Reklama

Biohacking: Rutin tlumí nástup Alzheimerovy choroby. A nejen to

Zelený čaj - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Vědci stále lépe chápou procesy v těle, které vedou ke stárnutí organismu. Na zpomalení stárnutí se pozitivně podepisuje celá řada látek, které postupně představujeme v seriálu Biohacking. Tentokrát se budeme věnovat rutinu, látce, která má pozitivní vliv zejména na srdeční činnost, ale také tlumí nástup neurodegenerativních chorob v čele s Alzheimerovou chorobou či Parkinsonem. Rutin přitom najdeme v běžných potravinách, včetně jablek nebo třeba v zeleném čaji.

Reklama

Rutin je jednou z nejznámějších látek patřících do skupiny bioflavonoidů. Standardně bývá jako doplněk předepisován lékaři na posílení cév. Rutin je známý také jako vitamin P a stejně jako všechny flavonoidy má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Název rutin pochází z názvu léčivky routy vonné (latinsky ruta graveolens), která tento fytonutrient také obsahuje. Je příbuzný quercetinu, nejrozšířenějšího a nejprozkoumanějšího bioflavonoidu vůbec.

Rutin může díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům sloužit jako pomoc v boji proti rakovině. Bylo prokázáno, že vyvolává smrt rakovinných buněk. Existuje také množství výzkumů, které naznačují, že tento antioxidant působí na zmenšení velikosti nádoru, zvýšení úmrtnosti rakovinných buněk a prodloužení doby přežití nemocného. Studie pojednávající o farmakologickém potenciálu rutinu zjistila, že tento flavonoid vykazuje účinky proti řadě různých druhů rakoviny, včetně leukémie, rakoviny tlustého střeva, kolorektálního karcinomu, melanomu, rakoviny jater a rakoviny plic. Rutin se spolu s dalšími flavonoidy používá ke zmírnění rezistence na léky u pacientů podstupujících léčbu rakoviny.

Chřest, zdravá strava

Biohacking: "Mistr antioxidant", který předpoví délku našeho života

Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Přečíst článek

Pomoc proti vysokému tlaku

Rutin je prokazatelně prospěšný při jakémkoli druhu žilní nedostatečnosti a při problémech s cévami. Tento efekt byl prozkoumán ve studiích s křečovými žílami, otoky dolních končetin z řady, příčin či hemoroidech a ve všech případech byla nalezena spojitost zlepšení stavu s konzumací doplňků s rutinem. Rutin může sloužit jako strategie k prevenci trombózy, což je stav, kdy se v tepně nebo žíle vytvoří krevní sraženina. Hluboká žilní trombóza je obzvláště nebezpečná, protože může způsobit život ohrožující komplikace, jako jsou mrtvice a infarkt. Podle výzkumů pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin v tepnách i žilách.

Díky schopnosti udržovat cévy a žíly v dobré kondici, rutin podporuje také zdraví srdce. Udržováním pružnosti cév, snižováním jejich křehkosti a propustnosti předchází komplikacím způsobených hypertenzí. Studie zjistila, že rutin potlačuje srdeční onemocnění prostřednictvím signalizace specifických proteinů, snižuje velikost odumřelé tkáně v srdci a zlepšuje krevní oběh.

Další studie popsala léčbu vysokého krevního tlaku pomocí kombinace rutinu a quercetinu při stravě s vysokým obsahem soli a zjistila, že byla účinnější než některé farmakologické léky na hypertenzi.

Lyžování v každém věku

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Zdravý spánek je základem kvalitního a dlouhého života. Vylepšit si jej můžete užíváním koenzymu se zkratkou NAD. Ten navíc zpomaluje stárnutí cév a podporuje fungování mnoha orgánů.

Přečíst článek

Tlumí nástup Alzheimera

Vysoký krevní tlak může být jedním ze symptomů metabolického syndromu. Výzkumy zjistily, že podávání rutinu může zpomalit jeho nástup či chránit před jeho rozvojem. Tento flavonoid brzdí nárůst hladiny krevního cukru, inzulinu a krevního tlaku. Podávání rutinu zlepšilo metabolickou dysfunkci související se stárnutím tím, že snížilo zánět, hromadění tuků, oxidační stres a oslabení funkce mitochondrií.

Výzkum naznačuje, že rutin má ochranné účinky proti poškození mozku a poškození souvisejícího s věkem. Má potenciál fungovat jako látka pro léčbu neurodegenerativních onemocnění, včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Vědci se domnívají, že chrání zdraví mozku snížením prozánětlivých cytokinů, zlepšením aktivity antioxidačních enzymů a obnovením činnosti mitochondrií v buňkách mozku. Přirozená role rutinu potlačovat akutní a chronický zánět z něj činí potenciální přírodní léčbu artritidy. Výzkumníci v Rusku zjistili, že rutin je schopen snížit nadprodukci volných radikálů u revmatoidní artritidy a může tak z něj být efektivní podpůrný prostředek.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Léčit může i čaj

Rutin se nachází v mnoha potravinách a rostlinách. Nejbohatším zdrojem jsou jablka, pohanka, kapary, olivy, černý a zelený čaj a květ černého bezu. Nejlepším způsobem, jak dostat rutin do svého jídelníčku je z těchto přirozených potravin. Je také možné brát doplňky stravy, a to buď se samotným rutinem či v komplexu s ostatními bioflavonoidy. Biohackeři doporučují rutin v dávce 500 mg denně, ale studie potvrdila dobrou snášenlivost v případě potřeby až do 4g denně.

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Přečíst článek

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme