Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost je problém hlavně zemí eurozóny. V ČR je nejnižší z celé EU

Úřad práce ČR
ČTK
Petr Dufek

I když česká ekonomika v posledních letech rozhodně neohromuje svým výkonem a jako jediná se ještě nevrátila (a letos ani nejspíš nevrátí) na předcovidovou úroveň, nezaměstnanost má stále nejnižší v rámci celé EU. Navzdory slabému ekonomickému růstu, propouštění v průmyslu, a dokonce i s rekordní přítomností cizinců na pracovním trhu.

Reklama

Podobně nízkou míru nezaměstnanosti jako ČR (aktuálně 2,6 procenta) má v regionu pouze Polsko (2,9 procenta) a Německo (3,2 procenta). Čím dál na západ, jih a sever, tím je problém nezaměstnanosti významnější. Data ve středu zveřejnil Eurostat a jsou sezónně očištěná.

Nezaměstnanost se zdaleka se nedotýká pouze zemí, které si prošly dluhovou krizí jako bylo Řecko nebo Španělsko, ale i bohatého severu. Švédsko je totiž zemí s třetí nejvyšší nezaměstnaností v EU, a to dokonce navzdory vysokému počtu volných pracovních míst.

Stále rovněž platí, že nezaměstnanost je především problémem zemí eurozóny.

Za celkově příznivými výsledky českého trhu práce stojí i méně lichotivé tendence, a sice vyšší nezaměstnanost žen a mladých lidí do 25let. Právě v případě mladých je nezaměstnanost trojnásobná (7,9 procenta), takže je i výrazně vyšší než v době před pandemií.

Nezaměstnanost v ČR zůstane nízká i v dalších měsících roku. Prozatím se ukazuje, že lidé odcházející převážně z průmyslu zatím nalézají nová místa ve službách, kde je míra neobsazených pozic stále nadprůměrně vysoká, případně míří do penze.

Vězení, vězeň

Pořád chybí lidi, ale: Má firma zaměstnat člověka, co byl ve vězení?

Jaké jsou tři hlavní mýty o zaměstnávání lidí s trestní minulostí, rozebírají autoři Shawn Bushway a Jeffrey Korzenik v článku z prestižního Harvard Business Review (HBR). Newstream.cz články z HBR na základě licence přináší pravidelně.

Přečíst článek

Úřad práce ČR

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Je to impuls pro ČNB

Míra nezaměstnanosti v Česku letos v únoru vykázala úroveň rovných čtyř procent, a to souladu s většinou očekávání. Stejnou úroveň vykázala rovněž v lednu. Lednová a únorová čtyřprocentní míra nezaměstnanosti představuje její nejvyšší úroveň od dubna 2021.

Přečíst článek

Proč je chyba hnát se za eurem, vysvětluje ekonom Kovanda

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 procent, podle stoupenců přijetí eura je však prý slabá. Všechny země, které platí eurem, mají trvale vyšší nezaměstnanost než Česko i proto, že společná měna znemožňuje kurzové přizpůsobení ekonomiky, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Přečíst článek

Škoda Auto zvýší od dubna mzdové tarify o pět procen

Český průmysl dál strádá. Můžou za to Němci a Číňani

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se vyvíjejí nejméně nepříznivě za celé období od srpna 2022. Vyplývá to z v úterý zveřejněného březnového indexu nákupních manažerů. Podmínky se sice stále zhoršují, ale meziměsíčně vůbec nejslabším tempem právě od srpna 2022. To svědčí o tom, že český průmysl nakročil ke stabilizaci podmínek v něm, které neblaze poznamenaly dopady války na Ukrajině a energetické drahoty.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za poslední rok. A Česko je na tom stále nejlépe

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za poslední rok. A Česko je na tom stále nejlépe

Přečíst článek
Česko premiantem Evropy. Má nejnižší nezaměstnanost

Česko premiantem Evropy, má nejnižší nezaměstnanost. Nejhůř je ve Španělsku a Řecku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme