Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úpadek Arca Investments bude řešen reorganizací

Rastislav Velič, majitel Arca Investments
Trend

Do insolvence padlé investiční firmy Rastislava Veliče (na snímku) jsou přihlášeny pohledávky za 23 miliard korun.

Reklama

Schůze věřitelů ve středu odhlasovala, že úpadek Arca Investments bude řešen reorganizací, nikoli konkurzem. Zároveň bude mít Arca přednostní právo sestavit reorganizační plán. Ze zákona na to má 120 dnů, případně dalších 120 dnů pokud by požádala o prodloužení lhůty.

Arca již dříve informovala o tom, že připravila v součinnosti s prozatímním věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Někteří věřitelé s tím nesouhlasili a plán označili za netransparentní a nedůvěryhodný. Zároveň avizovali, že budou usilovat o to, aby reorganizaci nemohla Arca provést.

„Schůzi věřitelů a věřitelský výbor ovládli bývalí distributoři směnek Arca Investments. Zejména pak prostřednictvím spolku Avea a Traficon Advisors, tedy subjektů, které si minimálně velmi dobře rozumí s dlužníkem, od čehož se odvíjí a bude odvíjet i další směřování insolvenčního řízení Arca Investments. Považujeme za nemravné, že tito lidé vlastně na neštěstí věřitelů Arca Investments vydělají dvakrát a že k tomu jsou schopni využít praktik, jako jsou například naprosto nerealistické sliby věřitelům,” sdělil v reakci na ustavení nového věřtelského výboru jeden z dalších zástupců věřitelů, advokátní kancelář Langmeier & Co.

Pavol Krúpa, bývalý majitel Arca Investment

Klíčové setkání věřitelů padlé Arca Investments. Jde o víc než 20 miliard

Pád investiční skupiny Arca Investments je vnímán jako největší tuzemský krach za posledních třicet let. Přes dvacet miliard „někde“ utopených korun, dva tisíce věřitelů bez peněz. Tento příběh bude dnes psát další kapitolu. V úterý se poprvé scházejí věřitelé. Tato schůze je klíčová, pouze na ní se může rozhodnout o insolvenčním správci či způsobu insolvence.

Přečíst článek

Věřitelský výbor Arca Investments bude mít šest členů. Jeden bude zastupovat zajištěného věřitele, kterým je J&T Banka. Další, Caleson Debt Solution, byl zvolen na návrh J&T Banky. Další čtyři členové budou zastupovat nezajištěné věřitele, a to Spolek AVEA – Aktivní věřitelé Arca, Traficon Advisors, Real Controls a Spojené kartáčovny.

„Označení zhruba 400 členů spolku Avea, jímž hrozí v úpadku Arca Investments ztráty životních úspor či přinejmenším velkého procenta jejich jmění, za skupinu distributorů směnek Arca je ze strany pana Langmeiera absurdní. Nejlepší odpovědí na tato osočení je skutečnost, že člen spolku Avea, společnost IMOS invest, byl dnes na schůzi věřitelů zvolen do stálého věřitelského výboru 87 procenty přítomných věřitelů. Tedy i hlasy pohledávek, jež ve spolku Avea sdruženy nejsou,” sdělil v reakci spolek Avea. Ten zároveň dodal, že jedinými věřiteli, kteří pro zvolení nehlasovali, byli právě klienti kanceláře Langmeier & Co. Spolek Avea je s pohledávkami přes 3,6 miliardy korun největším blokem pohledávek v úpadku Arcy.

Řídící partner Traficon Advisors Jan Stávek řekl, že skupina Arca má hodnotný majetek, ze kterého je možné profesionálně řízenou reorganizací uhradit významnou část dluhu. „Od počátku jsme za první milník k tomuto cíli označovali účast ve věřitelském výboru. Toho jsme dnes dosáhli a budeme pokračovat v práci, dokud nebudou mít naši klienti své peníze zpět. Za dlouhou dobu, co jsme na trhu, jsme si vydobyli dostatečný kredit a v této kauze nám dalo důvěru přes 250 klientů. Pokud nás někdo zpochybňuje, bereme to jen jako projev jeho frustrace,” řekl.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Arca Investments navrhla svou reorganizaci. Uspokojit má polovinu pohledávek

Společnost Arca Investments připravila v součinnosti s věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Zástupci věřitelů s návrhem spíše nesouhlasí.

Přečíst článek

Alternativou k reorganizaci byl konkurz. Podle dřívějšího vyjádření Arcy by byl ale nevýhodný, neboť by vycházel z poklesu hodnoty majetku Arca Investments v případě, že by nemohl být dále rozvíjen a zhodnocován a naopak byl rozprodáván v ekonomicky nevýhodném momentě. Hodnota majetku v případě reorganizace totiž dosahuje rozmezí 7,5 až 11,4 miliardy Kč, nebo čtyř miliard v případě konkurzu, uvedl již dříve Peter Janiga z Arca Investmenmts.

Arca již dříve také informovala, že v případě přijetí návrhu bude založena nová, v ČR sídlící společnost, do které bude převedená velká většina majetku Arca Investments. Ten bude podle typu rozdělen do čtyř skupin, finance, industriální služby, hospitality a nemovitosti. Majetek bude zhodnocován a případně prodáván tak, aby bylo maximalizováno uspokojení věřitelů. Tuto společnost bude řídit nové vedení pod dohledem věřitelů. Současné vedení Arky se na jejím vedení podílet nebude.

Na úterním přezkumném řízení ohledně pohledávek věřitelů Arca Investments byly zařazené pohledávky věřitelů zhruba za 16,2 miliardy korun. Z toho byly přiznány pohledávky za 15,7 miliardy korun a popřeny za 515 milionů korun. Část pohledávek se neposuzovala, a stane se tak zřejmě na dalších přezkumných jednáních. Celkem byly do insolvence přihlášené pohledávky za zhruba 23 miliard korun.

Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení s Arca Investments v polovině května.

Jan Čermák

Arca je nejtvrdší soupeř, říká její úhlavní nepřítel Čermák

Pohledávkový spekulant a lobbista Jan Čermák je kontroverzní figurou světa tuzemských insolvencí. Teď je úhlavním nepřítelem šéfů skupiny Arca.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Dalibor Martínek: Největší český bankrot v historii. Soudný den pro zkrachovalou Arca Investments nastává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme