Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hledaný výraz: Covid

Musk hasí průšvih v Tesle. Vyhazov dostane desetina lidí

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14 tisíc pracovních míst. Uvedl to server Electrek s odvoláním na interní e-mailovou zprávu, kterou v automobilce Tesla rozeslal její šéf Elon Musk.

Přečíst článek
Letiště Praha během následující dekády investuje desítky miliard do rozvoje

Letiště Praha loni vykázalo čistý zisk 1,5 miliardy korun. Na předcovidových číslech ale pořád není

Společnost Letiště Praha loni vykázala čistý zisk 1,5 miliardy korun. Oproti roku 2022, kdy bylo letiště po pandemii covidu-19 dva roky ve ztrátě, je zisk vyšší o 1,2 miliardy korun.

Přečíst článek

Češi a zdraví? Opravdu nic moc. V EU patříme k podprůměru

Česko za 20 let od vstupu do Evropské unie (EU) nezvládlo dohnat evropský průměr ve zdraví. Úmrtnost na příčiny, kterým lze předejít, je v Česku o čtvrtinu vyšší než unijní průměr. Na vině je zejména nezdravý životní styl Čechů, uvedli vědci z Národního institutu SYRI. Charakteristickými znaky jsou zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava nebo nedostatek fyzické aktivity.

Přečíst článek

Niedermayer: Politika potřebuje otočit kormidlem. Směrem k větší odpovědnosti

V Evropské parlamentu jde o to, aby si vás ostatní všimli. Jedině tehdy, když si vás kolegové všimnou, vás začnou brát vážně, zdůrazňuje volební lídr TOP 09, trojka koaliční kandidátky SPOLU a europoslanec Luděk Niedermayer. Voličům chce nabídnout i postoje, za něž se netleská.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Dobrá zpráva pro ČEZ. Windfall tax může skončit dřív, připouští Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce vládě navrhnout zkrácení účinnosti daně z mimořádných zisků, takzvané windfall tax, aby se v příštím roce už neuplatňovala. Ministr to ve středu řekl novinářům při představení nové makroekonomické prognózy ministerstva.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek
Kering koupil historickou budovu Miláně za 1,3 miliardy eur

Módní giganti v potížích utrácejí astronomické sumy. A majitelé realit si mnou ruce

Čím větší jsou obavy ze zpomalování trhu s luxusním zbožím, tím větší boj se odehrává mezi módními domy o sídla na těch nejdražších adresách. Francouzský gigant Kering, do jehož impéria spadají Gucci či Balenciaga, se postaral o vůbec největší investici na italském realitním trhu. V Miláně koupil historickou budovu za 1,3 miliardy eur, tedy téměř 33 miliard korun. A skupina LVMH a Chanel právě soupeří o prestižní dům na newyorském Manhattanu.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Peter Pellegrini zavŕšil svoj politický hetrik. Bol premiérom, stále je ešte predsedom parlamentu a najnovšie i novozvoleným slovenským prezidentom. Podarilo sa mu ovládnuť tému týchto volieb a nastoliť ju ako potreboval. Tému bezpečnosti krajiny. Len jeho holubica mieru po vzlietnutí nevie bohužiaľ, na ktorý smer letieť. Ako Pellegrini vo svojich úvodných slovách povedal: „Treba sa pozerať na všetky svetové strany.“

Přečíst článek

Výrobu čipů ohrozí nedostatek vody

Polovodiče jsou základními stavebními kameny čipů, které najdeme v nejšpičkovější elektronice, v mobilech, letadlech, nových autech, ale také třeba v zubním kartáčku nebo moderní žárovce. Pro výrobu polovodičů je však zapotřebí hodně vody. A světová místa výroby jsou zrovna v oblastech, kde vody ubývá.

Přečíst článek
Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Málokdy v novodobé historii Češi spořili tolik jako loni. Tím překvapivější je, že česká ekonomika se nakonec loni nepropadla až tak, jak se myslelo. Na druhou stranu, tím méně ovšem překvapuje, že inflace nyní zase klesá rychleji – alespoň tedy v porovnání s ještě nedávnými předpoklady.

Přečíst článek
Obchodníci budou mít letos o čtyři procenta vyšší předvánoční tržby

Žádný nákupní boom se zatím nekoná. Tržby obchodníků rostou pomalu

I v únoru pokračoval maloobchod v růstu, avšak pouze v tom meziročním (+1,6 procenta) ovlivněným nízkým srovnávacím základem.

Přečíst článek
Turisté, kteří navštíví italské Benátky, aniž by v nich přespali, budou muset uhradit pět eur (125 korun).

Jaro v Benátkách? Připravte si peněženky

Poplatek za návštěvu italských Benátek skutečně odstartuje 25. dubna. Informaci potvrdil benátský starosta Luigi Brugnaro. Systém zatím bude v testovacím režimu, píší zahraniční tiskové agentury. Turisté, kteří město navštíví, aniž by v něm přespali, tak budou muset uhradit pět eur (125 korun). Kontroly budou namátkové.

Přečíst článek
Řidiči kamion si přijdou na slušné peníze, foto je ilustrační

Obyčejná práce: O řidiče je nouze, tak jsem se rád vrátil, říká seniorní kamioňák

Hledáme řidiče. V současné době jeden z nejčastějších motivů personální inzerce. Sedět za volantem kamionu a dobývat dálnice bývalo v dobách socialismu snem mnoha mladíků. Nyní je situace odlišná. Do téhle dřiny se chce málokomu, byť finanční ohodnocení není vůbec špatné. 

Přečíst článek
Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Praha opět získá přímé spojení s Čínou. Čínská letecká společnost Hainan Airlines obnoví 24. června pravidelné spojení mezi Prahou a Pekingem. Létat bude třikrát týdně. Na Ruzyň se čínský dopravce vrací po více jak čtyřleté přestávce.

Přečíst článek
Úřad práce ČR

Nezaměstnanost je problém hlavně zemí eurozóny. V ČR je nejnižší z celé EU

I když česká ekonomika v posledních letech rozhodně neohromuje svým výkonem a jako jediná se ještě nevrátila (a letos ani nejspíš nevrátí) na předcovidovou úroveň, nezaměstnanost má stále nejnižší v rámci celé EU. Navzdory slabému ekonomickému růstu, propouštění v průmyslu, a dokonce i s rekordní přítomností cizinců na pracovním trhu.

Přečíst článek

News box

V USA byli zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách, a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku 👨‍🎓👨‍🎓 na jedné z neprestižnějších univerzit, Massachusettském technologickém institutu. 
Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ohledně hazardu. 🎰 Lidé se tak vyjádří, zda má chrášťanské vedení udělat veškeré možné kroky k zákazu hazardu v obci. Referendum bude 14. června. Vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. 
Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. 💣Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů (16 miliard korun), po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot.  Číst více
Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s hnutím STAN požadují vytvořit komplexní posudek dalšího postupu v souvislosti se společným podnikem Nové Holešovice. Nové Holešovice založil pražský dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group kvůli rozvoji 🏗 stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. 
Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší ⬆ vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters. Číst více
Českomoravská konfederace odborových svazů zrušila ❌demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce a důchodech. Odborová centrála sdělila, že tím chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a s ohledem na rozjitřenou situaci i v České republice. 
Novým prezidentem kolínské automobilky 🚘 Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se od června stane Robert Kiml, dosavadní viceprezident pro výrobu. Dosud funkci zastával Koreatsu Aoki, který zůstane na pozici výkonného poradce top managementu. Kiml bude prvním Čechem ve funkci prezidenta kolínské automobilky.  Číst více
Odborový svaz KOVO se nezúčastní protestu, který svolala na 21. května do Prahy Českomoravská konfederace odborových svazů. 👨‍🏭 Nechce zvyšovat napětí ve společnosti po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. 
Český prodejce nábytku a bytových doplňků Bonami vstoupil na italský trh. 🛏 Produkty zatím nabízí přes vlastní e-shop, případné otevření kamenných prodejen bude záviset na poptávce. Bonami působí také v dalších deseti evropských zemích, a to na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.
Britská ministryně pro mezinárodní obchod Kemi Badenochová se dnes hodlá sejít se zástupci společnosti International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail. 📯 Zajímá ji nabídka na převzetí, kterou firmě předložil miliardář Daniel Křetínský. 
Reklama
Doporučujeme