Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Reklama

Quercetin je druh flavonoidního antioxidantu, který je podle studie z roku 2018 považován za ve stravě nejrozšířenější a nejrozsáhleji studovaný flavonoid. Technicky je považován za rostlinný pigment, a proto ho primárně najdeme v sytě zbarveném ovoci a zelenině. Podle katedry patologie a diagnostiky na univerzitě ve Veroně jsou tyto látky „antivirové, antimikrobiální, protizánětlivé a protialergické látky“.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Nejpřínosnější pak jsou pro snížení regulace nebo potlačení zánětlivých drah a funkcí v těle. Quercetin je považován za nejrozšířenější a nejznámější flavonol přírodního původu, který vykazuje silné účinky na imunitu a značný vliv na možný vznik zánětu způsobený bílými krvinkami či mezibuněčnými signály.

Pomáhá proti řadě neduhům

Symptomy zánětlivých procesů v těle je například kornatění tepen (ateroskleróza) a další problémy se srdcem a oběhovým systémem, vysoký cholesterol, cukrovka 2. typu, poruchy související s očima, včetně šedého zákalu, alergie, astma a senná rýma, žaludeční vředy, kognitivní poruchy a dna.

Lyžování v každém věku

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Zdravý spánek je základem kvalitního a dlouhého života. Vylepšit si jej můžete užíváním koenzymu se zkratkou NAD. Ten navíc zpomaluje stárnutí cév a podporuje fungování mnoha orgánů.

Přečíst článek

Quercetin může pomoci zastavit škodlivé částice v těle známé jako volné radikály, které negativně ovlivňují fungování buněk – včetně poškození buněčných membrán, změny způsobu fungování DNA, zvýšení počtu buněčných mutací, odumírání zdravých buněk a expresi zánětlivých genů.

Quercetin je v jablkách nebo cibuli

I když je možné ho získat v dostatečném množství ze zdravé stravy, někteří lidé tuto sloučeninu užívají také v koncentrované formě doplňků stravy pro ještě silnější protizánětlivé účinky. Standardní dávkování pro zmírnění zdravotních problémů, antioxidační účinky a pro možné prodloužení zdraví do pozdního věku se doporučuje dávkování 1-2x denně 500mg tablety.

Vrásky - ilustrační foto

Biohacking: Vitamín nesmrtelnosti. B5 bojuje s alzheimerem, cholesterolem i vráskami

Vitamín B5 je jednou z klíčových látek, které si tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí je přijímat v potravě. Podceňovaný vitamin přitom sehrává pozitivní roli v boji proti celé řadě civilizačních chorob.

Přečíst článek

Protože je quercetin přirozeně přítomen ve stravě, bývá dobře snášen v přiměřeném množství právě i z doplňků stravy. Ze stravy ho standardně přijmeme zhruba 5-40 mg, ale jedinci se stravou bohatou na různorodou a barevnou zeleninu a ovoce jsou podle expertů schopni přijmout až 500 mg za den.

Zdaleka nejbohatším zdrojem quercetinu v potravě jsou kapary, dále pak jablka, bobulové ovoce, košťálová zelenina, cibule, semínka a ořechy a v černý a zelený čaj. Quercetin je ve variabilních množstvích přítomen také v medu, přičemž záleží na zdroji včelami sbíraného pylu, neboť quercetin jako fytochemikálie je obsažen i v květech bylin a rostlin.

Pomáhá i s alergiemi

Quercetin, a to zejména v kombinaci s bromelainem, což je protein trávící enzym, je schopný pomáhat s alergiemi. Je považován za přirozené antihistaminikum. Histamin samotný je důležitý hormon, který mimo jiné pomáhá imunitnímu systému detekovat nebezpečí ve formě přítomnosti cizího organismu či tělesa. Pokud signalizační část imunitního systému nefunguje správně, histamin je vyplavován i při neškodných útocích zvenku ve formě pylu či složky potravy. Takto pak vznikají alergie.

Biohacking: Trápí vás vypadávání vlasů? Možná za tím je nedostatek biotinu

Biotin neboli také vitamín B7, patří k vitamínům skupiny B. Je plně rozpustný ve vodě a nejznámější jsou jeho pozitivní účinky na vlasy a pokožku. Tento zásadní vitamín ale vykazuje i další benefity pro celý lidský organismus.

Přečíst článek

Quercetin je schopný stabilizovat tyto reakce imunitních buněk a tím snižovat projevy jako kašel, rýmu, kopřivku či otoky. Studie na myších naznačují, že quercetin by se v budoucnu mohl stát ekvivalentem při boji s alergiemi stejně jako jsou dnes využívány léky na předpis, ale s minimálními či žádnými vedlejšími účinky.

Suplementování quercetinem lze dále použít při zmírňování bolesti zejména spojené s autoimunitními onemocněními jako jsou artritida či infekčními nemocemi. Také bolesti spojené se zánětlivými chorobami se dají úspěšně zmírnit dostatečnými dávkami quercetinu. Pomáhá také podporovat energii a sportovní zdatnost snižováním bolesti svalů a kloubů a podporou cévního systému a prokrvení.

Quercetin podporuje zdraví kůže ochranou proti dermatitidám a fotosensitivě. A tím, že blokuje mnoho druhů prozánětlivých cytokinů v organismu, pomáhá pacientům s různými druhy kožních problémů, kterým nepomohou ani standardní léky a postupy.

Lahůdkové droždí - iliustrační foto

Biohacking: Začíná to nespavostí, nedostatek vitamínu B6 vede až k demenci a rakovině

Vitamín B6 se v českých lékárnách často prodává v komplexu spolu s hořčíkem pro lepší spánek a náladu. Tento velmi důležitý vitamín má spoustu zajímavých rolí v těle. Kterých? Pojďme se na ně podívat.

Přečíst článek

Infarkt - ilustrační foto

Biohacking: Tělo vytváří nebezpečné látky. Homocystein musí odbourat, jinak hrozí infarkt

Až polovině populace hrozí závažný problém. V důsledku genetické mutace některých enzymů se jejich organismu nedaří odbourávat látku zvanou homocystein. Té se přitom tělo musí zbavit, jinak působí jako vnitřní zabiják. Biohackeři naštěstí vědí, jak organismu pomoct.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Přečíst článek
Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Přečíst článek
Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme