Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zapomeňte na krizi i války. Americké akcie trhají rekordy

Americké akcie jsou na vrcholu
poskytnuto Amundi

Americký index Dow Jones Industrial pokořil hranici 40 tisíc bodů. Trhy letí vzhůru navzdory geopolitické situaci i vysokým sazbám centrálních bank.

Reklama

Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 tisíc bodů a zaznamenal nejrychlejší vzestup o 10 tisíc bodů v historii. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby.

„Prolomení hranice 40 tisíců bodů je pro bull-investory velkou psychologickou vzpruhou, protože kulatá čísla mají v srdcích a myslích lidí zvláštní význam,“ uvedl investor firmy Independent Advisor Alliance Chris Zaccarelli.

Z 30 společností v indexu Dow Jones nejvyšší procentní zisk letos zaznamenali vydavatel platebních karet American Express a maloobchodní gigant Amazon.com. Naopak nejhůře si vede výrobce čipů Intel, který prudce zaostává za konkurenty v oblasti umělé inteligence (AI). Vysoké ztráty si letos připisuje také výrobce letadel Boeing.

Týden tradera: Burzy se otřepaly. Stačil výhled alespoň na jedno snížení sazeb

Trhy si prošly znatelnou jízdou, když se dokázaly po předchozích poklesech vrátit na dohled svých historických maxim. Zdá se, že uklidnění v podobě alespoň jednoho poklesu sazeb v letošním roce funguje. Větší impulz pro trh bych očekával až v příštím týdnu, kdy budou zveřejněna klíčová data o inflaci v USA. Známé „Sell in the May and go away“ zatím tedy moc neplatí.

Přečíst článek

Reklama

Fed ve složité situaci

Růst akcií přichází v době, kdy jsou úrokové sazby americké centrální banky na vrcholu a očekává se, že Fed začne úroky pozvolna snižovat. Přitom ještě před několika týdny Fed očekávání ohledně snižování sazeb značně ochlazoval, čímž akcie naopak odsoudil k poklesu.

Důvodem turbulentních očekávání je skutečnost, že na rozdíl například od České národní banky nemá Fed v popisu práce jen hlídání inflace (tedy měnové stability), ale také pracovní trh. A právě tyto dvě veličiny v posledních týdnech Fedu nenabízely příliš optimistický výhled. Dokonce se množily spekulace, že Fed sazby letos vůbec nezačne snižovat.

Nyní však již převládá názor, že situace přeci jen je příznivější, pracovních trh se nepřehřívá a inflace ještě více klesne.

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

TMR si jde na burzy pro miliardy. Chceme ozdravit firmu, říká Igor Rattaj

Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 120 milionů eur (tři miliardy korun). Tyto peníze firma plánuje použít ke snížení dluhu a k dalšímu rozvoji.

Přečíst článek

Pokles, nebo růst?

Prolomení podobných hranic bývá pro investory složitá událost. Mnozí investoři přímo do indexu mohou začít vybírat zisky a index poslat k poklesu. Nicméně podle některých analytiků naopak přichází skutečný bod zlomu.

„Nedávný vývoj zejména v technologickém sektoru, zprávy o hospodaření jednotlivých firem během aktuální výsledkové sezony a očekávání ohledně úrokových sazeb naznačují další krátkodobé zisky,“ myslí si John Lynch ze společnosti Comerica Wealth Management.

Pravý diamant je od umělého nerozeznatelný

Přírodní diamanty jsou pasé. Pandora si pěstuje umělé

Ve světovém šperkařství přichází boom laboratorně pěstovaných diamantů. Naopak zájem o ty přírodní opadá. Tak se projevuje současný nákupní trend. 

Přečíst článek

Indexy na vrcholu

Index Dow Jones Industrial je nejstarším z populárních amerických indexů. Vznikl v roce 1896 a oproti například populárnímu indexu S&P 500 má dvě klíčové odlišnosti. Jednak je v něm zahrnuto mnohem méně firem, zároveň neváží akcie podle tržní kapitalizace, ale podle ceny. To znamená, že změny na nejdražších akciích se v jeho hodnotě projeví více než akcií levnějších.

Indexu trvala cesta z 30 tisíc na 40 tisíc bodů o něco více než tři roky. To je jeho nerychlejší vzestup o 10 tisíc bodů, předtím mu nejrychlejší výstup trval necelé čtyři roky. Přitom z hodnoty 10 tisíc bodů se na 20 tisíc dostal až za téměř dvě desetiletí. Hranice 10 tisíc bodů se poprvé dotkl v březnu 1999.

Salma Hayek s manželem Francoisem-Henri Pinaultem (vpravo)

Francouzští králové luxusu zestárli. Co čeká jejich impéria?

Arnault a Pinault, dva francouzští rivalové, vlastníci domů s nejvyšší módou. Jednomu patří Louis Vuitton a Dior, druhému Gucci a Balenciaga. Leckdo si je plete. Nápověda: Pinault mladší má za ženu Salmu Hayek. Arnault je ale větší a úspěšnější, zvlášť v posledních letech.

Přečíst článek

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Stanislav Šulc: Michl to dělá dobře. Rostoucí inflace je toho signálem

Inflace se vrací. Tedy přesněji: růst inflace se vrací. Nikoli neočekávaně, nicméně dříve, než se předpokládalo, a možná s trochu vyšší razancí, než se očekávalo. I tak se ukazují dvě věci. Jednak to, že Česká národní banka nejspíš sazby v dalších měsících již zvyšovat nebude. Zároveň se potvrzuje správnost její politiky. Ukazuje se, že Říp je opravdu správnější než Matterhorn.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme