Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdraví - informace o tématu

Biohacking: Mořské řasy chrání játra a pomáhají hubnout

Pravidelná konzumace mořských řas má pro tělo blahodárné účinky. Ale pozor na dávkování. Řasy předcházejí ucpávání cév, obezitě a zlepšují profil cholesterolu.

Přečíst článek
Klíště

Biohacking: S létem ožívají hrozby od klíšťat a komárů. Jak se účinně bránit?

Přečíst článek
Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Možná se zdá ne úplně intuitivní zaměřit se na zvyšování imunity na počátku léta. To ale naopak může být dobrou strategií, když trpíte zhoršenou obranyschopností organismu přes chladnou část roku. Pokud se zaměříme na naši imunitu teď, kdy nás akutně netrápí, můžeme se vyhnout vleklým potížím a četným návštěvám lékaře v zimě.

Přečíst článek
Pandemie koronaviru

Lukáš Kovanda: Odborníky znepokojují dojezdy pandemie covidu

Po pandemii covidu lidé více umírají, hlavně ve vyspělých zemích typu Německa či Kanady. Špatně je na tom ale i Česko. Naproti tomu v zemích typu Ruska či Bulharska úmrtnost naopak nadměrná není.

Přečíst článek
Tabák, alkohol a fosilní paliva ročně v Evropě zabijí 2,7 milionu lidí

Nejen alkohol a tabák. Světová zdravotnická organizace ukázala, na co umírají Evropané

V důsledku konzumace tabáku, alkoholu a průmyslově zpracovaných potravin a na následky používání fosilních paliv ročně umírá 2,7 milionu Evropanů, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Vyzvala zároveň vlády jednotlivých států, aby zavedly přísnější regulaci výrobků ohrožujících lidské zdraví, napsal britský The Guardian.

Přečíst článek
Jitka Volná

Zájem o životní pojištění roste, lidé už své zdraví neberou jako samozřejmost

Doby, kdy Češi pojišťovali hlavně svůj majetek a sebe tak trochu opomíjeli, jsou snad dávno minulé. Potvrzují to i data pojišťoven, podle kterých zájem o životní pojištění v posledních letech roste. Podle Jitky Volné, manažerky životního pojištění v České podnikatelské pojišťovně (ČPP), si stále více lidí uvědomuje, že být zdravý není samozřejmost. Ale ne všichni vědí, jak si správně nastavit pojistné částky nebo skladbu rizik, aby byl člověk dostatečně chráněn.

Přečíst článek
Digitální dvojče by mělo v medicíně pomoci při složitých operacích a dalších terapiích

Digitální dvojče by mělo v medicíně pomoci při složitých operacích a dalších terapiích

Čeká vás náročná chirurgická operace a lékař uklidňuje: všechno předem vyzkoušíme na vašem dvojčeti. To zní děsivě. Ale pokud doplní, že půjde o vaše digitální dvojče, můžete se uklidnit. Digitální dvojčata začínají – po průmyslu, stavebnictví či energetice – pozvolna pronikat také do medicíny.

Přečíst článek
Japonští vědci vyvinuli „slanou“ lžíci, která dělá jídlo zdravější

Japonští vědci vyvinuli „slanou lžíci“, která dělá jídlo zdravější

V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informuje web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Stav Fica se nadále zlepšuje. Myslím, že je mimo ohrožení života, řekl ministr vnitra Šutaj Eštok

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se politik léčí se střelnými zraněními po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok uvedl v rozhovoru se stanicí RTVS, že stav předsedy vlády je stále vážný, ale stabilizovaný.

Přečíst článek
Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, jeho stav je však nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Přečíst článek
Bolest zad může způsobovat špatné držení těla

Biohacking: Bolest zad i problémy se spánkem mohou mít stejnou příčinu. Špatné držení těla

Dnešní moderní doba zvláště nepřeje fyzickému zdraví našeho těla. Řada lidí trpí bolestmi pohybového aparátu, a to z důvodů buď jeho jednostranného, nadměrného, či naopak nedostatečného používání. Také dlouhé sezení či stání a nerovné držení těla má na následek hůře fungující tělo a nepříjemné bolesti.

Přečíst článek
Britský premiér Rishi Sunak

Sunakova vláda chce zakročit proti „neschopenkové kultuře“. Opravdu Britové nechtějí pracovat?

Britský premiér se vydal na tažení proti „neschopenkové kultuře“. Ať už to znamená cokoliv, připomíná jeho přístup spíše snahu o laciné předvolební body než o systematický přístup, který by ostrovní pracovní trh skutečně potřeboval.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme