pochybení odmítá. Mluvčí Deutsche Bank Dylan Riddle odmítl o dohodě diskutovat, ale odkázal na prohlášení z roku 2020, ve kterém Deutsche Bank označila za chybu, že učinila Epsteina svým klientem.

Právní firma Edwards Pottinger, která je jednou ze společností zastupujících nejmenovanou ženu, řekla BBC, že výsledek je „pravděpodobně největší urovnání obchodu se sexem zahrnující bankovní instituci v historii USA". „Urovnání umožní desítkám přeživších Jeffreyho Epsteina, aby se konečně pokusili obnovit svou víru v náš systém s vědomím, že všichni jednotlivci a entity, kteří umožnili Epsteinovo obchodování se sexem, budou konečně pohnáni k odpovědnosti," dodala firma.

Deutsche Bank

Deutsche Bank stoupl i v době blížící se krize zisk o stovky procent

Největší německá banka Deutsche Bank ve třetím čtvrtletí navzdory zhoršující se ekonomické situaci dosáhla překvapivě zisku přes jednu miliardu eur a podle prohlášení je na dobré cestě k dosažení svých cílů za celý letošní rok. Čistý zisk se zvýšil o 475 procent na 1,1 miliardy eur (26,9 miliardy korun) za pomoci výnosů z investičního bankovnictví, které rostly navzdory propadu v uzavírání obchodů

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bayer, RoundUp

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Přečíst článek
JPMorgan zaplatí miliardy Americkým Panenským ostrovům, na kterých Epstein zneužíval ženy

JPMorgan zaplatí miliardy ostrovům, na kterých Epstein podle žaloby zneužíval ženy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme