Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: "Mistr antioxidant", který předpoví délku našeho života

Chřest, zdravá strava
iStock
Alžběta Shejbalová

Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Reklama

Úloha léčení rakoviny

Glutathion je takzvaný master antioxidant. To znamená, že ho každá buňka našeho těla vyrábí a používá pro svoji potřebu pro udržení optimálního zdraví. Má formu peptidu a v těle má několik nezastupitelných rolí. Jedna z nich je klíčová pozice v imunitním systému, mimo jiné podporováním funkce T-buněk, které jsou rozhodující pro silný imunitní systém. Dále pomáhá předcházet rezistenci na léky, chrání před toxiny z prostředí a brání progresi rakoviny.

Jednou z nejslibnějších oblastí ve výzkumu glutathionu je právě jeho úloha při léčení rakoviny. Významná studie z roku 2004 uvádí, že zvýšená hladina glutathionu v nádorových buňkách je schopna chránit tyto buňky proti léčbě, a to u rakoviny kostní dřeně, prsu, tlustého střeva, hrtanu a plic, protože glutathion je odolný vůči řadě chemoterapeutických léků. Toto platí však i naopak. Podle vědců z oddělení experimentální medicíny v Janově vede nedostatek glutathionu k větší náchylnosti k oxidačnímu stresu, který přispívá k rozvoji rakoviny. Stále více vědců nyní přisuzuje nárůst neurologických onemocnění a rakoviny právě nedostatku glutathionu.

Glutathion fakticky vzato nemusíme získávat z vnějšího prostředí, protože tělo je schopné si ho vytvořit z aminokyselin L-cysteinu, kyseliny L-glutamové a glycinu. Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek

Nezapomeňte si zásobit ledničku sardinkami

Protože glutathion je sloučenina obsahující síru, strava která jí obsahuje ve vysokém množství také podpoří produkci glutathionu v buňkách. Ze zdravých potravin je to zejména košťálová zelenina jako brokolice, květák či zelíJiž od poloviny 20. století je známo, že při nedostatečném příjmu sirných aminokyselin klesá koncentrace glutathionu v játrech a plicích. Dalším druhem potravin, které zvyšují hladinu glutathionu v těle jsou mléčné výrobky, zejména na glycin bohatá syrovátka.

Mikronutrientem, který je nezbytný pro to, aby tělo vytvářelo glutathion, je minerál selen (o něm jsme více psali zde). Nezapomeňte si zásobit ledničku a spíž těmito na selen bohatými potravinami: paraořechy, sardinky, hovězí maso a játra a krůtí maso.

Řada vitamínů se také podílí na vyvážené hladině glutathionu. Jsou to zejména vitamíny skupiny B: B3, B6, B7, B9 a B12 (o všech jsme psali i jednotlivě v seriálu biohacking). Tyto vitamíny jsou součástí procesu metylace, který je základním procesem ve zdravé buňce. Nejlepším přirozeným způsobem, jak udržet metylační složky na optimální úrovni, je zařadit do jídelníčku některé z těchto potravin: fazole, játra, čočku či chřest.

Kromě rakoviny i psychika

Vitamín C a E jsou také důležitými faktory procesu tvorby glutathionu. Vitamín C pomáhá zvyšovat obsah glutathionu v červených krvinkách a lymfocytech. Vitamín E je důležitý antioxidant, který spolupracuje s glutathionem proti poškození volnými radikály a chrání enzymy závislé na glutathionu. Vitamíny C a E také pomáhají glutathion recyklovat a tím ho udržují na optimální úrovni a navíc posilují náš imunitní systém a celkovou funkci těla. Mezi nejbohatší zdroje vitamínu C patří pomeranče, červená paprika, kapusta a brokolice. Vitamín E nejlépe získáme z mandlí, špenátu či slunečnicových semínek.

Nejúčinějšími doplňky stravy, které lze konzumovat pro zvýšení koncentrace glutationu v těle, jsou NAC (N-acetyl cystein) a ALA (kyselina lafa-lipoová). N-acetyl cystein pomáhá snižovat závažnost a četnost respiračních problémů tím, že zvyšuje hladinu glutathionu a ředí průduškový hlen, čímž funguje jako účinný lék proti astmatu a dalším chronickým i akutním dýchacím onemocněním. NAC je vlastně prekurzorem glutathionu a v poslední době se ukázalo, že je velmi účinný i při léčbě neurokognitivních problémů, jako je závislost, obsesivní chování, schizofrenie a bipolární porucha. Dávkování na zvýšení hladiny glutathionu se doporučuje užívat 200-500 miligramů jednou denně. Kyselina alfa-lipoová pomáhá obnovit hladinu glutathionu při jakémkoli vyčerpání imunitního systému. Pouhých 300-1200 miligramů kyseliny alfa-lipoové denně pomáhá zlepšovat citlivost na inzulín a snižuje příznaky diabetické neuropatie.

Krab, mořské plody

Biohacking: Zánět tělo chrání, ale moc ho škodí. Astaxantin pomůže

Astaxantin. Zní to jako zaklínadlo, ale je to účinný antioxidant. Patří mezi hity anti-age přípravků. Chrání mozek i srdce a pleť.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme