Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přepracovaný plán reorganizace věřitelé Arca Investments odmítli

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
Trend
 ČTK

Věřitelé Arca Investments v úterý neschválili přepracovaný plán na reorganizaci zkrachovalé společnosti. Výsledek bude muset ještě potvrdit soud. Vrchní soud v Praze zrušil schválení předchozího plánu reorganizace Arca Investments už v únoru. Plán totiž podle soudu diskriminoval část věřitelů a měl i další vady.

Reklama

Arca Investments byla mateřskou společností finanční skupiny Arca Capital. Plán reorganizace české části zkrachovalé firmy pro Arcu připravili poradci ze společností PwC a Dentons. Měl přinést věřitelům asi šest miliard korun. Část z pohledávek přihlášených v insolvenčním řízení nebyla uznána.

Soud v případě zamítnutí přepracovaného plánu avizoval, že vyzve věřitele, aby ve lhůtě 30 dnů oznámili, zda chtějí sestavit a předložit vlastní. Soud by měl svolat kvůli jeho schválení schůzi. „Pokud tak nikdo neučiní, může podle mého názoru soud rozhodnout o přeměně reorganizace v konkurz,“ uvedl insolvenční správce Lee Louda. Dodal, že bude iniciovat svolání věřitelského výboru kvůli projednání dalšího postupu.

„Je velká škoda, že ke změně názoru věřitelů došlo po dvou letech procesu a předchozích čtyřech kladných hlasováních. Bude potřeba důsledně sledovat, zda se insolvenčnímu správci podaří uspokojit pohledávky věřitelů alespoň do výše konkurzního znaleckého posudku. Jsme přesvědčeni, že reorganizace by stále byla zdaleka nejlepší variantou uspokojení věřitelů,“ řekl manažer pověřený přípravou reorganizace Petr Janiga. Plán stavěl na transformaci, tedy převedení rozdrobené množiny aktiv z různých firem a jurisdikcí do nové společnosti NOAH.

Řízení se natahuje

Fond IFIS, který je věřitelem Arky, bere na vědomí stanovisko schůze věřitelů, na které jediný zajištěný věřitel (J&T Bank) a drtivá většina nezajištěných věřitelů nepodpořila přepracovaný reorganizační plán dlužníka, uvedla mluvčí fondu Kamila Břízová. Věřitelé se tak podle ní přiklonili ke stanovisku IFIS o nereálnosti reorganizačního plánu dlužníka. „IFIS přivítal, že věřitelé konečně vyslyšeli naše výhrady k plánu dlužníka. Na druhou stranu jsme si vědomi, že prodlužování insolvenčního řízení bude mít negativní vliv na míru uspokojení všech věřitelů,“ poznamenala.

Celý projekt reorganizace trvá téměř tři roky. Za tu dobu věřitelé nejprve odsouhlasili reorganizaci české i slovenské větve případu, následně v obou zemích i schválili reorganizační plán. Na Slovensku rozhodnutí věřitelského výboru potvrdil soud už i pravomocně, a tamní řízení je tak dokončeno.

Reorganizační plán schválil loni v červenci Městský soud v Praze po odsouhlasení většinou věřitelů firmy. Část věřitelů se ale proti verdiktu odvolala. Věřitelé Arca Investments přihlásili v insolvenčním řízení pohledávky zhruba za 23 miliard korun. Insolvenční řízení je s firmou vedeno i na Slovensku.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Plán reorganizace Arca Investments má vady, rozhodl odvolací soud. Firma dostane šanci ho přepracovat

Vrchní soud v Praze zrušil v pondělí schválení plánu reorganizace zkrachovalé firmy Arca Investments. Plán totiž podle soudu diskriminuje část věřitelů a má i další vady, oznámil soud.

Přečíst článek

Lázeňský hotel Savoy ve Františkových Lázních

Končí první díl konkurzů kolem Arca Investments. Dohoda umožní vyplatit věřitele lázní Savoy

Končí první konkurz v rámci insolvence investiční skupiny Arca Investments, který se týkal společnosti Františkovy Lázně Savoy (FLS). Insolvenční správci se dohodli s fondem IFIS, který byl největším věřitelem, na vypořádání pohledávek. Část výtěžku z prodeje majetku FLS se přesune i do majetkové podstaty Arca Investments, sdělili zástupci fondu IFIS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme