Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaro v Benátkách? Připravte si peněženky

Turisté, kteří navštíví italské Benátky, aniž by v nich přespali, budou muset uhradit pět eur (125 korun).
Profimedia
 ČTK

Poplatek za návštěvu italských Benátek skutečně odstartuje 25. dubna. Informaci potvrdil benátský starosta Luigi Brugnaro. Systém zatím bude v testovacím režimu, píší zahraniční tiskové agentury. Turisté, kteří město navštíví, aniž by v něm přespali, tak budou muset uhradit pět eur (125 korun). Kontroly budou namátkové.

Reklama

Systém zpoplatněného vstupu benátská radnice poprvé spustí v období od 25. dubna do 5. května, kdy se v Itálii slaví osvobození od nacismu a fašismu a První máj. V tomto období se očekává velký nápor turistů. Dále se poplatek bude vybírat ve vybrané dny do 14. července.

Benátky zpoplatnění vstupu v uplynulých letech mnohokrát oznámily a pak jeho spuštění odložily. Tentokrát však radnice města, které před pandemií covidu-19 každý rok navštěvovalo 25 až 30 milionů turistů, hodlá systém opravdu zavést do praxe.

Starosta Benátek: Nechceme být muzeum

Turisté starší 14 let, kteří v Benátkách nepřespí v hotelu či v jiném ubytovacím zařízení, si před vstupem do města budou muset pořídit QR kód. Ten mohou získat například na webové platformě města po uhrazení poplatku pět eur na osobu. Zaplacení by mělo být možné i u hlavních vstupů do Benátek.

Podle Brugnara budou kontroly zaplacení příspěvku namátkové. Podle něj by se tak při vstupu do města neměly tvořit fronty. Uhrazení poplatku se nebude kontrolovat od 16:00 do 08:30. Za neuhrazení hrozí pokuty od 50 do 300 eur (od 1250 do 7500 korun).

„Cílem není vybrat více peněz,“ řekl Brugnaro. Některé odhady dokonce počítají s tím, že v počáteční fázi by náklady mohly být vyšší než výnos. Poplatek by podle vedení města měl především regulovat počty jednorázových turistů. Na rozdíl od některých předchozích návrhů však radnice nestanovila strop pro počet návštěvníků v nejvytíženějších dnech. „Odmítli jsme maximální počet návštěvníků, protože bychom přestali být městem, a stali bychom se muzeem,“ uvedl Brugnaro.

Nadměrný turismus je pro Benátky problémem i podle Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Jeho experti navrhli loni město zařadit na seznam ohrožených míst. To však nakonec neschválila komise UNESCO, kde zasedají zástupci členských států.

UNESCO podruhé doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.

Benátky v ohrožení. Ničí je davy turistů i klimatické změny

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města. Hlasovat o zápisu budou členské země v září, uvedla francouzská média. Zařazení severoitalskému městu na seznam světového dědictví v ohrožení hrozil už v roce 2021.

Přečíst článek

Náměstí Svatého Marka v Benátkách bývá plné turistů.

Benátky nechtějí být jenom pro turisty, omezí krátkodobé pronájmy bytů

Italské Benátky chtějí omezit krátkodobé pronájmy bytů turistům. Starosta města Luigi Brugnaro deníku Quotidiano nazionale řekl, že radnice chystá nařízení, podle kterého budou moci majitelé nemovitostí nabízet krátkodobý pronájem nanejvýš 120 dní v roce. Nová pravidla mají pomoci zabránit vylidňování historického centra.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme